Menu

7 tips voor een fijne kinderoverdracht tussen jou en je ex-partner

5 reacties

De overdracht van een kind van de ene ouder naar de andere ouder kan een zeer spannend moment zijn. Spannend voor jou, omdat je weer in contact komt met je ex-partner, spannend voor de ander omdat die jou weer ziet. Jullie hebben samen een geschiedenis, met fijne en minder fijne momenten en soms een pijnlijk dieptepunt, de afhandeling van een scheiding. De emoties komen vast weer bij je op als je hieraan denkt. Ook voor de andere ouder zijn deze gevoelens herkenbaar en is de overdracht net zo lastig als voor jou. Maar bovenal is de overdracht misschien wel het spannendst voor je kind!

Uit onderzoek blijkt dat kinderen de meeste last hebben van de manier hoehun ouders met de scheiding omgaan. Dus niet van de scheiding zelf. Een goed en vloeiend verloop van de kinderoverdracht is dus heel belangrijk en kan veel onnodig leed voor je kind voorkomen.

De volgende 7 tips helpen je hierbij.

Tip 1. Pak samen met je kind de tas in. Sta toe dat spullen mee gaan naar het huis van de andere ouder.

Voor een kind is een tas inpakken soms erg lastig. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn spullen te vergeten. Help hen hierbij! Ze willen misschien spullen meenemen waarvan jij liever zou zien dat ze bij jou in huis blijven. Herken je deze situatie?

Stel dat je kind de door jou zo zorgvuldig uitgekozen sinterklaascadeautjes wilt meenemen naar zijn andere huis. Je had juist iets uitgezocht waar je kind lekker bij jou thuis mee kon spelen. Wat doe je nu?  

Sta dit altijd toe! Want een kind ziet een cadeautje als iets van hem of haar en houdt zich niet bezig met de vraag bij welk huis ze horen. Je kunt aan je kind of de andere ouder vragen om het speelgoed de volgende keer weer mee terug te nemen zodat je kind met plezier kan spelen in beide huizen.

Tip 2. Draag je kind over als ouder en niet als ex-partner.

Bij de kinderoverdracht kom je in contact met je ex-partner. Wanneer je geëmotioneerd bent, jezelf boos, verdrietig of jaloers voelt, dan zal dit op iedereen van invloed zijn. Ook al zeg of doe je niets negatiefs, je kind zal je emoties voelen en met een naar gevoel achterblijven. Zorg daarom dat de kinderoverdracht zo prettig mogelijk verloopt. Maak geen ruzie; vermijd conflicten en voer geen discussies. Besef dat je altijd samen ouders zult blijven. Wanneer je vanuit deze gedachte de ander benadert zul je minder weerstand voelen en kun je neutraler reageren op de andere ouder zodat jouw kind geen last heeft van jouw emoties als ex-partner.

Tip 3. Draag over bij elkaar in huis en niet buiten op straat.

Breng je kind naar het huis van de andere ouder en ga samen naar binnen. Je kind is geen postpakketje dat je even aan de deur, of nog erger, op de hoek van de straat aflevert! Doordat de andere ouder zijn/haar huis openstelt voor jou ziet je kind dat jij erbij hoort. Zo voelt je kind dat het nog steeds een vader en een moeder mag hebben en dat het oké is om van beide ouders te houden.

Tip 4. Vertel over de fijne momenten die je hebt beleefd met je kind. Wees positief en laat je kind bij dit gesprek aanwezig zijn.

Je kind wilt gezien worden door jou en de andere ouder. Door te vertellen over fijne momenten, leuke dingen die jullie gedaan hebben of iets wat heel goed gegaan is zal het kind zich gewaardeerd voelen. Daarnaast sluit je zo weer een (korte) periode op een positieve manier af. Natuurlijk is er tussen jou en je kind wel eens onenigheid geweest, maar dat blijft bij jou thuis en sluit dit af voordat je begint met de overdracht. Begin daar dus niet opnieuw over! Wil je het toch delen met de andere ouder? Bel elkaar dan na de overdracht even op. Door zo te handelen zal je kind zich gewaardeerd voelen.

Tip 5. Maak van de overdracht geen haastklus.

