Menu

Hoe de Corona crisis onze scheiding redde

elkaar wat gunnen tijdens de scheiding

Hoe de Corona crisis onze scheiding redde

Resolve Visie mediator Way Ying Leemediator in Amsterdam en omstreken, vertelt in deze blog over een stel dat in de Corona crisis noodgedwongen meer tijd nam in het scheidingsproces. Hierdoor konden ze alvast wennen aan het idee van een leven zonder elkaar.

Begin 2020 kwam ik voor een kennismakingsgesprek thuis bij Henk en Miriam. Zij wilde scheiden, maar hij liever niet. Het gesprek verliep moeizaam. Dit kwam met name doordat er bij Henk nog een sprankje hoop was dat de relatie goed zou komen. Hij vond dat ze er nog niet alles aan gedaan hadden om de relatie te redden. Miriam dacht hier heel anders over; in haar ogen hadden ze al jaren een slechte relatie en had Henk nooit iets gedaan met haar voorstellen om weer tot elkaar te komen. Uiteindelijk heeft ze dan ook de knoop doorgehakt en aangegeven dat zij er genoeg van had en wilde scheiden. Dit speelde november 2019.

Scheiden was onvermijdelijk én onvoorstelbaar

Ook dit bracht Henk niet in beweging, dus in februari 2020 voegde Miriam daad bij haar woord en uiteindelijk zat ik aan de keukentafel bij hen. Het was Henk hierdoor wel duidelijk geworden dat het zijn partner menens was. De scheiding was onvermijdelijk, maar voor hem ergens nog onvoorstelbaar.

Hij was niet in staat haar iets te ‘gunnen’ tijdens de scheiding

Doordat de emoties bij Henk nog erg aanwezig waren, verliepen de eerste 2 gesprekken moeizaam. Hij was nog niet in staat Miriam iets te ‘gunnen’.  Zo wilde zij graag in de woning blijven en Henk uitkopen. Hiertoe werd een taxatie verricht en nadat de taxatiewaarde bekend werd, vond Henk de taxatie niet goed genoeg en besloot hij dat hij de woning eigenlijk zelf wilde overnemen. In reactie hierop wilde Miriam niet meer afzien van de partneralimentatie en het gesprek liep vast. Er werd een nieuwe afspraak gemaakt, maar het stond er niet best voor.

Door de Corona-tijd konden ze stappen zetten in de acceptatie van de scheiding

Vervolgens werden we echter allemaal verrast door de Corona-maatregelen. Henk, die directeur op een basisschool was, kreeg het heel druk en ook Miriam, die als zorgmedewerker in een verpleegtehuis werkte, had geen tijd meer om zich met de echtscheiding bezig te houden. Er gingen een paar maanden voorbij en toen de zomervakantie aanbrak maakten we een afspraak om de draad weer op te pakken.

En wat bleek? Zowel Henk als Miriam hadden in de tussentijd mentale stappen gezet in de acceptatie van de scheiding. Zij hadden elkaar weer als mens hervonden en herinnerden zich weer wat zij ooit aantrekkelijk aan elkaar hadden gevonden. Het huwelijk had hen echter in een bepaald keurslijf gedwongen en nu ze dit zagen waren ze in staat om in te zien dat ze elk beter af waren zonder met elkaar getrouwd te zijn.

Doordat zij door Corona gedwongen waren om zich met andere zaken bezig te houden en ook de tijd kregen, hebben ze beiden de scheiding geaccepteerd en waren ze in staat weer naar de toekomst te kijken. Dit leidde ertoe dat de afspraken ineens soepel verliepen, omdat de ‘gunfactor’ er weer was. Een mediation kan alleen succesvol zijn als beide deelnemers de intentie hebben om er samen uit te komen.

Ik vind dit een mooi voorbeeld van hoe Corona ook positieve effecten kan hebben. Henk en Miriam hebben afspraken gemaakt waardoor beiden een nieuwe start kunnen maken en doordat zij elkaar een mooi leven gunnen, kunnen ze ook bevriend blijven. Zonder Corona was de kans groot, dat zij verbitterd waren geworden en de mediation misschien wel zou mislukken.

Wat is de les die we hieruit kunnen trekken?

Soms is het belangrijk om het tempo in een scheidingsproces naar beneden te brengen. Indien we merken dat één van beiden nog niet ‘ver’ genoeg is in het rouwproces, kan het helpen om die partner wat tijd te gunnen om te wennen aan de gedachte om te scheiden (om te rouwen om het huwelijk) en zich een voorstelling te gaan maken van het leven zonder de ander.

De meeste mensen verzetten zich hier namelijk in het begin tegen (ontkenning, boosheid) en kunnen zich niet voorstellen hoe het zonder de ander zal zijn en hoe ze alleen verder moeten, maar na een tijdje (acceptatie) zien ze in dat scheiden ook een andere kant heeft. Dat het ook fijn kan zijn om zonder spanningen te leven of zonder verwachtingen van de ander, dat zij zichzelf weer kunnen zijn (toekomst). Het kan dus lonen om te wachten, bij Henk en Miriam heeft het in elk geval heel goed gewerkt!

Gaan jullie scheiden en wil je meer weten de mogelijkheden van mediation bij jullie scheiding? De mediators van Resolve Visie sluiten altijd aan bij wat jullie past. Dit betekent dat we rekening houden met het tempo van jullie beiden. We ontlasten partners door alle praktische en juridische zaken samen te regelen. Omdat de scheiding ook een enorme emotionele impact heeft op alle gezinsleden, besteden we hier ook ruim aandacht aan. Neem contact met ons op voor een kosteloos kennismakingsgesprek met een mediator bij jullie thuis (altijd met beide partners) om de mogelijkheden te bespreken. 

Andere blogs over scheiden en Corona:

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

Kan corona tot stopzetten van alimentatie leiden?

Coronatijd in een samengesteld gezin

Hoe werkt online mediation tijdens Corona?

Met je kind praten over Corona, tips van Nellie

Scheiden of blijven

De alimentatie wordt niet op tijd betaald. Wat nu?

Scheiden als ondernemer in tijden van corona

Reizen met kinderen binnen Nederland: hoe zit het met de toestemming?

Communiceren als gescheiden ouders is door Corona nog belangrijker

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − = 3




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.