Menu

Kinderalimentatie en co ouderschap

co ouderschap

co ouderschap

De kinderalimentatie wijzigt ook als de omgangsregeling wijzigt. Vandaag bespreken we de situatie dat je van een omgangsregeling die niet evenredig is, naar een co ouderschap gaat.

Bij co-ouderschap is er vaak ook sprake van kinderalimentatie.

Wanneer na de scheiding de kinderen deels bij de ene ouder en deels bij de andere ouder wonen, is er sprake van co-ouderschap. Bij een co-ouderschap waarbij beide ouders evenveel verdienen en evenveel uitgeven aan de kinderen, houden de beide ouders aan het einde van de maand ongeveer evenveel over en hoeft er geen kinderalimentatie betaald te worden.

Alimentatie bij co-ouderschap wordt afgesproken in het geval dat:

De ene ouder meer inkomen heeft dan de andere ouder.

De kinderen procentueel gezien bij de ene ouder meer verblijven dan bij de andere ouder.

De ene ouder meer kosten heeft aan de kinderen dan de andere ouder.

Wanneer de ene ouder – buiten zijn/haar schuld om- gedurende een langere periode te maken heeft met hogere woonlasten ten opzichte van de andere ouder.

Wat elk van de ouders kan bijdragen aan de kosten in levensonderhoud en opvoeding van de kinderen wordt bepaald aan de hand van de draagkrachtberekeningen. Voor elk van de ouders wordt een draagkrachtberekening gemaakt, alsof de ouder een alleenstaande is. De ouder die de meeste draagkracht heeft, betaalt het meest aan de kosten van de kinderen. Dit kan in de vorm van kinderalimentatie zijn, maar in het ouderschapsplan kunnen ook andere afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld dat de ouder met de hoogste draagkracht de kleding voor de kinderen betaalt.

bron: scheidslijn.nl


REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee − 2 =

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.