Menu

Is het waar? Omgaan met belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen

Als je in een relatiebreuk/echtscheiding verwikkeld bent, zeker één waarvan het niet jouw idee was, gaan er vaak gedachten door je hoofd waarvan het de vraag is of ze waar zijn. Deze hersenspinsels kunnen veel stress veroorzaken.

Laatst had ik een stel tegenover me zitten waarvan de man besloten had niet meer verder te willen met de relatie. Op het moment dat de bom barstte was er geen ander in het spel. Twee maanden later liep hij wel een nieuwe liefde tegen het lijf. Dit verhardde de communicatie tussen hen beiden. Opeens kreeg de nieuwe liefde de schuld van de breuk, hij had een midlife crisis en ze wist zeker dat hij vreemd gegaan was (hij zwoor dat dit niet zo was).

Na het kennismakingsgesprek met het scheidende stel heb ik individuele gesprekken met hen beiden gevoerd.

Bij haar zat veel verdriet. Ze voelde zich aan de kant gezet. Had nooit gedacht dat hij bij haar weg zou gaan. Nadat we uitgebreid gesproken hadden over haar gevoelens, gepaard gaand met veel emotie, was het tijd om ook wat kritisch te gaan coachen.

Ze bracht steeds naar voren dat de nieuwe liefde van haar man niet bij hem paste, een raar mens was, zelfs dat ze een borderline stoornis had. Dit alles was ingegeven door geloer op facebook en vrienden en bekenden die de nieuwe liefde via via “kenden”. Je begrijpt dat deze gedachten de vrouw niet hielpen.

Vier Vragen volgens Byron Katie (uit het boek The Work)

Is het waar?

Ik stelde haar de vraag: Is het waar dat de nieuwe vriendin een raar mens is?

Ja! Want die en die hebben gehoord…. En ze doet dit en dat…

Weet je het zeker?

Vervolgens stelde ik haar de vraag: Kun je absoluut zeker weten dat de nieuwe vriendin een raar mens is?

Ze viel even stil en zei aarzelend dat ze dat niet 100% zeker wist maar dat de buurvrouw gehoord had…

Hoe reageer je?

De derde vraag die ik haar stelde was: Hoe reageer je, wat gebeurt er wanneer je gelooft dat de vriendin van je man een raar mens is, niet bij hem past en misschien wel borderline heeft?  

Dan ben ik een naar mens die oordeelt zei ze bedremmeld.

Belemmerende overtuiging

De laatste vraag die ik haar stelde was: Wie zou je zijn zonder deze gedachte? Stel jezelf voor zonder deze belemmerende overtuiging.

Dan heb ik meer lucht en kan ik me beter focussen op mijn eigen proces. Dan ben ik minder boos.

De vrouw keek me aan en ik zag dat het kwartje viel.

Het voelde fijn om deze gedachten niet te hoeven hebben.

Deze 4 vragen kunnen je leven veranderen en zijn toepasbaar op iedere gedachte die je hebt. Probeer het maar eens!

Mocht het je zelf niet lukken of heb je wat meer hulp nodig om goed door je scheiding te komen, wil je weer licht aan het eind van de tunnel zien, bel of mail me dan voor een vrijblijvend gesprek.

Lieve groet,

Carolien Roobol

Lees ook de andere blogs van Carolien.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× acht = 16




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.