Menu

Hoe vertel je dat je wil scheiden, de scheidingsmelding

1 reactie
hoe vertel je dat je wil scheiden

Marco Borsato verwoordt het heel mooi “hoe vertel je iemand dat de aarde niet meer rond is”?

Hoe vertel je dat je wil scheiden?

En dat is precies wat je doet als die ander niet ziet aankomen dat jij wil scheiden. In het vakjargon wordt dit een scheidingsmelding genoemd. Een moeilijk moment, want meestal wil je die ander helemaal geen pijn doen.

Terwijl de één al weken of maanden, soms jaren rondloopt met de gedachte dat hij of zij wil scheiden, weet de ander van niets. Het vreemde is dat er een soort eenzijdig proces plaatsvindt waarbij je vaak ziet dat degene die wil scheiden alleen het gebrek aan ‘liefde’ onvoldoende vindt om deze moeilijke weg te gaan bewandelen. En onbewust wordt dan gezocht naar andere redenen. ‘De slechte eigenschappen’ van je partner gaan onder een vergrootglas en je neemt steeds meer afstand. Op den duur kan die ander niks meer goed doen. En zo groei je naar het moment dat je er aan toe bent om die ander te vertellen wat je van plan bent. Niet erg eerlijk want die ander heeft geen tijd gehad om naar dit moment toe te groeien. Laat staan dat die ander de tijd heeft genomen om steeds meer een hekel aan jou te krijgen.

Rustig gesprek

Als je stilstaat bij dit verhaal zal het je helpen om je ‘aankondiging’ zo goed mogelijk te doen. Zorg in ieder geval dat je een rustig gesprek kunt voeren. Niet per telefoon, maar natuurlijk persoonlijk. Probeer in zo’n gesprek meteen helder te zijn. Als jij zelf de beslissing al hebt genomen, moet je die overtuiging ook uitspreken. Je ziet vaak dat mensen proberen de boodschap te verzachten door woorden te gebruiken als ‘ik denk dat het beter is als’ of ‘ik overweeg om’. Een duidelijke en heldere boodschap is niet alleen eerlijk maar ook het prettigst voor de ander. En met helder en eerlijk bedoelen we ook eerlijk. Geef de reden waarom je wil scheiden, zelfs als er een ander in het spel is. Vroeg of laat komt dit toch uit en de negatieve gevolgen zijn dan veel groter. Eerlijkheid duurt het langst en helpt jullie met een goed echtscheidingsproces.

Zorg dat je de tijd hebt, zonder dat kinderen thuis komen of iemand anders binnen kan vallen. Jouw partner heeft ongetwijfeld de tijd nodig om één en ander te laten landen. Probeer niet meteen tot vervolgafspraken te komen. In jouw hoofd ben je wellicht zover, immers zo begonnen we dit column, jij bent al maanden bezig om de afstand in ieder geval emotioneel steeds iets groter te maken, maar die ander weet van niets. Spreek bijvoorbeeld af dat je enkele dagen later opnieuw met elkaar gaat zitten om op een rijtje te zetten wat er op jullie afkomt. Maar tot die tijd geef je de ander eerst maar eens de tijd om het ‘nieuws’ op zich in te laten werken.

Uniek

Bedenk tot slot dat het jullie scheiding is. En elke scheiding is uniek. Helaas scheiden er zoveel mensen in Nederland dat je altijd wel mensen in je omgeving hebt die je van goedbedoelde adviezen zullen voorzien. Maar bedenk dat die tips 9 van de 10 keer een emotioneel of partijdig karakter hebben. Als je denkt er zelf niet uit te komen, vraag dan onafhankelijk advies aan een professional. We helpen je graag, ook voordat het echtscheidingsproces wordt ingezet.

Annegien Hanemaaijer

Onze scheidingscoach

 

REACTIES

Vandevelde - 3 jan 2019

Mijn man heeft me per fax zijn voorwaarden gestuurt om te scheiden heb hem nooit teruggezien. Alles is per advokaten gebeurt die me afgeperst hebben en me 4 jaar aan het lijntje gehouden hebben. Van een gemakkelijke zaak maken ze 1 monster zaak. Belogen en bestolen geweest door iedereen en de helftvan m n bezittingen kwijt. Blijf weg van advokaten!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie × = 6




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.