Menu

Partneralimentatie en samenwonen; de proefperiode

2 reacties
partneralimentatie en samenwonen

Voordelen van een proefperiode bij partneralimentatie en samenwonen

Partneralimentatie stopt bij samenwonen, maar het kan voor beiden interessant zijn om een proefperiode overeen te komen. In de proefperiode eindigt de partneralimentatie bij samenwonen nog niet definitief.

Wetgeving; Regelend recht

De partneralimentatie vervalt vanaf het moment dat de ex-partner samenleeft met een ander als waren zij gehuwd. Dit op basis van artikel 1:160 BW. Dit artikel is van regelend recht. Regelend recht betekent dat (ex)partners in onderling overleg afwijkende afspraken kunnen maken. Als zij dit niet doen gelden de regels van artikel 1:160 BW. Dan heeft een rechter bijvoorbeeld niet de vrijheid een andere ingangsdatum voor het vervallen van de alimentatieplicht te bepalen anders dan de datum waarop aan de vereisten van artikel 1:160 BW is voldaan.

Opnemen in echtscheidingsconvenant

Partners hebben dus op basis van regelend recht de vrijheid een andere datum vooraf te regelen, en deze op te nemen in het echtscheidingsconvenant. Een proefperiode kan niet worden afgedwongen, maar wel onderling overeengekomen worden. Het kan voor beide partijen een positieve uitwerking hebben.

Zij doen dit door een proefperiode op te nemen. Bijvoorbeeld door op te nemen dat gedurende 6 maanden de ex-partner kan samenwonen en de partneralimentatie (tijdelijk) wordt stopgezet. Eindigt de samenwoning binnen deze proefperiode, dan wordt de betaling van de partneralimentatie weer vervolgd. Duurt deze langer, dan wordt de partneralimentatie definitief beëindigd. Voordeel van een dergelijke proefperiode is dat partijen zelf duidelijk(er) kunnen bepalen wat zij beiden verstaan onder samenwoning, en een rechtszaak hierover niet nodig is.

Voorbeeld

Een voorbeeld van een opgenomen bepaling in een echtscheidingsconvenant:
Onder samenwoning (een relatie als ware men gehuwd) wordt verstaan:

  • Daadwerkelijke (gedeeltelijke) samenwoning, ook bij handhaving van 2 woningen.
  • Een relatie waarbij men gezamenlijk uitgaat en gasten ontvangt.
  • De alimentatiegerechtigde vertelt de ander per direct over de samenwoning, anders kan hij/zij geen gebruik meer maken van de proefperiode.
  • De proefperiode (bijvoorbeeld 6 maanden) geldt voor maximaal één keer proef-samenwonen (of tweemaal of vaker, maar bijvoorbeeld niet dezelfde nieuwe partner).

Voordeel alimentatiebetaler

Een proefperiode maakt het voor de betrokkene ook makkelijker een samenwoning uit te proberen, zonder dat de partneralimentatie komt te vervallen. Voordeel voor de alimentatiebetaler is dat hierdoor ook eerder een einde aan de alimentatieplicht kan ontstaan omdat zonder proefperiode wellicht samenwoning steeds wordt uitgesteld

Geen rechter nodig

Als is voldaan aan de voorwaarden voor voortzetting van de partneralimentatie tijdens of na de proefperiode, kan aanspraak worden gemaakt op voorzetting van de eerder overeengekomen partneralimentatie. Er is geen tussenkomst van de rechter nodig.

Indien geen proefperiode

Indien er geen proefperiode is overeengekomen, en de alimentatiegerechtigde deelt mede dat gestopt kan worden met de partneralimentatie in verband met samenwoning, dan vervalt de onderhoudsplicht definitief. Na verbreking van de samenwoning kan de onderhoudsplicht dan niet meer opnieuw van kracht worden.

Henk

Alimentatie Specialist

Voor aanvullende informatie; info@alimentatiespecialist.nl

REACTIES

Xz - 28 jul 2018

Het is inderdaad verstandig zo.n soort bepaling op te nemen als je de alimentatieplichtige bent. Maar maak er dan een jaar van. Verliefdheid duurt immers 9 maanden. Ben je zeker van de ander ...dan wil je ook bij elkaar blijven en het mag ook. Geen geheim gedoe en geen ruzie. Samenwonen wordt gestimuleerd. Doe dit ook met werk. Laat bijv 20 k vrij zonder te korten op alimentatie als de ex partner bijv in deeltyd werkt of geen werk heeft. Juist dit soort bepalingen zorgt ervoor dat drempels worden weggenomen en dat alimentatie geen drempel is om in deeltyd of zelfs voltijd te gaan werken. Immers iemand die parttime werkt en voltijd kan gaan werken ....zal zich niet laten tegen houden door verlies alimentatie en dat geldt ook voor mensen die gaan samenwonen ....als je het 9 mnd volhoudt dan houdt alimentatie je niet tegen. Mislukt het uiteindelijk na jaar of 3 of zo ....pech gehad ....oude partner is vrij..

ik eses - 5 okt 2018

Ik zie helemaal geen voordelen en vindt het ronduit een bizar voorstel. Hoe zit het met eigen verantwoordelijkheid? Ik heb als gescheiden vrouw sowieso al moeite met partner alimentatie. Hoezo je hand op houden bij je expartner? Hoe meer regels en afspraken we met elkaar bedenken hoe ex partners met elkaar om moeten gaan en elkaar na de scheiding nog schuldig zijn, hoe meer conflictonderwerpen er ontstaan. Ik ben juist voor het afschaffen van al die verplichtingen. Je kiest voor elkaar, je wilt graag trouwen, houd er dan rekening mee dat je ook weer kunt scheiden. Zorg dat je, wanneer je nog verliefd bent, al goede afspraken maakt, waarbij je beide zorg draagt om in je eigen inkomen te kunnen voorzien. Ja ook als er kinderen zijn. Als vader kun je, als de kinderen klein zijn, ook minder werken. Keuzes! En dan beide een bepaalde percentage van je inkomen reserveren voor alle kosten mbt de kinderen. Ook gewoon co ouderschap, en mocht dit niet lukken, jeugdzorg op je dak. Ik vind het voorstel van proef samenwonen niks meer dan pamperen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 + negen =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.