Menu

Regel voogdij over je kind(eren)

1 reactie

Het verhaal van het zevenjarige meisje, dat in juli 2022 bij een kano-ongeluk op het Veluwemeer haar hele gezin verloor, maakt duidelijk hoe belangrijk het is om de voogdij voor je kinderen goed geregeld te hebben. Je wilt immers niet dat er – na jouw overlijden – maandenlang wordt gestreden wie uiteindelijk de voogdij krijgt over je kind. 

Standaard procedure

Ieder kind onder de 18 jaar moet een wettelijke vertegenwoordiger hebben. Normaal gesproken zijn dit de gezaghebbende ouders. Als deze wegvallen moet er een ander aangewezen worden als voogd. “Als je niks geregeld hebt, benoemt de rechtbank een voogd,” aldus Renata Vermeulen. “Dit kan een familielid zijn, een stichting of andere instelling. Als de kinderen 12 jaar of ouder zijn, worden zij door de rechter uitgenodigd voor een gesprek hierover. Hoe fijn is het als jij dit zelf vooraf voor je kind geregeld hebt?”

Ouderlijk gezag

Als een kind geboren is tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap dan hebben beide ouders het ouderlijk gezag. Bij samenwoners moet het ouderlijk gezag voor de vader apart zijn aangevraagd naast de erkenning van het kind. Dit wordt vaak vergeten waardoor alleen de moeder het ouderlijk gezag heeft. 

Zijn er twee gezaghebbende ouders en komt er één van beide te overlijden, dan krijgt de andere gezaghebbende ouder automatisch het recht en de plicht om het kind te verzorgen, op te voeden en namens het minderjarige kind formele rechtshandelingen te verrichten. 

Gescheiden ouders

Voor gescheiden ouders lijkt het niet zo noodzakelijk om voogdij te regelen. Want hoe groot is de kans nog dat beide ouders tegelijkertijd komen te overlijden. Samen op vakantie gaan komt niet meer zo vaak voor. Toch is het niet ondenkbaar dat beide ouders gelijktijdig overlijden. 

Helaas zijn er maar weinig gescheiden ouders die in hun ouderschapsplan hebben afgesproken de voogdij goed te regelen, terwijl het maar een paar minuten hoeft te duren om ook na je dood goed voor je kind te zorgen.  

Zelf regelen

Veel ouders denken dat je naar een dure notaris moet om voogdij te regelen. En wat als je gaandeweg van menig verandert? Dan moet je opnieuw naar die notaris. 

Dit is niet meer nodig. Voogdij kun je eenvoudig en gratis, binnen een paar minuten, digitaal laten vastleggen in het gezagsregister (https://formulier.rechtspraak.nl/burger/familie/voogdij-na-overlijden/ouder-1/inleiding). 

Je kunt gezamenlijk een verzoek indienen, maar als je het niet met elkaar eens bent, kan iedere ouder voor zich, zijn of haar wens in dit register vastleggen. Iedere ouder kan meerdere voogden benoemen, want het kan altijd zijn dat de omstandigheden veranderen of dat de beoogde voogd zelf niet meer in staat is kinderen op te voeden. Kom je tegelijk te overlijden, dan bepaalt de rechtbank uiteindelijk wie de voogd(en) worden. Heb je zowel in je testament als in het digitale register een voogd benoemd, dan geldt de laatste registratie. 

Het laagdrempelige karakter van het gezagsregister zorgt ervoor dat je je keuze makkelijk kunt aanpassen als de situatie of je mening veranderd. 

Wat gebeurt er als je overlijdt?

Als er meerdere voogden zijn geregistreerd (met dezelfde registratiedatum) wordt degene die bovenaan de lijst staat als eerste gevraagd of hij/zij daadwerkelijk het voogdijschap op zich wil nemen. Alleen als de voogd op dat moment toestemt krijgt hij/ zij het daadwerkelijke gezag over jouw kind. 

De kosten van een kind

Naast dat je wilt dat je kind liefdevol en volgens jouw normen en waarden wordt opgevoed wil je het ook financieel goed achterlaten. 

Volgens het Nibud kost een kind tot 12 jaar ruim € 50.000 bij een gemiddeld inkomen. In de jaren daarna tot aan de 18e verjaardag kost een kind al snel nog eens € 30.000. En hierbij zijn eventuele studiekosten niet meegerekend. 

Degene die je gevraagd hebt om als voogd op te willen treden heeft vaak ja gezegd uit goedheid met in het achterhoofd dat de kans dat het gebeurd heel klein is. Zelden heeft de beoogde voogd zich verdiept in de financiële consequenties en heeft geen idee of de financiële gevolgen in de praktijk te dragen zijn. 

En hoe zit het met jouzelf als de andere gezaghebbende ouder van je kind overlijdt? Je verliest een bron van inkomen (de ander zijn/haar salaris of bij scheiding de afgesproken kinderalimentatie). En dat terwijl je ook een groter deel van de zorg krijgt en wellicht minder moet gaan werken om je verdrietige kinderen goed op te kunnen vangen. 

Regel met de voogdij ook gelijk de financiën

Ik pleit er daarom voor dat iedere ouder tijdens de scheiding de voogdij (opnieuw) regelt en daarbij ook de financiële kant van het verhaal. De kosten om dit goed te regelen zijn meestal te verwaarlozen. We praten dan over bedragen van bijvoorbeeld een Story-tell-abonnementje. Veel meer hoeft het niet te kosten om dit financiële risico op te vangen. 

Wil je meer informatie over dit onderwerp of over een goed en duurzaam ouderschapsplan?

Neem gerust even contact met mij op. 

Renata Vermeulen

Financieel scheidingsmediator en scheidingscoach 

Auteur van het boek: In 10 stappen klaar met je ex

info@1door.nl

06-41177954

Bekijk ook de andere blogs en vlogs van Renata.

REACTIES

Catherina jeronimus - 18 aug 2022

Leuk zo'n ouderschapsplan. Maar wat als één van de ouders niet instemt met de punten van de ander en uitsluitend zijn "eigen" punten en belang er in wil laten zetten?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + zes =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.