Menu

7 Tips om zonder ruzie met de andere ouder om te gaan

1 reactie
ruzie met andere ouder

Natasja is drie maanden geleden gescheiden en elke overdracht van de kinderen leidt tot een ruzie met de vader van haar kinderen (5 en 7 jaar). Deze ruzies gaan over bedtijden, wat de kinderen wel of niet moeten eten en hoelang ze tv mogen kijken.

Signalen die je als ouders serieus moet nemen

Helaas blijven veel ouders na de scheiding ruzie maken met elkaar. De kinderen hebben hier vaak enorm veel last van. Natasja voelt zich vaak machteloos en verdrietig. Ze maakt zich inmiddels ernstig zorgen om haar kinderen. De jongste slaapt de laatste weken erg slecht en de oudste klaagt veel over buikpijn. Dit zijn signalen om als ouders serieus te nemen bij je kinderen; ze hebben duidelijk last van de ruzies tussen hun ouders.

Om zonder ruzie met de andere ouder om te kunnen gaan is het vooral belangrijk dat jij lekker in je vel zit.

Wil je weten hoe je dat doet? Benieuwd naar mijn tips?

Mijn 7 tips;

1. Zorg dat je emoties neutraal zijn

Vaak is er nog sprake van onverwerkte emoties, zoals verdriet en boosheid. Voor je gezondheid is het erg belangrijk om blokkades los te laten. Onverwerkte emoties leiden tot stress, wat weer leidt tot een verhoging van cortisolproductie. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem kwetsbaar wordt en je ziek kan worden. Zorg als ouder goed voor jezelf en verwerk jouw emoties. Dan kun je weer neutraal omgaan met de andere ouder, wat ook in het belang is van je kind (eren).

2. Neem de tijd om te rouwen

Bij een scheiding verlies je de relatie met je partner en je gezinsleven. Het kost tijd om dit verlies te verwerken en je maakt een rouwproces door. Dit proces bestaat uit een aantal verwerkingsfasen, zoals; ontkenning, protest en woede, onderhandelen en vechten, depressie, aanvaarding en een nieuw begin.

Op het moment dat je als ouder de scheiding aanvaard hebt, ben je klaar voor een nieuw begin, waarbij je in staat bent om neutraal met de andere ouder om te gaan. Iedere ouder doorloopt de verwerkingsfasen van een rouwproces in zijn eigen tempo. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen, zodat je het verlies goed kunt verwerken.

3. Leer om te spreken in de taal van de andere ouder

Ieder mens heeft een eigen communicatiestijl. Als ouder besef je vaak niet dat je in een bepaalde stijl met de andere ouder communiceert, waardoor het risico op een conflict toeneemt. Dit kan leiden tot een vechtscheiding.

Als jij als ouder bereid bent om inzicht te krijgen in jouw eigen communicatiestijl en die van de andere ouder, kun je leren om in de taal van de ander te spreken. Hierdoor bereik je meer, je blijft uit elkaars allergie en gaat elkaar beter begrijpen. Als je in staat bent om de andere ouder te begrijpen, kun je ook daadwerkelijk luisteren naar wat de ander te zeggen heeft.

4. Zorg dat je uit het conflict kunt stappen

Een conflict kan snel escaleren, waardoor je als ouders ongewild in een vechtscheiding terecht komt. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het conflict tijdens de scheiding het meest schadelijk is voor de kinderen en niet de scheiding zelf.

Als er sprake is van langdurige conflicten ben je als ouder emotioneel minder beschikbaar voor je kind(eren). Een conflict leidt tot meer stress en kan uiteindelijk een burn-out als gevolg hebben. Op het moment dat je als ouder in staat bent om een conflict als schadelijk te zien, besef je vaak ook dat dit een grote impact heeft op het welzijn van je kind(eren). Dan kun je als ouder een keuze maken om uit het conflict te stappen en het belang van je kind voorop stellen.

5. Sluit een compromis met de andere ouder

Waar twee vechten hebben twee schuld.

Wanneer je beseft dat beide ouders hun aandeel hebben in de scheiding en je in staat bent om je eigen verantwoordelijkheid te nemen, kun je samen een compromis sluiten. Je ziet de andere ouder dan ook als gelijkwaardig. Als samenwerken met de andere ouder nog een brug te ver is, kan een compromis sluiten uitkomst bieden.

6. Zorg dat je weet wat je kind doormaakt

Net als jij maakt je kind ook een rouwproces door. Ook kinderen hebben tijd nodig om te kunnen rouwen. Als ouder weet je vaak onvoldoende wat je kan doen om je kind te helpen. Vaak ben je nog zo met jezelf bezig, waardoor je emotioneel niet beschikbaar kunt zijn voor je kind. Het is dan ook belangrijk dat jij als ouder je eigen emoties verwerkt en dat je kind vooral kind mag zijn.

Als ouder ben je je er vaak niet van bewust dat tijdens een scheiding het eigenbelang sterker is dan je denkt. Zolang je als ouder nog handelt uit eigenbelang ben je niet in staat om te zien wat het beste is voor je kind. Omdat een kind altijd loyaal zal zijn aan beide ouders is de inzet van een neutraal persoon zoals een kindercoach of kindbehartiger soms noodzakelijk. Op het moment dat jij als ouder in staat bent om 100% in het belang van je kind te handelen, komt er ruimte om je in de belevingswereld van je kind te verdiepen en kom je erachter wat je kind daadwerkelijk doormaakt.

7. Ga samen als ouders opvoeden

Opvoeden van kinderen is niet altijd gemakkelijk, dat geldt ook voor gezinnen waarvan de ouders nog bij elkaar zijn. Opvoeden na een scheiding is vaak een behoorlijke uitdaging en kan leiden tot veel strijd en in het ergste geval ouderverstoting.

Wederzijds respect, vertrouwen en openheid zorgen ervoor dat kinderen zich veilig kunnen ontwikkelen bij gescheiden ouders. De kwaliteit van jouw relatie met de andere ouder bepaalt mede de relatie met je kind(eren). Is de relatie met de andere ouder goed, dan zal de relatie met je kind(eren) ook goed zijn.

Beide ouders hanteren vaak een andere opvoedstijl, zowel voor als na een scheiding. Zeker na een scheiding kan dit tot veel conflicten leiden. Zorg dat je inzicht krijgt in de opvoedstijl van de andere ouder. Dan kan strijd plaats maken voor rust en acceptatie en kun je als ouders samen opvoeden.

Als jij je verantwoordelijkheid kan nemen voor jouw eigen proces, zit je lekkerder in je vel en kun je neutraal en respectvol met de andere ouder omgaan. Hierdoor kun je als ouders gaan samenwerken in plaats van ruzie maken. Dit alles in het belang van je kind(eren).

Ben je benieuwd hoe jij aan de slag kunt met deze tips? Neem gerust contact met me op.

Warme groet,

Annemarie Stultiëns Scheidingscoach Regio Eindhoven

Succesvol Scheiden Nederland

www.annemariestultiens.nl

Lees ook de andere blogs van Succesvol Scheiden Nederland.

REACTIES

Esther - 16 nov 2021

Ik herken het conflict zo uit mijn eigen eerste fase van de scheiding. Ik denk dat ook meespeelt dat je vooral vind dat je zelf het beste voor hebt met de kinderen en de andere ouder doet het bij voorbaat al niet goed in jouw ogen. Het is zit overgoten met emoties die in futiliteiten wordt uitgespeeld. En je neigt nog naar je bemoeien met dingen waar je binnen je huwelijk nog wel met elkaar over kon praten of afsturen, maar niet meer na het scheiden. Iemand zei ooit tegen me: als je hem binnen je huwelijk al niet kon veranderen, denk je dan dat je dat nu wel kan? Bingo...nee dus. Kleine verschillen kunnen best bestaan in hoe jij of de ander het doet in de omgang/ verzorging van de kinderen. Een kwartiertje later naar bed zal heus geen ramp zijn. Door elkaar niet op futiliteiten te willen pakken, scheelt al een hoop stress en zorgen. Het ging met mij en tussen ex en mij pas beter toen ik/we dat soort dingen gingen loslaten. En daar hadden wij 2 jaar voor nodig! Dat is écht lang voor iedereen. Als ik er nu op terugkijk denk ik: wat ik zelf niet goed aanpakte was dat ik vond dat ik de betere ouder was van ons 2. Terwijl we in de basis gewoon bleven doen wat we altijd deden, alleen meer op onze eigen manier.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht × 8 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Inzicht alleen is vaak niet genoeg bij relatietherapie, scheidingscoaching of mediation. Hoewel je ontdekt wat er misgaat in de relatie, weet je vaak niet meteen hoe je dingen echt kunt veranderen. Inzicht in relatie Bij de KernAanpak doen we het anders. We kijken niet alleen naar gedrag en bieden inzicht in je relatie, maar onderzoeken Lees verder > inzicht in je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.