Menu

Partneralimentatie en overlijden van de alimentatieplichtige

partneralimentatie en overlijden

Einde partneralimentatie bij overlijden

Als de alimentatieplichtige overlijdt en de partneralimentatie eindigt, kan dit tot een aanzienlijke inkomensdaling leiden. Stel dat er ook nog financiële lasten zijn voor kinderen, dan komen deze en ook de volledige zorg voor de kinderen bij de alimentatiegerechtigde te liggen. Een kostenstijging is het gevolg. Het deel van het inkomen dat voor consumptie gebruikt kan worden, daalt hierdoor aanzienlijk.

Nieuwe inkomsten

Tegenover deze negatieve effecten op het consumptief besteedbaar inkomen (CBI) van de alimentatiegerechtigde, staan nieuwe inkomsten.

De belangrijkste zijn:
• bijzonder partnerpensioen en halfwezenpensioen
• uitkering Algemene Nabestaandenwet (ANW)
• vruchtgenot erfdelen minderjarige kinderen
• interen op vermogen minderjarige kinderen

De laatste twee inkomsten volgen uit wettelijke familierechtelijke bepalingen. Op grond van een testament van de overleden ouder kan een dergelijke bepaling ook weer zijn uitgesloten. Bij een vruchtgenot zorgt het rendement van de eventuele erfdelen van de kinderen voor een aanvullend inkomen voor de langstlevende ouder. De langstlevende ouder met ouderlijk gezag heeft het bewind over het vermogen van de minderjarige kinderen. Dat zorgt ervoor dat
je over hun vermogen kunt beschikken als aanvulling op het CBI. Omdat dit uitgesloten kan zijn bij testament, is het beter hiermee geen rekening te houden bij je budgettering.

Als de ontvanger van partneralimentatie overlijdt

Als de alimentatiegerechtigde overlijdt, eindigt de partneralimentatie ook. Hier geldt ook dat er naast een besparing sprake kan zijn van een kostenverhoging als de financiële en fysieke zorg voor de kinderen nog aan de orde is.
Voor beide situaties geldt dat het verstandig is om na te gaan of de extra kosten zijn op te vangen met eigen inkomen of vermogen. Een simpele levensverzekering kan het financiële tekort opvangen als uit de beoordeling volgt dat hiervan sprake is. Raadpleeg hiervoor een financieel adviseur.

 

Deze informatie over partneralimentatie en overlijden komt uit het boek: “De betere grijze scheiding, uit elkaar na je vijftigste”, van Wills Langedijk en Rik Smit, dat wij in een eerdere blog bespraken.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× negen = 9




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.