Menu

Je blijft moeder of vader na de scheiding

1 reactie
je blijft altijd ouders

In de eerste plaats ben je moeder/vader

Zodra je kind is geboren voel je direct de enorme verplichting die het ouderschap met zich meebrengt.  Dat kindje is volkomen afhankelijk van jou/jullie en je beseft hoe die grote verantwoordelijkheid nu voor altijd op jouw schouders drukt.

Moeder of vader blijf je

Je zult nooit ex-mama of ex-papa worden. Ouder blijf je voor je hele leven, zelfs als je je kinderen overleeft. En die band is zo vanzelfsprekend, dat niets belangrijker is. En juist dàt maakt het zo lastig om een samengesteld gezin te vormen. Want er is altijd die band met je kind op de eerste plaats.  

De nieuwe partner in het samengesteld gezin

Voor degene die geen kinderen heeft is het moeilijk te begrijpen hoe zwaar die verantwoordelijkheid weegt (want hij/zij kent die nog niet). Pas als allebei de partners eigen kinderen hebben weten ze hoe het werkt. Maar wordt het dan gemakkelijker?

Onvoorwaardelijk

Als je allebei kinderen hebt, begrijp je meer van de onvoorwaardelijkheid van het ouderschap. Je blijft ook ouder als je kind verkeerde dingen doet. Van je kind kun je nooit echt afstand nemen. Soms raken kinderen op verkeerde paden, gaan ze dingen doen die jij veroordeelt. In eerste instantie geloof je het niet. Maar dan blijkt dat je kind liegt, steelt, of drugs gebruikt, of wreed is tegen dieren. Is je kind nog klein dan hoop je dat het over gaat (of dat er nog wat aan te doen is).

Grotere kinderen

Hoe ouder je kind is, hoe meer de eigen verantwoordelijkheid van het kind een rol speelt. Maar je zult toch vaak denken waar je zélf iets gemist hebt, welke fouten je gemaakt hebt. Dat is ouderschap, dat je altijd bij jezelf op zoek gaat naar fouten. Sommige ouders wijzen naar de “slechte inborst” van de àndere ouder (de ex-partner en/of diens familie), maar meestal ga je toch ook bij jezelf te rade.

Onmogelijk kind?

Als beide partners eigen kinderen hebben snappen ze beter hoe diep ouderschap zit, maar dan nog zal de nieuwe partner zelden begrijpen hoe schuldig je je kunt voelen, hoe veel liefde je kunt voelen voor een manipulerend of op allerlei andere manieren een onmogelijk kind. Voor jou is het geen onmogelijk kind, alleen af en toe een beetje lastig. En dat maakt je kwetsbaar.

Je trapt erin

En dat is waarom je er elke keer intrapt als je kind aangeeft zijn/haar leven te beteren, terwijl niemand het nog begrijpt . En ook daarom is het ook zo makkelijk om te zeggen: “als hij mijn zoon was, dan gooide ik hem buiten” of “als ze mijn dochter was kreeg ze geen cent meer”. Zonder diepe gevoelens voor een kind, wordt alles een stuk eenvoudiger.

Contactherstel

En ook daarom blijven ouders eeuwig hopen op herstel van contact als een kind het contact verbroken heeft. En ook daarom blijven ouders eeuwig dat ene kind wat overleden is op een voetstuk zetten.

Ouderschap

Vader of moeder worden is de grootste en belangrijkste verandering in je leven. Het onbezorgde leven keert nooit meer terug. De meeste mensen willen hun leven voor niemand ter wereld geven….. behalve voor hun kind.

Nellie Timmermans

Interpunctie

Stief-gezin

Lees ook de andere blogs van Nellie.

REACTIES

Tessa - 11 dec 2023

Ik vind dit niet zo’n mooie blog. Ik lees: De nieuwe partner in het samengesteld gezin Voor degene die geen kinderen heeft is het moeilijk te begrijpen hoe zwaar die verantwoordelijkheid weegt (want hij/zij kent die nog niet). Pas als allebei de partners eigen kinderen hebben weten ze hoe het werkt. Maar wordt het dan gemakkelijker? https://nieuwestap.nl/je-blijft-moeder-of-vader-na-de-scheiding/ Niet iedere stiefouder krijgt zelf kinderen, juist omdat de partner al kids heeft met de ex. En ipv te zeggen dat je het dan nooit zult begrijpen, was het positiever geweest hoe je het dan moet doen als stiefouder.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 × twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.