Ga even rustig zitten, doe je jas uit, zet je telefoon op stil en begin de overdracht niet met een tijdslimiet of deadline. Drink samen iets en laat zien dat je het moment belangrijk vindt, dat je er de tijd voor neemt. Straal rust uit. Hierdoor zal het voor je kind een fijn moment zijn wanneer beide ouders weer even bij elkaar zijn.

Tip 6. Hoor het kind niet uit zodra de andere ouder vertrokken is.

Je bent misschien benieuwd hoe jouw kind het “echt” heeft gehad bij de andere ouder. Misschien vraag je je wel af of je kind het daar veel fijner heeft dan bij jou. Veel gescheiden ouders zijn hier bang voor. Benieuwd naar de rol van andere partners? Allemaal heel begrijpelijk maar hoor je kind niet uit! Vertrouw erop dat het naar jou toekomt als het iets wilt vertellen. Zo respecteer je de privacy van je kind.

Tip 7. Houd er rekening mee dat het kind weer even moet wennen om in het andere huis te zijn.

Zie het niet als een tekortkoming van jou als je kind even stil is, verdrietig is of zich terugtrekt. Het is niet niks om telkens tussen twee huizen heen en weer te gaan met al je spullen en dan weer de een en dan weer de andere ouder te moeten missen. Gun je kind de tijd en de rust zodat het went om weer in het andere huis te zijn.

Vind je dit allemaal lastig? Heel begrijpelijk…!

Ervaar je zelf veel spanning tijdens de overdrachtsmomenten?

Heb je het gevoel dat je kind er veel last van heeft en wil je de overdracht verbeteren?

Ik help je heel graag.

Mireille de Vries

Scheidingscoach en orthopedagoog 06-28215152

Succesvol Scheiden Nederland

scheidingscoach

REACTIES

kest - 6 feb 2019

Ik ben zelf sinds augustus 2017 gescheiden , maar doordat mijn ex vrouw mij als oud vuil wegzet. heb ik heel veel moeite, om een stap bij haar in huis te zetten bij de overdracht van de kinderen. en ga dan bijna over mijn nek daar de stress, nu moet ik telkens naar een mediator in breda vanwege het communiceren omdat ex vrouw geen informatie wil geven omtrent de kinderen. veel dingen die hier boven staan, ik heb mij steeds heel netjes gedragen maar wordt, naarmate de tijd strekt vindt ze het allemaal wel prima en ik heb het nakijken wat betreft alle afspraken.

Hendrik Jan - 7 feb 2019

Mijn overdrachtsmomenten zijn meestal voor en na school. De overdracht gaat dus alleen over de tassen, want de kinderen zijn oud genoeg om zelfstandig te fietsen. Die overdracht is erg kil, ze doet soms pas de deur ope als iik vertrokken ben. Maar als de kinderen geen school hebben dan is het niks anders dan uitladen van tassen. Zijn hier nog tips bij te geven?

Mireille - 7 feb 2019

Hoi Hendrik Jan, ik wil graag met je meedenken maar heb nog een paar vragen. Als ik het goed begrijp dan zien jullie ouders elkaar helemaal niet meer? Brengt zij ook weer de spullen naar jou? Hoe gaat dat?Hoe overleggen jullie op dit moment over kinderzaken?

Fem - 8 feb 2019

Ik begrijp best je tips, maar als je als partner mishandeld bent. Heb je echt geen veilig gevoel bij dat hij bij mij in huis komt. Op papier is het allemaal prachtig. Maar welke stress je als partner/ouder krijgt hierdoor. Dit is ook niet goed voor het kind.

Anoniem mar - 7 apr 2019

Onze overdacht gaat soms redelijk normaal. Ik breng de kinderen 5 en 7 bij haar laat ze hun verhaal doen wij drinken koffie en praten over koetjes en kalfjes, maar naarmate de tijd verstrekt komen er bij mij gevoelens ondanks er door haar de keuze is gemaakt en iets is voor gevallen. De nare nasmaak zeg maar. Sommige keren ben ik vriendelijk maar kort als ik merk dat het gewoon niet gaat voor mijn gevoel. Het is nog te vers en niet alles is verwerkt en heeft een plek (4mnd). Probeer boven het geheel te staan maar vergeet jezelf niet en excepteer dat het soms goed en niet goed gaat je vent mens geen gevoelloze robot.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ een = 7




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.