Menu

Ik hoef toch niet te betalen voor de nieuwe baby van mijn ex?!

2 reacties
betalen voor nieuwe baby ex

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen

Ik ben gescheiden, de scheiding is netjes en vlot verlopen. Nu is mijn ex echter zwanger van haar nieuwe liefde en eist dat ik meer kinderalimentatie ga betalen omdat “alles zo duur wordt met 2 kinderen”. 

Wij hebben de alimentatie laten berekenen en voor onze dochter betaal ik iedere maand het afgesproken bedrag. Nu is mijn vraag; heeft mijn ex een punt? Moet ik meer gaan betalen voor onze dochter, omdat zij met haar nieuwe vent een kind krijgt?

Het antwoord van de Alimentatiewijzer

Het klopt inderdaad dat haar draagkracht naar beneden gaat omdat zij nog een baby verwacht. Hierdoor is er meer behoefte voor jullie gezamenlijke dochter. Het komt soms over alsof je dan voor haar nieuwe baby betaalt, maar je moet het zo zien dat zij dus meer nodig heeft voor jullie gezamenlijke dochter omdat haar draagkracht naar beneden gaat door de nieuwe baby. Dit geldt echter alleen als jullie dochter bij haar ingeschreven staat. 

Voor de baby wordt inkomen van nieuwe partner uiteraard meegerekend. Maar niet voor jullie gezamenlijke dochter (tenzij zijn gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan). 

Je moet het zo zien dat het enkel om de behoefte gaat van jullie dochter in combinatie met jullie draagkracht. Doordat er een nieuwe baby komt gaat de draagkracht omlaag van haar en de behoefte van jullie dochter blijft hetzelfde. Dat moet dus worden aangevuld. 

Dit voelt niet eerlijk, dat begrijp ik. Maar helaas wordt er op deze manier berekend. Als zij wel een huwelijk hebben dan wordt de nieuwe partner officieel stiefouder van jullie dochter en dan zal zijn draagkracht ook meegerekend worden.

Een herberekening is dus op zijn plaats als de baby er is. Dit kunnen jullie in goed overleg samen doen (of met behulp van een mediator als jullie niet samen tot een bedrag komen maar wel in overleg het willen berekenen). Lukt dit niet in goed overleg, dan is het verstandig haar het eerste initiatief te laten nemen. Zij zal dan waarschijnlijk een advocaat in de arm nemen om een herberekening te laten maken. Voor jou dan verstandig om ook een eigen advocaat in de arm te nemen om verweer te voeren.

Lees ook de andere blogs van Alimentatiewijzer.n

REACTIES

R - 26 nov 2023

Ik heb dit ook uitgelegd gekregen en het valt me op dat dit addendum van de kinderalimentatie opvallend vaak wordt uitgelegd aan de hand van de zinsnede "zo is de wet nu eenmaal". Voor mij klinkt daar een zekere verlatenheid uit waarbij het lijkt dat we er kennelijk niet allemaal mee eens zijn. Zodra een wet niet meer uitlegbaar is anders dan "zo is het nu eenmaal" lijkt me tijd dat de wet herschreven gaat worden. Hoe het ook zij: ik krijg dit dus ook te horen. Hoewel ik het idee van kostendelen voor het eigen kind uiteraard begrijp en aanvaard heb ik moeite dat ik inderdaad zoals jullie stuk beschrijft _automatisch_ meer moet betalen als zij een zwangerschap met een ander aan gaat. De uitleg daarbij is dat ook in gelukkige tijden wij als partners gezamenlijk verantwoordelijk zouden zijn voor ons eigen kind en dat die gedeelde verantwoordelijk nu ook blijft: zij mist draagkracht door een nieuwe situatie en de andere ex-partner moet daarom bijleggen. Ik vind de vergelijking met gelukkige tijden daarbij ontzettend mank gaan want als ik in gelukkige tijden aan een tweede kind zou beginnen met dezelfde partner moeten we ook eerst bij onszelf kijken of (en hoe) we dat moeten betalen. Er is een financieel status quo en vanuit daar hadden we moeten rekenen of hoe we de kosten van een tweede kind zouden moeten opvangen, neet zoals ieder gelukkig stel dat een kind verwacht. Er kan in die situatie toch ook niet gezegd worden "oh maar we hebben geen probleem want mijn ouders/de buren/iemand waarmee ik ooit in de klas zat gaat ons automatisch iedere maand bijspringen"? Waar is de eigen verantwoordelijkheid van het nieuwe stel om eerst zelf het probleem op te lossen voordat er bij wet automatisch gekeken wordt naar de ex-partner, die nul invloed heeft op de keuzes die het gelukkige stel maakt en geen (bloed)band heeft met nieuwe kind? Ik vind dit discutabel een andere situatie dan dat een van de partners een andere werksituatie zou krijgen en vind dat er daarom afgeweken zou moeten worden van deze bestaande wetgeving. Zover ik weet is kinderalimentatie bedoeld om balans aan te brengen tussen de twee partners ten behoeve van het kind waarbij gekeken wordt naar de situatie op moment van scheiden. Het nemen van een extra kind brengt eenzijdig een extra onbalans aan die niet bestond op moment van scheiden. Mevrouw is prima in staat te werken maar stelt met haar nieuwe partner andere prioriteiten in het leven. Helemaal goed, maar dat heeft niks te maken met de andere ex-partner.

Evi - 6 feb 2024

Als vrouw vind ik dit ook te gek voor woorden. Ik kies ervoor een 2e kindje te maken met mijn nieuwe partner. Hierdoor kies ik bewust minder geld over te houden op het eind van de maand want iedereen weet dat kinderen geld kosten. Waarom zou mijn ex hiervoor moeten opdraaien? Wat als ik kies een kasteel te kopen en mijn draagkacht lager wordt, ook gewoon even doorrekenen aan mijn ex? Heel erg sorry voor deze man (en alle mannen) die dit moet meemaken!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = drie
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.