Menu

Scheiden en een koophuis

2 reacties
scheiden koophuis

Jullie gaan scheiden. Jarenlang woonden jullie samen in een koophuis. Wat nu? Blijf jij er wonen of je ex? Of verhuizen jullie beiden om een nieuwe start te maken?

Scheiden koophuis

Er zijn 3 mogelijkheden: het uitkopen van de partner, het verkopen van de woning óf jullie blijven samen eigenaar van de woning.

Het uitkopen van de partner

Als je de ander uitkoopt, dan neem je zijn/haar aandeel van het huis en de hypotheek over. Alleen moet je dan natuurlijk wel zeker weten dat je de hypotheeklasten in je eentje kunt betalen. Als je dit hebt uitgezocht en je gaat voor deze mogelijkheid, leg het dan vast in het echtscheidingsconvenant. De hypotheekverstrekker is trouwens degene die het laatste woord heeft. Deze bekijkt je hele financiële situatie en gaat dan eventueel akkoord met het uitkopen. Als deze akkoord gaat, dan leg je in de hypotheekakte vast dat je ex niet meer aansprakelijk is voor de hypotheekschuld.

Het verkopen van de woning

De tweede mogelijkheid is dat jullie beiden een nieuwe, frisse start willen maken en zodoende beiden verhuizen. Met de opbrengst van de verkoop lossen jullie dan samen de hypotheek af. Maar misschien is de verkoopopbrengst niet hoog genoeg om af te lossen. Dan hebben jullie te maken met een zogenoemde restschuld. Deze wordt dan eerlijk tussen jullie verdeeld. Andersom kan ook. Dat er dus sprake is van overwaarde. De winst die jullie maken, minus de kosten van bijvoorbeeld de makelaar, verdelen jullie wederom onder elkaar.

Samen eigenaar van de woning

Als je samen eigenaar blijft, dan zijn er wat fiscale gevolgen. Welke dit zijn? Allereerst ben je dan dus nog hoofdelijk aansprakelijk voor het huis. Als je dan een nieuw huis wilt kopen, is de maximale hypotheek die je daarvoor kunt afsluiten veel lager. Eigenlijk kun je dan vaak niets anders dan het gezamenlijke huis alsnog verkopen.

Verder krijgt degene die in het huis blijft wonen 100% bijtelling bij zijn/haar inkomen voor wat betreft het eigenwoningforfait. Bij degene die vertrekt is dat dan 0%.

Als laatste zijn er gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. In principe heb je daar alleen recht op als je ook in het huis woont. Toch heeft de Belastingdienst hier wel een speciale regeling voor. Bij deze regeling heb je 24 maanden na vertrek alsnog recht op hypotheekrenteaftrek. Hierna wordt het een deel van de alimentatie.

 

REACTIES

Anne-Marie van Doorn - 6 apr 2017

Een kleine verduidelijking; je hebt bij de optie samen eigenaar van de woning tot 24 maanden na het verlaten van de woning van een van beide, de mogelijkheid tot 100% aftrek van de hypotheekrente. Hierbij is het wel een voorwaarde dat dit duidelijk geformuleerd is in het convenant/overeenkomst. De belastingdienst kan deze aftrek weigeren omdat je samen eigenaar bent en aansprakelijk voor de schuld. Na 24 maanden vervalt voor 50% de hypotheekrente aftrek. Alleen in de eerste 24 maanden kan dit als "alimentatie" worden verantwoord in de aangifte inkomstenbelasting op voorwaarde van een juiste formulering in het convenant/overeenkomst.

Profielfoto van Diane

Diane - 16 jun 2019

in onze situatie neig ik ook naar het huis onverdeeld te laten, situatie, ik ben 2.5 jaar geleden weggegaan, ex en onze jongste 15 jaar wonen er nog, ex heeft geen aktie ondernomen om t op zijn naam te krijgen. Ik betaal nog steeds mee aan de hypotheek. Uit loyaliteit naar ons kind, tis zijn echte thuis dichtbij zijn school/vrienden enz Inmiddels is ex zijn baan kwijt, maar wil hij wel samen gaan wonen met zijn vriendin in het huis (zij heeft ook nog een koopwoning dus kan niet bij de hypotheek op) Wat is wijsheid? een convenant opstellen waarin staat ik vanaf t convenant niet meer meebetaal en het huis laten taxeren en wat daaruit komt op papier laat zetten dat ik dat "ooit" krijg bij verkoop of als hij het op zijn naam kan krijgen? Bestaat deze mogelijkheid, en moet zoiets via een dure advocaat of kan het ook via een scheidingsbureau? groet Diana

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 − = vijf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.