Menu

Scheiden en communiceren

scheiden

Familierecht advocaat Mr. Janneke Mulder doet verslag van een mediationgesprek.

Communicatie tijdens het scheiden

Ik vraag aan Huub en Sophia of ze mij afzonderlijk willen vertelden hoe het volgens hen tot scheiden was gekomen. Huub en Sophia vertellen allebei dat de eerste barstjes in de relatie kwamen na de geboorte van hun zoon Syl. Huub kreeg toen een aanbod voor een hele goede baan en besloot om deze goede -maar ook zware- baan te accepteren. Sophia besloot om met haar werk te stoppen.

Huub vertelt dat hij lange dagen maakte en onder veel druk stond. De zorg van Syl kwam grotendeels op Sophia neer. Sophia vertelt dat zij weinig sociale contacten had en zich eenzaam voelde. Huub was vaak moe als hij thuis kwam. Sophia had het gevoel dat hij dan niet meer wilde praten zodat zij niet over haar gevoelens van eenzaamheid met Huub sprak.

Huub heeft op een gegeven moment zijn baan opgezegd en begon als zelfstandig ondernemer. Dit was niet gemakkelijk. Hij had een gesprek met zijn vader gehad over de problemen van zijn onderneming. Huub sprak hier regelmatig met zijn vader over omdat hij ook middenstander is geweest. Sophia hoorde pas veel later over de problemen van Huub. Huub wilde Sophia niet belasten met zijn stress over zijn werk. Sophia voelde zich niet belangrijk genoeg gevonden dat Huub dit niet met haar deelde. Deze zomer voelde Sophia zich zo ongelukkig dat zij Huub heeft laten weten van hem te willen scheiden.

Ik vraag aan Huub en Sophia of zij zich in het volgende herkenden. Het lijkt er op dat Huub en Sophia de ander niet wilden belasten met hun zorgen om elkaar te sparen. Zij hebben zij de behoefte van de ander ingevuld zonder bij elkaar na te gaan of de ander hier wel behoefte aan had. Hierdoor hebben zij niet met elkaar gedeeld wat hen bezighield en was er geen communicatie meer mogelijk over wat hen werkelijk bezighield.

Mediation

Ik nodig Huub en Sophia uit om tijdens deze mediation elkaar te vertellen wat ze wel en niet willen. Maar ook om aan de ander te vragen wat die eigenlijk wil. Alleen zo kan tot afspraken over scheiden worden gekomen waar zij beiden tevreden over zijn. Als zij in het oude patroon zouden zijn doorgegaan, had Huub misschien iets afgesproken waar hij zelf niet zo blij mee was maar dacht Sophia hiermee blij te maken en vice versa. En waren zij beiden ontevreden over de afspraken geweest. Door bij de ander na te vragen wat die eigenlijk wil en niet af te gaan op aannames hierover, hebben Huub en Sophia goede afspraken kunnen maken.

Co-ouderschap

Dit had tot gevolg dat Huub en Sophia afspraken dat Huub in de gezamenlijk koopwoning bleef wonen. Doordat met de overeengekomen hoogte van de partneralimentatie rekening is gehouden met de gemiddelde huren in de buurt, konden Sophia en Syl in de buurt een mooi appartement huren. Hierdoor kon een uitgebreide co-ouderschapsregeling goed worden uitgevoerd.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 4 = een




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.