Menu

Zijn de kosten van de echtscheiding aftrekbaar?

3 reacties
kosten van de scheiding aftrekbaar

“Elk nadeel heb z’n voordeel”

Een juridisch geschil is altijd vervelend. Het brengt veel stress met zich, het is maar de vraag of de uitkomst naar tevredenheid is en er komen vaak veel kosten bij kijken. Toch heeft voor degene die partneralimentatie wil krijgen dit nadeel ook een voordeel, namelijk een belastingvoordeel.

Inkomstenbelasting

Degene die partneralimentatie betaalt aan zijn of haar ex-echtgenoot, kan de bijdrage aftrekken van de inkomstenbelasting. Partneralimentatie is volgens de belastingwetgeving inkomen waar men inkomstenbelasting over moet betalen. De alimentatiegerechtigde moet dus inkomstenbelasting betalen.

Volgens de huidige belastingwetgeving kunnen kosten die gemaakt worden voor het verkrijgen, verhogen of behouden van de partneralimentatie worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Dit is dus in het voordeel van de alimentatiegerechtigde. Kosten die verbonden zijn aan het betalen of herzien van een alimentatieplicht, mag de alimentatiebetaler niet opgeven als aftrekpost. Ook kosten die een alimentatiebetaler maakt om zich te verweren tegen een alimentatieplicht, zijn niet aftrekbaar.

Welke kosten van de echtscheiding?

Om welke kosten gaat het dan? Met name valt te denken aan de proceskosten, de kosten voor de incasso van de alimentatie en de kosten voor de juridische hulp. Dit geldt zowel in echtscheidingssituaties als bij een afzonderlijke alimentatieprocedure. In een echtscheidingsprocedure wordt echter méér behandeld dan alleen alimentatie, bijvoorbeeld de boedelscheiding. Dat betekent dat niet alle advocaatkosten aftrekbaar zijn. Om aanspraak te maken op een aftrekpost is het raadzaam om de advocaat te vragen om een aparte factuur op te stellen waarop alleen de kosten staan die zijn gemaakt voor het verkrijgen van alimentatie. Of er sprake is van mediation of een echtscheiding op eenzijdig verzoek maakt in beginsel geen verschil. Dit ondanks dat de ene partner wel recht heeft op aftrek (de alimentatiegerechtigde) en de andere partner niet (de alimentatieplichtige). De advocaat-mediator kan voor de alimentatiegerechtigde een aparte nota opstellen waar alleen de kosten op staan die verband houden met de alimentatie.

Belastingdienst

Of de totale kosten inderdaad afgetrokken kunnen worden van de inkomstenbelasting is uiteindelijk aan de belastingdienst. Een duidelijke factuur met een specificatie kan helpen om de toets te vergemakkelijken. Leuker kunnen we het niet maken; wel makkelijker.

Magali van Maanen, familierechtadvocaat bij De Boorder Schoots Advocaten

 

REACTIES

Yvonne Hazen - 14 mrt 2019

Beste mevrouw,heer, ik heb een vraag betreffende de aftrekbaarheid inkomstenbelasting van de kosten die gemaakt worden voor het verkrijgen van partneralimentatie voor de alimentatieontvanger in het geval dat in het uiteindelijke echtscheidingsconvenant afgezien wordt van alimentatieplicht door beide partners. Zijn dan de gemaakte advocaatkosten(alimentatieberekening) toch op te voeren als kosten voor het verkrijgen van alimentatie bij de aangifte inkomstenbelasting van de aanvankelijke alimentatieontvangen?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 18 mrt 2019

    Beste Yvonne, hierbij het antwoord van de Alimentatiespecialist. De kosten die men maakt om alimentatie te ontvangen of te behouden mag men aftrekken. Dus alleen de ontvanger kan deze posten bij de IB aangifte betrekken. Ziet deze vervolgens van de alimentatie af dan hangt het van de specifieke omstandigheden (motivatie) afhankelijk of de inspecteur akkoord wenst te gaan met de aftrek.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 14 mrt 2019

De kosten die men maakt om alimentatie te ontvangen of te behouden mag men aftrekken. Dus alleen de ontvanger kan deze posten bij de IB aangifte betrekken. Ziet deze vervolgens van de alimentatie af dan hangt het van de specifieke omstandigheden (motivatie) afhankelijk of de inspecteur akkoord wenst te gaan met de aftrek (De Alimentatiespecialist).

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × = zesenvijftig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.