Menu

Positief denken maakt succesvol

gratis webinar positief denken

Positief denken lijkt soms een toverwoord. Positief denken maakt dat alles goedkomt en dat je alles kunt bereiken wat je graag wilt. Zelfs genezing van kanker gaat volgens sommigen sneller door positieve gedachten. Anderen zien succes, geluk en genezing niet als een gevolg van positieve gedachten. Volgens hen kun je zelf weinig invloed uitoefenen. Zij zien succes als een loterij: je hebt het of je hebt het niet en daaraan is niets te veranderen.

De psychologie van positief denken

Toch zijn er wel bewijzen dat positief denken invloed heeft op je lichaam en geest en daarmee ook op je functioneren. Zo zeggen psychologen dat negatieve gedachten leiden tot angst, (‘ik ben vast niet geschikt voor die functie, laat ik maar niet solliciteren’), terwijl positieve gedachten juist stimuleren om radicale stappen te nemen (‘ik denk dat ik geschikt ben voor die functie, dus laat ik maar solliciteren). Ze stimuleren om te doen wat je écht wilt. Daardoor kom je op de plaats terecht waar je jezelf echt kunt ontplooien. Ook in een echtscheiding kan positief denken dus effect hebben op je gedrag en de wijze waarop je uit je echtscheiding komt.

De biologie van positief denken

Positieve gedachten beïnvloeden niet alleen de keuzes en uitstraling van mensen. Positief denken heeft invloed op het lichaam: bepaalde hersencellen maken endorfine aan, een neurohormoon dat grote invloed heeft op de hersenen en de rest van het lichaam.

Chemisch gezien lijkt endorfine erg op morfine. Net als morfine heeft endorfine een pijnstillende werking. Bovendien remt het ontstekingsreacties en brengt de stof het lichaam in een verdovende roes.

Endorfine is ook verantwoordelijk voor het gevoel van welbevinden en geluk. Een grote hoeveelheid endorfine in de hersenen maakt dat iemand zich gelukkig voelt en zin heeft in het leven. Mensen met een tekort aan endorfineproducerende cellen hebben dan ook grotere kans te om depressief of schizofreen te worden.

De aanmaak van endorfine

Toch zijn ook mensen die wél genoeg endorfineproducerende zenuwcellen hebben niet constant in een roes of in de zevende hemel. Blijkbaar zijn er bepaalde omstandigheden die zorgen dat endorfine wordt aangemaakt. Drie situaties blijken hieraan positief bij te dragen:

Allereerst zorgt fysieke aanraking voor de aanmaak van endorfine. Dat blijkt bijvoorbeeld duidelijk wanneer twee geliefden elkaar aanraken; er komt endorfine vrij, waardoor ze zich gelukkiger voelen.

Bovendien stimuleert de endorfine de seksuele gevoelens, waardoor de aanraking steeds intenser wordt en het geluksgevoel veel groter. Het feit dat endorfine geproduceerd wordt door aanraking is volgens sommige wetenschappers een verklaring waardoor acupunctuur en massage zo’n positief effect kunnen hebben: het lichaam maakt endorfine aan, waardoor cliënten zich gelukkiger voelen en met een fijn gevoel de praktijk verlaten.

Daarnaast is lichaamsbeweging een belangrijke trigger voor de aanmaak van endorfine. Dat blijkt duidelijk bij de lopersroes, de roes waar veel duursporters aan verslaafd zijn. Bij hen zorgt het sporten dat er endorfine aangemaakt. Hiermee wordt de pijn onderdrukt en bovendien geeft het een goed gevoel.

Uit onderzoek is gebleken dat lichaamsbeweging net zo veel effect heeft op de gemoedstoestand van depressiepatiënten als het slikken van antidepressiva en het participeren in praatgroepen.

Een derde trigger voor de aanmaak van endorfine is positief denken en vooral lachen. Iemand die lacht heeft al gauw het gevoel de hele wereld aan te kunnen: een direct effect van endorfine. Ook in kinderziekenhuizen merkt men dat een bezoek van de cliniclowns positief effect heeft op het welzijn van de kinderen. Ze zijn vrolijker en positiever en gaan makkelijker met hun ziekte om.

Positief denken bij ziekte

Er gaan verhalen dat positief denken zelfs kan leiden tot genezing van kanker. Volgens veel gezondheidspsychologen is daar echter geen aanwijsbaar verband tussen. Toch remt endorfine inderdaad de groei van een tumor. Dat toonde een onderzoeker aan door endorfineproducerende cellen in muizen met prostaatkanker te implanteren. Bij 90% van deze muizen stopte de groei van de tumor. De endorfine zorgt voor een tekort aan voedingsstoffen en zuurstof en stopt de groei van de tumor.

Toch is het niet aangetoond dat positief denken in alle gevallen tot genezing leidt. Bovendien spelen er bij tumoren veel meer zaken een rol dan alleen een ontstekingsreactie. Wel is duidelijk dat endorfine een positieve rol kan spelen voor de gezondheid, en in ieder geval, door de pijnstillende werking, verlichting kan brengen.

Beïnvloed je gemoedstoestand

Positief denken kan dus inderdaad bijdragen aan een succesvol leven. Door te geloven in je dromen, heb je een grotere kans dat je die ook zult realiseren. Met positieve gedachten en enig relativeringsvermogen kan een ziekte of aandoening in veel gevallen draaglijk(er) worden gemaakt. Hoewel de werking van positieve gedachten niet wetenschappelijk is onderbouwd, hebben ze in geen enkel geval een negatieve invloed op de gemoedstoestand.

Wil je meer leren over positief denken?

Bekijk dan eens het programma van Sonnevelt Opleidingen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 − twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.