Menu

Hoe moet ik rouwen bij liefdesverdriet?

1 reactie
liefdesverdriet

Hoe moet ik rouwen?

‘Hoe kom ik hiervan af?’ Linda schreeuwt het bijna uit in mijn spreekkamer. Ik voel met haar mee, net als met al die andere mensen die me diezelfde vraag stellen. Je leert het niet van je ouders en niet op school. We moeten het allemaal in de pijnlijke praktijk van het leven zelf leren: rouwen. Want je rouwt niet alleen als er iemand sterft, ook liefdesverdriet is rouwen, soms nog wel pijnlijker dan wanneer iemand sterft. Als je weet dat je ex vrolijk met een ander door het leven dartelt, kan de pijn extra scherp zijn. 

Het is ‘op’

Linda voelt die scherpe pijn en ze wil ervan af. Ze was 17 jaar getrouwd met Hans en met hun drie jonge kinderen vormden ze een gelukkige vijfeenheid. Althans, dat dacht ze. Tot Hans twee jaar geleden vertelde dat het ‘op’ was. ‘Hij liet me nog even in de waan, maar al na een week kwam het hoge woord eruit: hij was al een paar maanden aan het daten met die andere vrouw. Ik was zo boos en verdrietig en het deed zo’n pijn! En eigenlijk doet het nu nog steeds pijn. Dat wil zeggen: eerst werd het minder en toen kwam het weer terug. Ik begrijp er niks van. Wat doe ik verkeerd?’ Ze kijkt me wanhopig aan.

Keurige ouders

Na hun scheiding heeft Linda haar best gedaan het leven met haar kinderen een goede wending te geven. Linda en Hans hebben een keurige omgangsregeling getroffen en ze zijn ‘verstandige ouders’. ‘Maar van binnen kook ik nog steeds’, vertelt Linda. Als hij dan met zo’n uitgestreken smoel de kinderen komt halen of brengen kan ik hem wel openkrabben.’ Gelukkig houdt ze zich in. ‘Maar ik begrijp niks van mezelf. Ik dacht dat ik het ergste gehad had toen ik na een paar maanden weer in de routine kwam met de kinderen. Maar nee hoor, helaas niet.’

Onverwacht verdriet, liefdesverdriet

Haar verbazing over de felle en terugkerende gevoelens komt me bekend voor. Veel mensen denken dat liefdesverdriet eerst heftig is en dan langzaam afneemt. Helaas is dat niet waar. Rouwen doe je van achteren naar voren en van links naar rechts en weer terug. Het verdriet komt op onverwachte momenten en blijft weg als je dacht dat het er zou zijn. ‘Ik heb heel gezellige Kerstdagen gehad met de kinderen die eerste keer zonder Hans’, vertelt Linda. ‘Ik verwachtte het ergste, maar we hadden het zo knus! Gek hè?’  

Hou je bootje recht

‘Het belangrijkste is dat je je realiseert dat rouwen een warboel is’, vertel ik Linda. ‘En dat je het ene moment verdrietig bent en boos en dat het ook soms wegblijft. Het belangrijkste is dat je je oog op de toekomst houdt en je de nare gevoelens de ruimte geeft. Het komt erop aan het verdriet niet weg te duwen, maar ook niet erin te verdrinken. Je moet je bootje recht houden. In elke hand een roeispaan. Soms een beetje links en dan weer rechts bijsturen, in balans blijven. Dan zal je zien dat je je na verloop van tijd beter gaat voelen, heus!’

Groetjes Hester,

Liefdesverdrietpsycholoog

REACTIES

Paul - 4 apr 2024

Oef, klinkt heel bekend al kan ik wel zeggen dat na ruim 3 jaar het minder is geworden gelukkig. Maar helemaal weg... nee, dat helaas niet.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − acht =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.