Menu

Als getrouwd stel jaarlijks met elkaar afrekenen. Wie doet dat nou?

jaarlijks verrekenbeding

Trouwen en een onderneming? Dan kiezen de meesten voor een contract op basis van huwelijkse voorwaarden. Een mooie manier om privé en zakelijk vermogen gescheiden te houden, nietwaar?

Verliefd zet je je handtekening onder de afspraken, keurig door de notaris opgesteld. Je hoort wel iets over een periodiek verrekenbeding, maar dat is een standaardartikel.

Het periodiek verrekenbeding negeren

En zo verdwijnt het document in de kast. Hopelijk leven jullie nog lang en gelukkig. Maar is plotseling de liefde over en volgt er een echtscheiding, dan duiken de afspraken op. Heb je het periodiek verrekenbeding al die tijd genegeerd, dan had je eigenlijk net zo goed in gemeenschap van goederen kunnen trouwen: er volgt een verdeling alsof dat het geval is.

Simpelweg, omdat je nooit jaarlijks met elkaar afrekende.

Het woord periodiek verrekenbeding betekent namelijk dat je elk jaar de balans opmaakt. Je rekent het ‘overgespaard inkomen’ uit: het inkomen dat overblijft na aftrek van alle huishoudkosten. Vervolgens verdeel je dit geld onder elkaar. Dat kan fiftyfifty zijn, maar je kunt het ook anders afspreken.

Beleggingsleer

In de praktijk gebeurt dit veelal niet en verdwijnt het overgespaarde geld vaak ook in de onderneming. Om zakelijke schulden af te lossen of om te investeren in het bedrijf.

Het geld is belegd in het bedrijf. Bij een echtscheiding wordt in die situatie de beleggingsleer toegepast bij de volgende situaties:

Waarde van de onderneming

De onderneming moet gewaardeerd worden bij een scheiding. Maar wellicht is deze in waarde gestegen dankzij het overgespaarde geld, dat ook de ex-partner er ongemerkt in pompte. Bij de verrekening wordt daarom de waarde van de onderneming afgezet tegen de bedragen die belegd zijn in de vorm van aflossing of investering.

Ondernemingswinst

Het ondernemingsvermogen groeide harder dan het privévermogen door de jaren heen. Delen van de winst zijn mogelijk niet uitgekeerd en opgepot. Bijvoorbeeld als de ondernemer de ondernemerswinst binnen het zakelijk vermogen hield. Of als in het verrekenbeding letterlijk staat dat de ondernemerswinst onder het beding valt.

Schrikken

Ondernemers schrikken weleens van het bedrag dat zij moeten verrekenen. Zelfs zo erg, dat ik een stel meemaakte dat overwoog hun relatie nog een kans te geven. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. En daarom hamer ik altijd op dit onderdeel bij mijn advisering.

Ook als je niet in scheiding ligt, is verrekenen aan te raden. Desnoods start je het alsnog op en maak je zo een nieuwe vermogensopstelling. De jaren die je er zonder verrekening op hebt zitten, tellen overigens wel mee. Het verrekenbeding verjaart namelijk niet.

Nog niet te laat

Beslis alsnog om het verrekenbeding actief uit te voeren. Kies er een vast moment voor uit. Niet wanneer je gezellig aan de oliebollen zit, maar bijvoorbeeld samen met de accountant als je de aangifte inkomstenbelasting toch regelt.

Zo maken jullie ieder jaar inzichtelijk hoe het ervoor staat. En voorkom je veel complexe berekeningen en spanningen als je op enig moment besluit uit elkaar te gaan.

Edward Gaakeer RA

Finc Accountants

Lees ook de andere blogs van Finc Accountants

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + 2 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.