Menu

Ik hoef toch niet te betalen voor de nieuwe baby van mijn ex?!

betalen voor nieuwe baby ex

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen

Ik ben gescheiden, de scheiding is netjes en vlot verlopen. Nu is mijn ex echter zwanger van haar nieuwe liefde en eist dat ik meer kinderalimentatie ga betalen omdat “alles zo duur wordt met 2 kinderen”. 

Wij hebben de alimentatie laten berekenen en voor onze dochter betaal ik iedere maand het afgesproken bedrag. Nu is mijn vraag; heeft mijn ex een punt? Moet ik meer gaan betalen voor onze dochter, omdat zij met haar nieuwe vent een kind krijgt?

Het antwoord van de Alimentatiewijzer

Het klopt inderdaad dat haar draagkracht naar beneden gaat omdat zij nog een baby verwacht. Hierdoor is er meer behoefte voor jullie gezamenlijke dochter. Het komt soms over alsof je dan voor haar nieuwe baby betaalt, maar je moet het zo zien dat zij dus meer nodig heeft voor jullie gezamenlijke dochter omdat haar draagkracht naar beneden gaat door de nieuwe baby. Dit geldt echter alleen als jullie dochter bij haar ingeschreven staat. 

Voor de baby wordt inkomen van nieuwe partner uiteraard meegerekend. Maar niet voor jullie gezamenlijke dochter (tenzij zijn gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan). 

Je moet het zo zien dat het enkel om de behoefte gaat van jullie dochter in combinatie met jullie draagkracht. Doordat er een nieuwe baby komt gaat de draagkracht omlaag van haar en de behoefte van jullie dochter blijft hetzelfde. Dat moet dus worden aangevuld. 

Dit voelt niet eerlijk, dat begrijp ik. Maar helaas wordt er op deze manier berekend. Als zij wel een huwelijk hebben dan wordt de nieuwe partner officieel stiefouder van jullie dochter en dan zal zijn draagkracht ook meegerekend worden.

Een herberekening is dus op zijn plaats als de baby er is. Dit kunnen jullie in goed overleg samen doen (of met behulp van een mediator als jullie niet samen tot een bedrag komen maar wel in overleg het willen berekenen). Lukt dit niet in goed overleg, dan is het verstandig haar het eerste initiatief te laten nemen. Zij zal dan waarschijnlijk een advocaat in de arm nemen om een herberekening te laten maken. Voor jou dan verstandig om ook een eigen advocaat in de arm te nemen om verweer te voeren.

Lees ook de andere blogs van Alimentatiewijzer.n

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 4 = zeven
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan veroorzaakt heftige emoties bij zowel de bedrogene als de vreemdganger en heeft invloed op het hele sociale systeem. Het focussen op de schuldige is een valkuil en het is essentieel om door het rouwproces te gaan zonder vast te blijven zitten in de schuldvraag. Individuele coaching is belangrijk, maar een gezamenlijk proces is ook Lees verder > vreemdgaan verwerken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.