Menu

Partneralimentatie en samenwonen; de proefperiode

1 reactie
partneralimentatie en samenwonen

Voordelen van een proefperiode bij partneralimentatie en samenwonen

Partneralimentatie stopt bij samenwonen, maar het kan voor beiden interessant zijn om een proefperiode overeen te komen. In de proefperiode eindigt de partneralimentatie bij samenwonen nog niet definitief.

Wetgeving; Regelend recht

De partneralimentatie vervalt vanaf het moment dat de ex-partner samenleeft met een ander als waren zij gehuwd. Dit op basis van artikel 1:160 BW. Dit artikel is van regelend recht. Regelend recht betekent dat (ex)partners in onderling overleg afwijkende afspraken kunnen maken. Als zij dit niet doen gelden de regels van artikel 1:160 BW. Dan heeft een rechter bijvoorbeeld niet de vrijheid een andere ingangsdatum voor het vervallen van de alimentatieplicht te bepalen anders dan de datum waarop aan de vereisten van artikel 1:160 BW is voldaan.

Opnemen in echtscheidingsconvenant

Partners hebben dus op basis van regelend recht de vrijheid een andere datum vooraf te regelen, en deze op te nemen in het echtscheidingsconvenant. Een proefperiode kan niet worden afgedwongen, maar wel onderling overeengekomen worden. Het kan voor beide partijen een positieve uitwerking hebben.

Zij doen dit door een proefperiode op te nemen. Bijvoorbeeld door op te nemen dat gedurende 6 maanden de ex-partner kan samenwonen en de partneralimentatie (tijdelijk) wordt stopgezet. Eindigt de samenwoning binnen deze proefperiode, dan wordt de betaling van de partneralimentatie weer vervolgd. Duurt deze langer, dan wordt de partneralimentatie definitief beëindigd. Voordeel van een dergelijke proefperiode is dat partijen zelf duidelijk(er) kunnen bepalen wat zij beiden verstaan onder samenwoning, en een rechtszaak hierover niet nodig is.

Voorbeeld

Een voorbeeld van een opgenomen bepaling in een echtscheidingsconvenant:
Onder samenwoning (een relatie als ware men gehuwd) wordt verstaan:

  • Daadwerkelijke (gedeeltelijke) samenwoning, ook bij handhaving van 2 woningen.
  • Een relatie waarbij men gezamenlijk uitgaat en gasten ontvangt.
  • De alimentatiegerechtigde vertelt de ander per direct over de samenwoning, anders kan hij/zij geen gebruik meer maken van de proefperiode.
  • De proefperiode (bijvoorbeeld 6 maanden) geldt voor maximaal één keer proef-samenwonen (of tweemaal of vaker, maar bijvoorbeeld niet dezelfde nieuwe partner).

Voordeel alimentatiebetaler

Een proefperiode maakt het voor de betrokkene ook makkelijker een samenwoning uit te proberen, zonder dat de partneralimentatie komt te vervallen. Voordeel voor de alimentatiebetaler is dat hierdoor ook eerder een einde aan de alimentatieplicht kan ontstaan omdat zonder proefperiode wellicht samenwoning steeds wordt uitgesteld

Geen rechter nodig

Als is voldaan aan de voorwaarden voor voortzetting van de partneralimentatie tijdens of na de proefperiode, kan aanspraak worden gemaakt op voorzetting van de eerder overeengekomen partneralimentatie. Er is geen tussenkomst van de rechter nodig.

Indien geen proefperiode

Indien er geen proefperiode is overeengekomen, en de alimentatiegerechtigde deelt mede dat gestopt kan worden met de partneralimentatie in verband met samenwoning, dan vervalt de onderhoudsplicht definitief. Na verbreking van de samenwoning kan de onderhoudsplicht dan niet meer opnieuw van kracht worden.

Henk

Alimentatie Specialist

Voor aanvullende informatie; info@alimentatiespecialist.nl

REACTIES

Xz - 28 jul 2018

Het is inderdaad verstandig zo.n soort bepaling op te nemen als je de alimentatieplichtige bent. Maar maak er dan een jaar van. Verliefdheid duurt immers 9 maanden. Ben je zeker van de ander ...dan wil je ook bij elkaar blijven en het mag ook. Geen geheim gedoe en geen ruzie. Samenwonen wordt gestimuleerd. Doe dit ook met werk. Laat bijv 20 k vrij zonder te korten op alimentatie als de ex partner bijv in deeltyd werkt of geen werk heeft. Juist dit soort bepalingen zorgt ervoor dat drempels worden weggenomen en dat alimentatie geen drempel is om in deeltyd of zelfs voltijd te gaan werken. Immers iemand die parttime werkt en voltijd kan gaan werken ....zal zich niet laten tegen houden door verlies alimentatie en dat geldt ook voor mensen die gaan samenwonen ....als je het 9 mnd volhoudt dan houdt alimentatie je niet tegen. Mislukt het uiteindelijk na jaar of 3 of zo ....pech gehad ....oude partner is vrij..

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


twee × 1 =

Vlog

Veel mensen denken dat als alles geregeld en getekend is, de spanningen wel zullen wegebben en alles wel goed zal komen. Helaas is dat in de praktijk toch vaak anders. Bekijk de vlog van Roos Boer: Scheidingscoach Succesvol ScheLees verder > vlog
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk