Menu

Praktijkondersteuning bij een scheidingsboodschap

scheidingsboodschap

Ondersteun je cliënten bij een scheidingsboodschap

Wil jij als scheidingsprofessional je cliënten begeleiden bij het sturen van een scheidingsboodschap? Dan is dit artikel interessant voor jou.

De voordelen van een scheidingsboodschap

Toen ik in 2023 met Scheidingskaart.nl begon, was mijn doel om zoveel mogelijk mensen bij hun scheiding te kunnen helpen met het sturen van een scheidingsboodschap. Het informeren van de omgeving (al dan niet met een scheidingskaart) is een logische stap in een scheidingsproces. Maar niet iedereen staat bewust stil bij de voordelen van een duidelijke, respectvolle en consistente boodschap.

Een bewuste scheidingsboodschap draagt onder andere bij aan

  • een stabielere basis voor blijvend ouderschap door goede samenwerking
  • het voorkomen dat families en vrienden kampen kiezen door zelf een positieve intentie uit te dragen
  • het zelf en samen onderdeel blijven uitmaken van het sociale netwerk en familiesystemen
  • het normaliseren en bespreekbaar maken van de scheiding

Eenvoudig maar niet makkelijk

Om het sturen van een scheidingsboodschap in praktische zin laagdrempelig te maken, heb ik speciale scheidingskaarten laten ontwerpen en voorbeeldteksten geschreven. Alles is eenvoudig via de website te bestellen. Maar dat is niet genoeg.

Een scheiding is een emotionele periode. Er komt veel op de mensen af en samenwerking met “je aanstaande ex” is doorgaans niet makkelijk. Daarom is er vaak hulp en ondersteuning nodig bij het maken van de scheidingsboodschap. Soms doe ik dat, maar vaak helpt de deskundige met wie de cliënten al in gesprek zijn. Binnen een bestaand traject kun jij als scheidingsmediator, -coach, -advocaat, ambulant begeleider of andere rol, deskundig de cliënten bij dit onderdeel begeleiden.

Kennis en ervaring gebundeld

De afgelopen maanden heb ik veel contact gehad met een diversiteit aan professionals. We hebben samengewerkt, ervaringen uitgewisseld en kennis verzameld.

Die kennis heb ik gebundeld in het handboek “Cliëntondersteuning bij een Scheidingsboodschap”, aangevuld met een werkblad dat dient als leidraad en checklist in de praktijk. Na het bestuderen van het handboek kun je op basis van je eigen voorkeuren en werkwijze de scheidingsboodschap onderdeel maken van een traject. Daarnaast kun je gebruik maken van het tekstboek, de flyers en realistische voorbeeldkaarten om de scheidingsboodschap met je cliënten te bespreken.

Zie jij ook het nut of de noodzaak van een goede scheidingsboodschap? En wil je cliënten hierbij begeleiden? Bekijk dan bij alle hulpmiddelen voor professionals hoe jij je hierin kunt bekwamen: www.scheidingskaart.nl/professionals

Een scheidingsboodschap is zoveel meer dan het informeren van de omgeving. Laten we samen mensen helpen bij dit gevoelige en waardevolle onderdeel van een scheiding.

Jan-Willem van Vugt
Oprichter Scheidingskaart.nl

Bekijk ook de andere blogs van Jan-Willem.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − = twee




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.