Menu

Kan jaarlijkse indexering van alimentatie achteraf worden opgeeist?

2 reacties
indexering van alimentatie

Is de jaarlijkse indexering van alimentatie alsnog op te eisen?

Het is verplicht om elk jaar, met ingang van 1 januari, de alimentatie zoals deze in december werd betaald (of zou moeten zijn betaald) te verhogen met het indexcijfer. Het indexpercentage wordt eind van ieder jaar bekend gemaakt, zie hiervoor bijvoorbeeld alimentatiespecialist.nl.

Deze verhoging (indexatie) geldt zowel voor kinderalimentatie als partneralimentatie, zowel voor de bedragen die door de rechter zijn vastgesteld als die door partijen zelf zijn afgesproken.

Voorbeeld indexering van alimentatie 2018 naar 2019;

Op basis van het vastgestelde indexcijfer van 2 % per 1 januari 2019.

Kinderalimentatie uit 2018 ad € 225,00 per maand wordt per januari 2019 € 230,00 per maand.

Partneralimentatie uit 2018 ad € 560,00 per maand wordt per januari 2019 € 571,00 per maand.

Wanneer de indexatie niet is toegepast is het verschil alsnog te vorderen

De jaarlijkse verhoging geldt automatisch, het is niet nodig dat dit in een beschikking of convenant is opgenomen. Een herinnering aan de alimentatieplichtige is ook niet vereist, hoewel het wel aan te raden is, omdat de alimentatieplichtige niet altijd op de hoogte is van deze verplichting. Ook achteraf is het aan te raden om de alimentatieplichtige te wijzen op het vergeten van de toepassing van de indexering.

De indexering van alimentatie is met terugwerkende kracht alsnog op te eisen, maximale duur is 5 jaar (60 maanden)

Voorbeeld indexering alimentatie 2011 – 2019;

Indien vanaf 2011 niet is geïndexeerd;

Kinderalimentatie uit 2011 ad € 225,00 per maand wordt per januari 2019 € 252,00 per maand

Partneralimentatie uit 2011 ad € 560,00 per maand wordt per januari 2019 € 628,00 per maand.

Voor beide alimentaties samen bedraagt de te eisen achterstand € 3.132,00.

Indien alimentatieplichtige niet op verzoek toepassing indexatie reageert

Indien de alimentatie (direct of indirect middels verwijzing naar een convenant) in een beschikking is opgenomen kan men de incasso’s jonger dan 6 maanden middels het LBIO laten innen. Indien ouder dan 6 maanden via een deurwaarder. Is de alimentatie niet in een beschikking opgenomen dan moet men eerst via een advocaat bij de rechtbank de alimentatie alsnog in een beschikking laten vastleggen.

Verlenging maximale verjaringstermijn van vijf jaar

Indiende alimentatiegerechtigde binnen vijf jaar de ex-partner heeft aangemaand (en men kan dat bewijzen) treedt een nieuwe verjaringstermijn van 5 jaar in vanaf datum aanmaning.

Afwijkende indexering van alimentatie

In onderling overleg

Het is mogelijk om in onderling overleg van de wettelijke indexering af te wijken.

Men kan de indexering uitsluiten of met elkaar een alternatieve indexeringswijze overeengekomen.

Dit wordt dan opgenomen in het echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan.

Bij rechterlijke uitspraak

Het is ook mogelijk om bij rechterlijke uitspraak of bij overeenkomst af te wijken van de algemene indexeringsregeling. Voorbeelden van dergelijke regelingen zijn:

  • Gehele uitsluiting in het geval dat de onderhoudsplichtige een vast inkomen geniet dat niet meegaat met het loon- en prijspeil.
  • Tijdelijke uitsluiting, bijvoorbeeld indien de alimentatie aan het eind van het jaar wordt vastgesteld en de onderhoudsplichtige op korte termijn geen inkomensverhoging verwacht.
  • Koppeling van de aanpassing van de alimentatie aan inkomenswijzigingen van de onderhoudsplichtige, bijvoorbeeld wanneer de jaarlijkse loonsverhoging op een andere datum dan 1 januari plaatsvindt.
  • Vastlegging van een ander criterium voor de indexering, bijvoorbeeld het prijsindexcijfer.

Mocht de uitsluiting van de algemene jaarlijkse indexering na verloop van tijd blijken niet redelijk te zijn dan kan men bij overeenkomst vastleggen dat de algemene jaarlijkse indexering vanaf het moment van overeenkomen toch van toepassing is. Het is ook mogelijk dat een der partijen de rechter verzoekt om de algemene jaarlijkse indexering alsnog van toepassing te laten zijn.

Wat als er niets over indexatie is afgesproken?

Is er geen uitsluiting of andere wijze van indexering opgenomen, dan vindt de wettelijke indexering plaats. Ook als er niets is opgenomen over de indexering, is de wettelijke indexering van toepassing.

Henk

De Alimentatiespecialist

REACTIES

Wilma - 14 mrt 2019

Mijn ex wil vanaf 2015 al geen indexering betalen omdat hij al te veel betaald en hij minder is gaan verdienen zegt hij..........wat kan ik hiermee????

Lara - 17 nov 2020

Bij mij vanaf 2013. Dezelfde redenen. Volgens mij kunnen we niet veel. Waarom bestaat het dan. Hoeveel betalen elk jaar een nieuw (geïndexeerd) kinderalimentatiebedrag? Vast op 1 hand te tellen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × = vierenzestig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.