Menu

Vind jij nee zeggen ook zo moeilijk?

nee zeggen

In vriendschappen vind je het belangrijk om het de ander naar de zin te maken. Je komt eigenlijk standaard met een cadeautje aanzetten, ook als iemand niet jarig is. Of je staat als eerste op als iets georganiseerd moet worden, of als iemand om hulp vraagt. Je vindt het vanzelfsprekend dat je voor de ander klaarstaat, ook als dat ten koste gaat van jezelf, want het gaat jou erom dat iedereen tevreden is. Familie, vrienden, collega’s, ze kunnen eigenlijk altijd bij je aankloppen, want jij doet het graag. Je vindt het fijn dat ze je zo belangrijk vinden.

Moe of leeg gevoel

Maar vaak heb je achteraf een moe of leeg gevoel. Het kost best wat energie om in de gaten te houden of iemand nog iets nodig heeft. Je merkt dat anderen jouw naam vanzelf noemen als er iets geregeld moet worden. Het lijkt wel normaal dat jij als eerste gevraagd wordt. En ook al wil je liever een keer nee zeggen, je hoort jezelf alweer ja zeggen. Je weet dat je er weer moe van gaat worden, maar er wordt nu eenmaal het een en ander van je verwacht. En dus ga je er weer voor.

​Die moeheid, dat lege gevoel achteraf gaan steeds meer op je drukken. Je wil dit graag veranderen, maar hoe zorg je dat je mensen niet teleur gaat stellen, en dat het je geen vriendschappen gaat kosten?

Altijd klaar staan

Zo kwam Anneke mijn praktijk binnen. In haar werk was zij vaak degene die riep ‘Dat regel ik wel!’ als er iets gedaan moest worden. Ze vond het fijn om zo klaar te staan, maar het resultaat was dat ze vaak over moest werken om alles af te krijgen. En in het weekend was ze doodmoe, geen energie voor leuke dingen. Ook vriendinnen wisten haar altijd te vinden als er iemand naar het ziekenhuis moest, of als ze tegen haar aan wilden klagen. Anneke stond immers altijd klaar. Zelfs in haar relatie draaide alles om de ander, en was ze zichzelf kwijtgeraakt.

Je jeugd

In een aantal gesprekken hebben we gekeken hoe dat gedrag bij haar is ontstaan. En zoals zo vaak kwam dat voort uit haar jeugd. Ze had liefhebbende ouders, dus voor haar was dat een ongewone conclusie. Een jeugdtrauma, daarvoor moet er toch iets heel erg zijn gebeurd?

Het antwoord is nee. Aanpassingsgedrag kan heel goed ontstaan in een liefdevol gezin, waar ogenschijnlijk niets mis is. Misschien had je ouders die zo vaak aan het werk waren, dat er voor jou geen echte aandacht was. Je was immers zo’n makkelijk kind. Of je had een broer of zus die veel aandacht vroeg, waardoor jij ervoor zorgde dat je ouders zich om jou geen zorgen hoefden te maken.

Zo werkte het ook bij Anneke. Haar ouders runden een eigen bedrijf dat veel tijd en energie vergde, Anneke had geleerd zich rustig te houden, want papa en mama waren vaak moe van het werk. Dus had ze een antenne ontwikkeld voor hoe de mensen om hen heen zich voelden, om te zorgen dat die het naar hun zin hadden. Ze zorgde voor haar jongere broer als ze uit school kwamen, omdat hun moeder druk was met de winkel, al deed die wat ze kon.

Aan de slag

Door terug te gaan naar de kleine Anneke van toen en haar de aandacht en bevestiging te geven waar ze behoefte aan had, slaagde de grote Anneke erin om die bevestiging niet meer in de buitenwereld te zoeken. We deden oefeningen en geleide meditaties, ze kreeg huiswerk mee om hiermee aan de slag te gaan.

Ruimte voor jezelf

Zo kon ze leren om voor zichzelf op te komen. Ze is het gesprek aangegaan met haar leidinggevende, om haar werklast te verminderen. Met haar partner heeft ze nu beter afspraken over de verdeling van de huishoudelijke taken, en ze heeft geleerd om zich uit te spreken naar hem toe over wat zij graag wil. Het was een lange weg, maar ze is blij met wat ze heeft bereikt. ‘Ik heb eindelijk ruimte voor mezelf,’ zei ze bij ons laatste gesprek. ‘Dat had ik nog nooit gevoeld.’

Herken jij jezelf in Anneke? Neem vrijblijvend contact met me op, ik help je hier graag mee.

Hartelijke groet,

Desirée

Codependentie-coach

Klik hier om mijn boek ‘Einde aan de Duisternis’ te bestellen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − 2 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.