Menu

Scheiden en Autisme

2 reacties
scheiden met autisme

Een scheiding kan al een ingewikkelde en emotionele gebeurtenis zijn, maar als één van de partners autisme heeft, kan het nog moeilijker worden. Autisme Spectrum Stoornis (ASS) wordt gekenmerkt door moeilijkheden in sociale interactie, communicatie en beperkte interesses of herhalend gedrag. Deze kenmerken kunnen leiden tot extra uitdagingen tijdens het scheidingsproces. Hier zijn vijf tips:

1. Gebruik duidelijke taal en visuele hulpmiddelen

Mensen met ASS kunnen moeite hebben met het interpreteren van sociale en emotionele signalen en abstracte taal. Het is daarom belangrijk om duidelijke taal te gebruiken en eventueel visuele hulpmiddelen te gebruiken, zoals een agenda met bespreekpunten per bijeenkomst of een mind-map om overzicht te houden.

2. Geef ruimte voor pauzes en hersteltijd

Mensen met ASS kunnen snel overweldigd worden door veranderingen en stress. Een scheiding kan extra stressvol zijn. Het is daarom belangrijk jullie eigen tempo te volgen en een begeleider te kiezen die daar sensitief in is. Het is belangrijk dat er tussendoor genoeg tijd is om tot rust te komen, te herstellen van de emoties en je voor te bereiden op de volgende stap.

3. Wees bereid om de communicatiestijl aan te passen

Jullie hebben samen waarschijnlijk al lang gemerkt dat jij en je partner verschillende communicatiestijlen hebben. De één praat makkelijk en heeft de eigen gedachten en gevoelens snel helder, de ander is meer op zichzelf en heeft meer tijd nodig om te verwerken en te reageren. Tijdens het scheidingstraject is het goed om hier rekening mee te houden. Dat kan bijvoorbeeld door (ook) te communiceren via mail. Kies communicatievormen die voor jullie beiden passend zijn.

4. Zoek ondersteuning voor beide partners

Een scheiding is voor iedereen stressvol, ook als je geen ASS hebt. Het is daarom belangrijk om steun te zoeken, bijvoorbeeld bij professionals, vrienden, familie of lotgenoten. Zo kan je elkaar supporten.

5. Maak afspraken over de toekomst

Mensen met ASS houden vaak van duidelijkheid en voorspelbaarheid. Het is daarom belangrijk om te proberen heldere afspraken te maken over de toekomst, bijvoorbeeld over de omgangsregeling met de kinderen, de financiën en de verdeling van eigendommen. Dit geeft rust en beperkt de onzekerheid. Zo kunnen beide partners zich beter voorbereiden op de toekomst.

Jullie zijn van harte welkom bij Helder Mediation. Wij, Dirk en Leontien, begeleiden samen stellen stap voor stap door hun scheiding.
Dirk is familiemediator en Register Financieel Echtscheidingsadviseur.
Leontien is familiemediator, coach en psycholoog in opleiding.

Er is plek voor twee nieuwe stellen per maand. We werken in de regio midden Nederland. Meer informatie vind je op: www.heldermediation.nl of bel 06-21887918.

Gelukkig gescheiden – Helder Mediation

Lees ook de andere blogs van Leontien en Dirk.

REACTIES

Harry de Beukelaar - 6 jul 2023

Waarbij belangrijk is te vermelden dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat indien één partner ASS heeft, er een heel grote waarschijnlijkheid is dat de andere partner dat ook heeft. Iedereen met brede kennis en ervaring met autisme, met name ook met de vrouwelijke uitingen daarvan zal zulke ASS koppels herkennen. Het is een bekend verschijnsel dat een vrouw in haar man de kenmerken herkent, en zorgt dat deze een diagnose krijgt, maar daarbij negeert dat de problematiek net zo goed bij zichzelf speelt. De kenmerken van autisme uiten zich anders bij vrouwen, en dit is nog slecht gedocumenteerd in de diagnostische criteria en het wordt veel slechter en later herkend. Zie ook artikelen daarover van de Nederlandse Vereniging van Autisme. Laat duidelijk zijn dat dubbel ASS in een relatie zowel de relatie als de scheiding niet makkelijker maakt. Fijn dat Helder Mediation daar blijkbaar mee kan helpen.

    Esther - 10 jul 2023

    Beste Harry, Ik werk inmiddels meer dan 20 jaar intensief met koppels en individuele cliënten met ass en/of ad(h)d en andere stoornissen. Maar in al die jaren ben ik maar weinig koppels tegengekomen waarbij beide partners ASS hebben. En ja, ik ben bevoegd en getraind ASS bij vrouwen te herkennen. Het komt wel eens voor, maar weinig! Meestal heeft de vrouw voor een ASS/ADHD (emotioneel onbeschikbaar partner) gekozen omdat zij patronen herkent vanuit haar ouderlijk gezin, codependentie gedrag vertoont, of opgroeide met een narcistische ouder. Deze vrouwen zijn vaak zeer zorgzaam en empatisch. En zeker niet Autistisch. Soms zie je wel dat er ASS kenmerken zijn maar meestal met goede trauma behandeling blijft er niet veel meer over van deze ASS kenmerken. Heel graag dus de wetenschappelijke onderbouwing vanuit meerdere betrouwbare bronnen voor datgene wat u beweerd. Dit om te voorkomen dat er nog meer ‘onzin’ rondom ASS relaties de wereld in wordt geholpen. Deze relaties zijn al complex genoeg!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × acht =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.