Menu

Scheiden en dan? Vind jezelf weer na de scheiding

scheiden en dan?Vind jezelf weer na de scheiding.

Vaak hoor ik mensen na hun scheiding verzuchten dat ze zichzelf (een beetje) kwijt zijn geraakt.

Scheiden en dan?

Wie ben ik ook al weer?” en “Wat wil ik?” zijn de vragen waar mensen mee worstelen.

Herken je dat?

In dit artikel vertel ik je kort hoe dat zo gekomen kan zijn én nog belangrijker, ik help je op weg: vind jezelf weer na de scheiding.

Hoe ben je jezelf kwijt geraakt?

Meestal is het een lang, bijna onopgemerkt, proces geweest waarin je over je grenzen gegaan bent, je veel aangepast of weggecijferd hebt in je relatie. Soms zo lang en zoveel dat je niet meer ‘weet’ wie je bent.

Of je hebt je emotioneel afgesloten voor je toenmalige partner, om jezelf te beschermen en je niet meer te laten raken. Het vervelende neveneffect hiervan is dat jezelf ook het contact met je gevoelens en emoties verliest. Ook dan kan je het lijken alsof je jezelf kwijt bent.

Als je een tijd lang in een ‘negatieve’ relatie bent geweest, waarin er op en neer op een niet respectvolle of denigrerende manier met elkaar werd omgegaan of als je een tijdlang positieve feedback en stimulatie hebt gemist dan kan dat grote, negatieve impact hebben gehad op je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dan kan je twijfelen aan jezelf, je ideeën, meningen, soms ook gevoelens, etcetc. dan ben je ook jezelf (een beetje) kwijt geraakt.

En als laatste:

Door alle veranderingen die een scheiding meestal met zich meebrengt op allerlei vlakken, waardoor je vertrouwde plekken of mensen moet missen en gewoontes wegvallen, kan je ook het gevoel te hebben vervreemd geraakt te zijn van jezelf.

Daar zit je dan…..met jezelf en je denkt “Wie ben ik eigenlijk?”.

Vind jezelf weer na de scheiding

Na mijn scheiding merkte ik dat ik eigenlijk niet (meer) wist wie ik was en ik schrok daar behoorlijk van. Wist niet goed wat ik daar mee aan moest.

Tot ik het idee kreeg om te gaan zoeken naar mijn ‘ik’.

Dat heb ik op deze manier gedaan:

Stil zitten op een stoel en mijn aandacht naar binnen richten en proberen mijn centrum te vinden/voelen. Ik stelde mezelf de vraag “waar zit dat ‘ik’?”. “Waar voel ik ‘ik’?

Na verloop van tijd merkte ik (tot mijn schrik) dat ik meerdere kleine stukjes ‘ik’ om me heen voelde. ‘Ik’ was versnipperd.

Toen ben ik begonnen aan de lange weg om mezelf bij elkaar te rapen en ‘heel’ te worden. Vooral om een basis in mezelf te voelen. Een stevigheid en vertrouwen in mezelf dat wat er ook gebeurd ik er goed door heen kom.

Er zijn veel verschillende acties die je kan ondernemen om jezelf terug te vinden na de scheiding, te helen.

Ik zet hier een paar manieren die mij hebben geholpen:

1. Een gezonde leefstijl; genoeg bewegen en slapen, gezond eten etcetc. Ik voel me daardoor lichamelijk en geestelijk goed. Ook geeft het me een goed gevoel over mezelf als ik de moeite neem goed voor mezelf te zorgen.

2. Luisteren naar mezelf; wat vind ik fijn, wat wil ik wel/niet etc. Zo leer je jezelf (weer) kennen.

3. Als je dan weet wat je wilt of niet wilt, is de volgende stap om daar naar te handelen; bijv. je grens aan geven of actie ondernemen om iets voor elkaar te krijgen.

4. Accepteer jezelf; wees mild en (ver)oordeel jezelf niet. Niemand is perfect, dus jij en ik hoeven dat ook niet te zijn.

Geef jezelf hiervoor de tijd, denk niet dat wat in jaren krom gegroeid is, in een paar maanden weer recht te breien valt. Wel zal je al snel merken dat je veranderd, dat je ‘dichterbij’ jezelf komt. Misschien ga je je zelfverzekerder voelen, durf je af en toe voor je mening uit te komen of voel je ‘meer’ jezelf. Ook in dit proces zal je merken dat het soms 2 stappen vooruit, 1 stap achteruit is en soms denk je dat het helemaal niet opschiet.

Heb geduld en zet door; denk aan de vorderingen die je al wel gemaakt hebt. Sta niet te lang bij de ‘mislukkingen’ stil, niet langer dan nodig om je les eruit te leren!

Veel succes en plezier met het (her)vinden van jezelf!

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− zeven = 1
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.