Menu

Wat als je narcistische ex je zwart maakt bij je vrienden?

narcistische ex

“Hij maakt van mij een gemeen mens naar mijn vrienden. Ik weet dat het niet klopt, maar het raakt me. Het doet pijn. Ik wil niet dat mensen zo over me denken. Ik ben van nature een pleaser.” Haar ex doet dit natuurlijk niet voor niets. Hij heeft allang door wat er speelt, al vanaf het begin. Erica is een pleaser. Ze wil graag aardig gevonden worden. Dat is waar hij in eerste instantie op aan haakte, haar mee binnen haalde. Hij vervulde die behoefte. 

Zo compleet

Hij gaf haar daarmee een compleet en fantastisch gevoel. Om het daarna genadeloos tegen haar te gebruiken. Dat begon al in de relatie. Die momenten waarop hij vond dat ze straf verdiende. Straffen die werden afgewisseld met aardig gedrag. Het is juist de afwisseling tussen aardig, aantrekkend gedrag en bestraffend, afstotend gedrag dat verwarring brengt. Het aardige gedrag geeft hoop. Hoop op een terugkeer van het complete en fantastische gevoel, waardoor ze bleef of terugkeerde naar hem. Hoop die iedere keer de grond in werd geboord en waardoor ze weer een stukje van haarzelf inleverde.

Pijn tot in haar ziel

Maar nu heeft Erica de relatie verbroken. Definitief. Ze is er klaar mee. Ze doet het goed, staat behoorlijk sterk tegenover hem. Hij krijgt niet meer zoveel grip en dat is niet zijn bedoeling. Hij wil hoe dan ook dat Erica pijn heeft, niet gelukkig is. Dat gevoel dat hem dat lukt, geeft hem macht. 

Nu schakelt hij de omstanders in om dat te bereiken. Haar vrienden. Hij doet hen geloven dat Erica gemeen is. Dat hij helemaal niet wil dat het huwelijk eindigt, dat hij er alles aan heeft gedaan. Dat hij kapotgaat van verdriet. Het lag allemaal niet aan hem. Sommigen vrienden zijn daardoor anders gaan denken, hebben zich van Erica afgekeerd. Daar raakt hij haar mee. Tot in haar ziel. 

Een gladde rug kweken

Ze weet dat ze hem niet kan veranderen. Toch wil Erica dat het verandert. Ze wil er minder, en nog liever geen last meer van hebben. Ze wil veerkrachtiger worden. Een gladde rug kweken. De focus weer op haarzelf en haar leven leggen, op wat er voor haar toe doet en niet meer op hem. Het heeft al lang genoeg om hem gedraaid. Nu is zij aan de beurt.

Samen werken we daaraan. Ze leert zichzelf steeds meer kennen; wie ze is en waar ze voor staat. Wat haar kwaliteiten zijn. Haar talenten. Waar haar uitdagingen liggen. Ze ontdekt dat ze heel blij is met de ik die ze herontdekt. En vooral met de ik die ze eindelijk leert kennen. Ze is eigenlijk een heel leuk mens, durft ze voorzichtig toe te geven. Dat geeft haar zo’n goed gevoel.

De moed om het te doen

Ze ontdekt welke gedachten haar parten spelen. Welke haar onderuithalen, de rode draad die daar doorheen speelt. Zo ontdekt ze de redenen van haar pleasen, haar behoeften en angsten. Dat inzicht geeft haar begrip en de gelegenheid haar schuld- en schaamtegevoelens los te laten. De pijn die eronder ligt te helen zodat de triggers verdwijnen en de aantrekkingskracht op narcisten. En trekt ze er nog wel een aan, dan blijft ze er niet meer aan hangen. Vanaf nu gaat ze haar eigen behoeftes vervullen, zodat ze daarvoor niet meer afhankelijk is van anderen. 

Ze is zich steeds meer bewust van de patronen die ze erdoor ontwikkeld heeft. We verzinnen gekke manieren om die te doorbreken. Alleen de humor daarvan werkt al door in haar gedrag. Ze kan daardoor reageren op wat er nu gebeurt. In plaats van op oud zeer. Ze merkt ook dat grenzen stellen helemaal niet zo moeilijk is als ze dacht. Dat mensen helemaal niet boos worden, overgaan tot een silent treatment of haar de schuld geven. Het wordt geaccepteerd. De eerste keer viel haar mond ervan open. Het is wel iedere keer weer een kwestie van durven. Ze weet nu: als het niet zonder angst kan, dan maar met. Want angst gaat alleen maar weg als je het in de ogen kijkt.

Een positieve verschuiving

Ze ondervindt aan den lijve wat het doet met haar energie. Wat een rust het geeft. En wat dit alles doet met haar aantrekkingskracht. Er vindt een verschuiving plaats in haar sociale contacten. Er komen mensen in haar leven die bij haar huidige ik passen. Sommige oude vrienden komen terug. Erica is dankbaar voor haar proces. Het viel en valt haar niet altijd even makkelijk. Maar het brengt haar zoveel.

Ik ben zo blij dat ze zichzelf het waard vindt om te doen. Ik ben ook heel erg dankbaar dat ik in dit proces met haar mee mocht lopen. Alles wat Erica nodig had, was de wil en de moed. Moed om de eerste stap te nemen om een focussessie met mij aan te gaan om te kijken wat ze nodig had om terug bij zichzelf te komen. 

In deze blog schrijf ik over de narcist als een hij vanuit het voorbeeld van Erica en haar ex-man. Narcisme komt net zo goed onder vrouwen voor. Lees alsjeblieft zij waar het beter past.

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

TAGS :

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 5 = negen




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.