Menu

Waarom zet zij bij de mediator haar hakken in het zand?

2 reacties

Twee maanden geleden heb je tegen je vrouw gezegd dat je niet verder wil met haar. Je ziet jullie niet oud worden samen. Na een relatie van 15 jaar en samen 3 kinderen neem je zo’n besluit niet zomaar.

Twijfel

Je bent al eens verliefd geworden op een collega. Dat heb je je vrouw verteld. Er was niets tussen jou en die collega gebeurd. Je vrouw reageerde boos. Ze bleef lang achterdochtig. 

Je probeerde af en toe het gesprek met haar aan te gaan. Over wat jullie verwachtingen zijn van deze relatie. Wat vindt een ieder belangrijk in het leven. Deze gesprekken eindigden voor jou niet bevredigend. Ze was vooral druk met de kinderen en investeerde weinig in de relatie tussen jullie twee als partners.

En zo sloop de twijfel er bij jou in. Deze zomer toen jullie als gezin op vakantie waren in Zeeland heb je jullie als stel vanaf een afstandje bekeken. Wat was er nog over van jouw liefde voor haar? Eigenlijk waren jullie samen managers van de B.V. Het Gezin. Het lukte je niet om het vuurtje op te stoken in je hart. 

Ik wil niet meer met je verder

Je hebt tot thuis gewacht en haar toen op een avond verteld dat je niet meer met haar verder wilde. Dat ze je niet gelukkig meer maakte en dat je er geen vertrouwen in had dat dit weer zou komen.

Haar reactie:

Ze zat er aangeslagen bij. Alsof het niet doordrong.

Je kon je niet voorstellen dat dit voor haar uit de lucht kwam vallen.

De volgende dag besloten jullie dat jullie de kinderen zaterdag samen zouden inlichten. En dat jij nog 4 weken onder hetzelfde dak zou blijven wonen voordat je naar je ouders zou vertrekken. Dit zodat de kinderen er een beetje aan konden wennen.

In die vier weken werd het er thuis niet gezelliger op. Je vrouw werd boos en dwars. 

Na die vier weken ging je tijdelijk bij je ouders wonen en stond ook het eerste gesprek bij de mediator gepland.

Bij de mediator

Bij de mediator gebeurde wat je nooit verwacht had. Je vrouw ging met de hakken in het zand bij alles waar afspraken over gemaakt moesten worden. Of het nu ging om de omgangsregeling, de financiën of de verdeling van de inboedel. Overal was onenigheid over.

De ooit zo lieve, zachte vrouw veranderde in een boos, zurig wijf.

Wat is hier aan de hand?

Als mensen slecht nieuws krijgen wat ze niet zien aankomen is er eerst ongeloof. “Dit kan niet waar zijn” is een gedachte die dan veel opkomt. Deze ontkennende fase is bedoeld omdat het te pijnlijk is om het slechte nieuws in één keer door te laten dringen.

Zij kon niet geloven dat hij de relatie beëindigt en bij haar weggaat.

Aan het eind van de ontkennende fase komt het besef dat dingen echt gebeuren en gaan mensen op zoek naar de feiten, de waarheid én de schuldige.

Vervolgens ervaren mensen een fase van verzet tegen wat er gaat gebeuren.

Het is niet de keuze van haar om uit elkaar te gaan dus protesteert ze hier tegen. Dit protest gaat gepaard met huilen, schreeuwen en vloeken. Ze gaat ook op zoek naar de schuldvraag. Hij heeft de beslissing genomen dus hij krijgt de schuld van deze hele situatie.

Wanneer hij een afspraak heeft gemaakt bij de mediator, krijgt zij door dat de woede en het protest niet helpen. Hij zet door. De breuk is onvermijdelijk. Dit zet aan tot woede bij haar.

Onmogelijk om afspraken te maken

In deze staat van zijn zit de vrouw dus bij de mediator.

Met iemand die zich zo voelt en zo naar haar man kijkt, is het onmogelijk om afspraken te maken. En al lukt het wel, dan zal ze later de gemaakte afspraken niet nakomen. Om dwars te doen.

De oplossing

Mensen zoals dit stel lopen niet gelijk in het verwerkingsproces wat bij een echtscheiding hoort. De man heeft lang getwijfeld over zijn beslissing en daardoor al veel stappen gezet in de verwerking. Hij is er aan toe om dingen te regelen om daarna verder te gaan met het opbouwen van zijn leven zonder haar.

Zij daarentegen zit nog in ontkenning en verzet. Ze heeft tijd en ruimte nodig om het verdriet te verwerken. Dat is ook wat mensen zoals deze vrouw nodig hebben, tijd, ruimte en een coach die ze begeleidt in het verwerken van alle emoties. Als ze daarin stappen gezet heeft zal ze bij de mediator niet meer met de hakken in het zand gaan en kunnen er afspraken gemaakt worden waar beiden achter staan.

Herken jij deze situatie? Herken jij jezelf of je ex-partner hierin? Laat me deze persoon begeleiden. Daar worden jullie beiden blij van.

Let op: Waar je zij leest, kun je ook hij lezen en andersom!

Tel. 06-36054971

www.succesvolscheidenrijnmond.nl

Carolien Roobol

Lees ook de andere blogs van Carolien.

REACTIES

Roanne - 23 sep 2021

Om nu de vrouw een 'zurig wijf' te noemen, vind ik weinig respectvol in dit verhaal (al is het vanuit het oogpunt van de man die vlot verder wil). Een beetje respect graag.

Marianne - 24 sep 2021

En ook; 'ze was vooral druk met de kinderen en investeerde weinig in de relatie tussen jullie twee als partners.' Hij gedraagt zich als een verongelijkt kind dat ook aandacht wil. Geen wonder dat ze geen tijd heeft, met vier kinderen...Sorry hoor. Typisch vanuit mannenperspectief.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − = drie




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.