Menu

Kinderalimentatie bij co-ouderschap

1 reactie
kinderalimentatie en co-ouderschap

Verdeel jij de kosten én de verzorging van jullie kinderen met je ex? Dan lijkt het voor de hand te liggen dat er geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden. Toch kun je dat niet zo makkelijk zeggen. We beschrijven hieronder de definities en de vraag wanneer je wél of wanneer je geen kinderalimentatie hoeft te vragen/ontvangen.

Co-ouderschap is een regeling waarbij de ouders de kosten en de zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen. De kinderen zijn dan ongeveer even vaak bij beide ouders, zodat de kinderen deel uitmaken van twee huishoudens. Beide ouders zijn betrokken bij de dagelijkse bezigheden van de kinderen. Het hangt van de omstandigheden af of er bij co-ouderschap ook sprake is van kinderalimentatie. Uitgangspunt is dat de situatie voor de kinderen in beide huishoudens ongeveer gelijk is.

Wanneer wél kinderalimentatie bij co-ouderschap

Dit betekent dat in geval van co-ouderschap in drie gevallen kinderalimentatie moet worden betaald:

  • als er een (aanzienlijk) verschil bestaat tussen de inkomens van de ouders;
  • als de kinderen bij de ene ouder meer tijd doorbrengen dan bij de andere ouder;
  • als de ene ouder buiten zijn schuld om gedurende een langere periode hogere kosten moet maken dan de andere ouder.

Wanneer géén kinderalimentatie bij co-ouderschap

Als het inkomen van beide ouders ongeveer gelijk is en zij ongeveer evenveel uitgeven aan de kinderen, dan hoeft er geen kinderalimentatie te worden betaald. In een dergelijke situatie kunnen de inkomsten en de uitgaven van beide ouders immers tegen elkaar worden weggestreept.

 

Bron: jurofoon.nl

REACTIES

An - 21 jan 2016

Hoe zit dat met kinderalimentatie voor onze 2 kinderen (we hebben co-ouderschap) als ex hertrouwt en nieuwe partner heeft 2 kinderen; en ik samenwoon met partner die nog jarenlang partneralimentatie moet betalen? Wordt in berekening van mijn draagkracht ook afdracht aan partneralimentatie van mijn partner aan zijn ex meegerekend?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + = 9

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.