Menu

Wie krijgt het huisdier na de scheiding?

huisdier na de scheiding

Wist u dat ongeveer 50 procent van de Nederlandse bevolking een huisdier heeft? Hieronder vallen vier tot vijf miljoen katten en honden. Voor veel huisdiereigenaren maakt het dier een belangrijk deel uit van het gezin en is er een emotionele band mee opgebouwd. Het is dan ook niet gek dat voor de huisdieren eveneens moet worden nagedacht over wat er gebeurt in geval van een echtscheiding.

Wie krijgt huisdier na de scheiding?

Voor de kinderen wordt na een echtscheiding vaak een omgangsregeling getroffen, maar hoe zit dit met de hond of kat waaraan het gezin is gehecht? Wie draagt na scheiding zorg voor de kosten, de omgang en de verzorging van het huisdier? Op het moment dat een echtpaar samen een huisdier koopt, hebben zij na de scheiding beiden recht op het huisdier.

Huisdieren in inboedel

Hoewel het voor sommigen misschien onvriendelijk klinkt, gaat het verdelen van de huisdieren juridisch gezien net zoals de verdeling van de inboedel. Tijdens een echtscheiding heeft een huisdier namelijk geen ‘stem’ die moet worden gehoord. Ze hebben daardoor eenzelfde positie als de meubelen en andere bezittingen. Toch is de kans groot dat de verdeling van de huisdieren met meer emotie en moeite gepaard gaat vanwege de emotionele band die met een dier is opgebouwd. Wanneer een van beide ex-partners het huisdier wil hebben, moet de waarde worden gecompenseerd met de andere bezittingen van het gezin. Ook de stamboom van de hond of kat moet hierin worden meegenomen, aangezien deze geld waard is.

Omgangsregeling huisdieren

In het geval dat beide ‘baasjes’ hun huisdier willen blijven zien of wanneer er onenigheid ontstaat over de afspraken, kan er een omgangsregeling worden opgesteld. Deze krijgt in principe dezelfde vorm als de omgangsregeling die voor kinderen wordt opgesteld. U en uw ex-partner beslissen zelf op welke dagen het huisdier bij welke eigenaar is. Deze omgangsregeling moet echter wel in het echtscheidingsconvenant worden vastgelegd. In dit document, dat opgesteld kan worden door uw advocaat, zijn alle afspraken rondom de echtscheiding vastgelegd. Door alles correct vast te leggen blijft de kat, hond of een ander huisdier eigendom van beide ex-partners.
Houd er bij het maken van afspraken met uw ex-partner rekening mee dat ook huisdieren van regelmaat houden en dat zij zich graag in een vertrouwde omgeving begeven.

 

Bron: verder-online.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− zeven = 2
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.