Menu

Wat als je nieuwe relatie lijdt onder je complexe scheiding

complexe scheiding

Een complexe scheiding brengt ontzettend veel zorgen en stress met zich mee. De continue stroom aan onrust en gedoe heeft invloed op ieder aspect van je leven. Het heeft invloed op hoe je bent als ouder, als mens én als geliefde. Daarnaast heb jij een verleden met kinderen en moet je nieuwe man zich daarin voegen. Het wordt helemaal ingewikkeld als je nieuwe man dan ook nog kinderen van zichzelf heeft en die dus weer moeten samenvoegen met jouw leven.

Vaak zijn al deze factoren eerder een ‘recipe for disaster’ dan een stralend samengesteld gezin die je op de cover van een magazine zou verwachten. 

Van sprookjesbos naar spookkasteel

Toen ik mijn huidige man tegenkwam na mijn scheiding waren de eerste maanden fantastisch. We hoefden alleen maar met elkaar bezig te zijn (en deden dat ook voornamelijk) want de kinderen en daarmee dus ook de exen hielden we nog even buiten ons sprookjesbos.

Toen we een jaar verder waren hebben we ze langzaam geïntroduceerd maar daarmee begonnen helaas ook de problemen. In die periode begon mijn ex met procederen en moesten we constateren dat ons ooit zo fijne sprookjesbos begon te veranderen in een spookkasteel. De liefde voor elkaar en voor de kinderen (ook die van elkaar) was er echt wel maar al het gedoe was ontzettend zwaar.

En nu, 6 jaar en 1 gezamenlijk kind verder is het nog steeds af en toe lastig. Maar ik kan nou eenmaal heel goed een uitdaging omzetten in iets positiefs en daarom dacht ik dat het wel een goed idee zou zijn om alles wat ik tot nu toe geleerd heb te delen. Want ik ben absoluut niet de enige; ook in mijn praktijk kom ik veel vrouwen tegen die merken dat hun scheiding invloed heeft op hun nieuwe relatie en dat een samengesteld gezin geen walk in the park is. 

Mijn tips!

Onthoud altijd; het is jij en hem versus het probleem, niet jij versus hem. 

Het is zo makkelijk om tijdens een hoogoplopende ruzie te verzanden in een ‘ja maar jij doet altijd’ discussie. Jij houdt meer van je eigen kinderen en hij meer van die van hem. Jij bent moe en voelt je niet gewaardeerd, hij flikkert zijn sokken naast de wasmand. En dan gaan wij lelijke dingen zeggen en hij zegt steeds minder en zo drijven we steeds verder weg van een oplossing.

Onthoud hierin dat jullie zij aan zij moeten gaan staan tegenover het probleem en niet tegenover elkaar. Vraag hem en jezelf af; wat kunnen jullie doen om het probleem op te lossen? 

Spijkers in het hek.

Er was ooit een jongen die heel vaak boos werd. Zijn vader zei op een dag tegen hem; sla iedere keer als je boos bent een spijker in het houten hek voor de deur. En zo ging het, honderden spijkers zaten er in het hek. Na een tijdje ging de jongen naar zijn vader en zei; “vader het spijt mij van al die spijkers in het hek, het spijt mij van al die keren dat ik boos was en lelijk deed”. “Oke zoon”, zei de vader, “ik vergeef je. Pak een tang en haal alle spijkers er maar uit”.

De zoon ging aan de slag en na een tijdje kwam de vader kijken naar zijn werk. De vader vroeg de jongen; “wat zie je nu?” De jongen antwoordde; “de spijkers zijn weg maar er zijn overal gaten”. “Zo werken je woorden jongen”, sprak de vader, “sorry zeggen haalt de pijn weg maar niet de gevolgen”. 

Alle lelijke dingen die je zegt moet je zien als een spijker die je in een houten hek slaat. Zorg dus voor zo min mogelijk spijkers in je hek. 

Soms is het beter om los te laten

Soms moet je gewoon erkennen dat het niet meer werkt, of dat het anders heeft uitgepakt dan je verwacht had en dan is het beter om elkaar los te laten. Helemaal omdat jullie allemaal, jij, hij en de kinderen, waarschijnlijk allemaal al genoeg hebben meegemaakt. 

Maar soms is het beter om gewoon nog even vast te houden

Vraag je af; als nu een dierbare van je zou overlijden wie zou je dat dan als eerste willen vertellen? Bij wie zou je steun zoeken en bij wie zou je troost vinden? Is hij dat nog steeds? Laat dan nog niet los.

Alle drama en al het gedoe wat je nu in zijn greep houdt zal echt ooit stoppen. Kinderen worden groter, levens veranderen, wat nu relevant is doet er waarschijnlijk totaal niet meer toe over 10 jaar. Onthoud dat en laat je niet te veel opslokken. 

En dan mijn allerlaatste advies; praat met elkaar

Maak tijd voor elkaar, gooi de openhaard aan, steek de kaarsjes aan, zet een fles wijn koud, doe je strakke spijkerbroek uit en zet een fijn muziekje op. En praat. Communiceer. Sluit de boze wereld buiten, vergeet even al het gedoe en gemekker vanaf de zijlijn en geniet van elkaar.

En vergeet nooit hoe mooi het leven én de liefde, ondanks alles, is. 

Helleke Demmers

FYBS coaching

Lees ook de andere blogs van Helleke.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 6 = drie




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.