Menu

Wisselstress voor kinderen van gescheiden ouders

wisselstress voor kinderen van gescheiden ouders

Het weekend is weer net achter de rug. Voor veel kinderen van gescheiden ouders betekent het weekend dat zij van huis verwisselen. Kinderen kunnen last hebben van wisselstress. Hoe kan je  je kind helpen om zich zo snel mogelijk weer thuis te voelen?

Wees als gescheiden ouders beschikbaar voor je kind, maar temper je verwachtingen. Geef het kind de ruimte om zich even terug te trekken, ofwel fysiek op zijn of haar eigen kamer, ofwel door hun telefoon of de tv een tijdje te dulden. De telefoon is hun lijn naar hun vrienden, een constante factor in een verder roerige wereld. Dus probeer je daar niet te snel aan te ergeren… “ik heb je al een week niet gezien en nu zit je maar op je telefoon te kijken” (herkenbaar?).

Een beetje bijpraten gaat vaak makkelijker tijdens een bezigheid. Tijdens een potje kaarten of samen een taart bakken kan je terloops een hoop bespreken. Je hebt vast al wel eens gezien hoe Abel dat doet:

Ook kan een flinke knuffel, een stoeipartij of een lekker fysiek spel de spanning breken. Een tafeltennistafel, een dartbord en eigenlijk alles waar een bal bij komt kijken werkt super.

En heeft een kind écht last van heimwee of wisselstress, probeer dan samen met het kind en je ex te zoeken naar oplossingen. Helpt het om het huisdier mee te nemen, of een knuffel? Helpt het om een lichtje aan te laten? Of misschien kan je samen met je ex een ritueel bedenken dat in beide huizen werkt. Bijvoorbeeld voorlezen uit hetzelfde boek.

Wat je natuurlijk niet moet doen, is bij de voordeur ruziemaken met je ex… maar dat is zó’n open deur.

Hoe is het bij jullie gegaan afgelopen weekend? We zijn benieuwd naar jullie reacties.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 7 = een




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.