Menu

Scheiden met kinderen: meer oog voor de kinderen

kinderen en scheiding

Gelukkig horen we het vaak bij ons aan tafel. Tijdens gesprekken met partners die willen scheiden, wordt vaak als eerste gezegd dat de kinderen er geen last van mogen hebben. Toch blijkt het in de praktijk keer op keer moeilijk om deze wens ook te vervullen. Begin dit jaar werd door André Rouvoet, voorzitter van het Platform Scheiden zonder Schade, een veertig pagina’s tellend rapport uitgebracht met als titel ‘Scheiden… en de kinderen dan?’ In het rapport spraken deskundigen concrete acties af die een oplossing moeten bieden voor het steeds groter wordende maatschappelijk probleem; de schade bij kinderen na scheidingen. Ik ben er blij mee, want in onze praktijk zien we dezelfde tendens. Een maatschappelijk probleem dat we met elkaar moeten aanpakken.

Waar hebben we het concreet over?

In 2017 waren 32.775 minderjarige kinderen betrokken bij een echtscheiding van hun ouders. “Zo’n 16.000 kinderen hebben ernstige last van de scheiding van hun ouders”, zegt André Rouvoet in een interview naar aanleiding van het rapport. Deze kinderen hebben moeite op school, emotionele stress, vertonen meer crimineel gedrag en krijgen vaker problemen in toekomstige relaties. De boodschap van Rouvoet liegt er niet om; als samenleving pikken we dat niet langer. Uiteraard juichen we elke maatregel toe die kan bijdragen aan vermindering van schadelijke gevolgen bij kinderen als hun ouders uit elkaar gaan. Het platform ziet met name dat gemeenten een rol kunnen spelen bij de bemiddeling en het voorkomen van problemen.

Je blijft als ouders verantwoordelijk

Wij zien vooral de aanpak van de bemiddeling als belangrijk ingrediënt om een scheiding succesvol te maken. Of je nu getrouwd bent of samenwoont en één of meer kinderen hebt. Uiteindelijk blijf je als ouders verantwoordelijk voor het welzijn van je kind(eren). En zoals we deze blog al begonnen, de mensen die bij ons binnenstappen voelen die verantwoordelijkheid heel erg; men wil het ook graag goed doen, vooral voor de kinderen.

Onverwerkte emoties

Wij gaan met jullie in gesprek, maar vaak zijn er nog onverwerkte emoties die gaandeweg het scheidingstraject naar boven kunnen komen. Deze zijn ontstaan door de gebeurtenissen die hebben geleid tot jullie scheiding, zoals vreemdgaan, uit elkaar groeien, onverenigbare verschillen of karakterverschillen. Een ruziemodel wordt gevoed door negatieve emoties.

Beter communiceren

Een ruzie kan snel escaleren en leidt meestal tot een vechtscheiding. Dit is niét wat je wilt voor je kinderen. Om beter te communiceren en compromissen te kunnen sluiten, heb je nieuwe kennis en vaardigheden nodig. Je moet weten welke onderliggende emoties nog een rol spelen en hoe je deze kunt neutraliseren, zodat je normaal met de andere ouder kunt om blijven gaan. Je zal moeten weten hoe je het beste met je ex kunt communiceren, zodat jullie kinderen geen last hebben van jullie scheiding.

Kinderen gaan verdriet liever uit de weg

Daarnaast adviseren we ouders vaak onze kindercoach in te zetten. Kinderen staan tijdens een echtscheidingsperiode bijna nooit stil bij hoe zij zich voelen. Ze gaan hun verdrietige en negatieve gevoelens in deze periode liever uit de weg. Kinderen zijn vaak, hoe gek het ook klinkt, bezorgd om hun ouders en willen hen minimaal tot last zijn. Ze willen spanningen in het gezin voorkomen. Praten doen ze daarom bij voorkeur niet met hun ouders of bekenden.

Concrete oplossingen voor de kinderen

En toch is het voor hun geestelijke gezondheid goed om op een bepaalde manier hun gevoelens te uiten. Een kindercoach maakt geen onderdeel uit van het dagelijks leven van een kind en is dus per definitie ‘veilig’ om contact mee te maken. Dit is natuurlijk geen verplichting, maar we merken dat menig ouder een dergelijk deskundig advies prettig vindt. Het stimuleert ouders alleen nog maar meer om te komen tot concrete oplossingen om de kinderen zoveel mogelijk te ontzien. Samen met jullie als ouders houden wij dan ook graag meer oog voor de kinderen!

SCHEIDEN MET KINDEREN, WIJ BEGELEIDEN JULLIE GRAAG IN DIT GEVOELIGE PROCES!

Annegien Hanemaaijer van Onze Scheidingscoach

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 5 = zes




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.