Menu

Kinderalimentatie bij co-ouderschap

1 reactie
kinderalimentatie en co-ouderschap

Verdeel jij de kosten én de verzorging van jullie kinderen met je ex? Dan lijkt het voor de hand te liggen dat er geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden. Toch kun je dat niet zo makkelijk zeggen. We beschrijven hieronder de definities en de vraag wanneer je wél of wanneer je geen kinderalimentatie hoeft te vragen/ontvangen.

Co-ouderschap is een regeling waarbij de ouders de kosten en de zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen. De kinderen zijn dan ongeveer even vaak bij beide ouders, zodat de kinderen deel uitmaken van twee huishoudens. Beide ouders zijn betrokken bij de dagelijkse bezigheden van de kinderen. Het hangt van de omstandigheden af of er bij co-ouderschap ook sprake is van kinderalimentatie. Uitgangspunt is dat de situatie voor de kinderen in beide huishoudens ongeveer gelijk is.

Wanneer wél kinderalimentatie bij co-ouderschap

Dit betekent dat in geval van co-ouderschap in drie gevallen kinderalimentatie moet worden betaald:

  • als er een (aanzienlijk) verschil bestaat tussen de inkomens van de ouders;
  • als de kinderen bij de ene ouder meer tijd doorbrengen dan bij de andere ouder;
  • als de ene ouder buiten zijn schuld om gedurende een langere periode hogere kosten moet maken dan de andere ouder.

Wanneer géén kinderalimentatie bij co-ouderschap

Als het inkomen van beide ouders ongeveer gelijk is en zij ongeveer evenveel uitgeven aan de kinderen, dan hoeft er geen kinderalimentatie te worden betaald. In een dergelijke situatie kunnen de inkomsten en de uitgaven van beide ouders immers tegen elkaar worden weggestreept.

 

Bron: jurofoon.nl

REACTIES

An - 21 jan 2016

Hoe zit dat met kinderalimentatie voor onze 2 kinderen (we hebben co-ouderschap) als ex hertrouwt en nieuwe partner heeft 2 kinderen; en ik samenwoon met partner die nog jarenlang partneralimentatie moet betalen? Wordt in berekening van mijn draagkracht ook afdracht aan partneralimentatie van mijn partner aan zijn ex meegerekend?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 × twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.