Menu

Wat je nog niet wist over overlegscheiding vs vechtscheiding

vechtscheiding

Je hebt twee wegen om uit elkaar te gaan: de overlegscheiding en de vechtscheiding. Bij een overlegscheiding heb je samen één mediator en beslis je samen welke afspraken er gemaakt worden. Bij een vechtscheiding heb je beiden een eigen advocaat en beslist uiteindelijk de rechter over je toekomst.

Voordelen mediation

Een overlegscheiding kent vele voordelen ten opzichte van een vechtscheiding. Hieronder vind je de belangrijkste:

  • Je beslist zelf over jouw toekomst en die van jullie kinderen.
  • Overlegscheidingen duren korter dan vechtscheidingen.
  • De scheidingskosten zijn lager.
  • Een overlegscheiding is altijd beter voor de kinderen: je staat als ouders naast elkaar in plaats van tegenover elkaar en de kinderen hoeven geen partij te kiezen.
  • De gemaakte afspraken worden vaker nagekomen dan de afspraken die de rechter (tegen wil) oplegt.
  • Je hebt de mogelijkheid om afspraken te maken met het oog op de toekomst, zoals wijziging van het inkomen, studie van de kinderen, met pensioen gaan of een nieuwe relatie.

Te snel wordt er gedacht dat mediation geen optie is omdat er met de ander niet meer te praten valt. Met de hulp van een mediator lukt het in de meeste gevallen toch om in mediation te gaan.

Mediation is geschikt voor je als:

  • Je zelf over je toekomst wilt beslissen
  • Je het beste voor je kinderen wilt
  • Je geen gevecht wilt
  • Je nog gewoon kan praten met elkaar
  • Houdbare afspraken wilt maken

Het proberen waard, ook al denk je:

  • Ik weet het niet, ik wil dat een rechter beslist
  • Ik weet het niet, want ik wil niet met mijn partner om tafel
  • Ik weet niet of ik goed genoeg voor mijzelf kan opkomen
  • Ik wil wel, maar ik denk dat mijn partner het niet wil

In vrijwel alle gevallen is mediation dus een goede keuze om uit elkaar te gaan. Er zijn maar twee uitzonderingsgevallen wanneer je het beter niet kunt doen en dat is als er sprake is van huiselijk geweld of een verslaving.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 + = elf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.