Menu

Afspraken maken over vervolgopleiding van jullie kind

Je tiener is klaar met de middelbare school, en nu? Gaat hij werken, studeren of een tussenjaar doen?

Binnenkort starten de scholen en de vervolgopleidingen weer of misschien gaat jouw tiener een tussenjaar doen en/of op reis? Of gaat hij op kamers?

In ieder geval breekt er een hele nieuwe periode aan voor je tiener, jou en jullie als gescheiden ouders. Eén die ook financieel veel consequenties heeft. 

Hoe ga je daar mee om?

Vooral als je als ouders niet meer bij elkaar bent of onlangs uit elkaar bent gegaan?

Het diploma is ontvangen en hoogstwaarschijnlijk de keuze voor het vervolg al gemaakt. Een periode waarin het belangrijk is om als ouders te goed te communiceren en afspraken te maken. En lukt dat bij jullie? 

Ik hoor in mijn praktijk dat ouders dit vaak erg lastig vinden. Dat er vaak nog zo veel emoties zijn of ergernissen of  er altijd strijd is over financiën.

Er zijn ook ouders die zich minder verantwoordelijk voelen omdat de tiener niet meer bij hem of haar woont. Of dat een tiener al eerder heeft aangegeven niet meer bij een van de ouders te willen wonen omdat het te veel gedoe geeft en je dan bv. te ver bij vrienden vandaag woont. 

Soms worden deze situaties  als het over geld gaat bijv. ook gebruikt om het kind te beïnvloeden of indruk te maken. 

Als kind ben je 50% je moeder en 50% je vader en is het erg belangrijk om als ouder te weten dat voor je tiener heel belangrijk is dat jullie samen ouders blijven en samen verantwoordelijkheid nemen  voor  jullie scheiding en voor een goede regeling over studiekosten en/of tussenjaarkosten.

Verantwoordelijkheid nemen wat wordt er dan bedoeld?

Waarschijnlijk heb je dat al vaker gehoord dat je als ouder je verantwoordelijkheid moet nemen. Maar hoe doe je dat als je de antwoorden nog niet hebt en het een nieuwe situatie is, je het misschien ook nog  wel heel moeilijk met de scheiding hebt, of met de situatie dat jullie tiener vertrekt. Het grote loslaten begint en misschien blijf je nu als ouder alleen achter, empty nest; Allerlei gebeurtenissen die veel gedachten en emoties  met zich meebrengen en invloed op je gedrag hebben.

Wat kun je als ouder dan doen om je verantwoordelijkheid te nemen.

  • Als ouder de bereidheid tonen om er samen uit te komen en 100 % in het belang van je kind te denken
  • Als ouder voor geluk van je tiener en voor jezelf te gaan  i.p.v  voor je gelijk  te willen gaan
  • Als ouder, de andere in rol van ouder ook oké  te vinden. Een scheiding haalt vaak het slechtste in je naar boven, raakt je in je diepste essentie. En dat gebeurt bij beide ouders, echt waar!
  • Als je nog veel emoties ervaart je eigen proces aan te gaan. Scheiding is een enorme verlies ervaring en kan veel impact hebben. Zorg goed voor jezelf, verken en erken jouw emoties. Geef ze ruimte dan zullen ze jou loslaten. Zoek daar eventueel professionele hulp bij.
  • Na je tiener open en empathisch luisteren wat hij /zij wilt i.p.v  luisteren zodat  je jouw/jullie idee kan geven.
  • Als ouders samen met jullie tiener praten i.p.v. via de tiener  communiceren met de andere ouder.
  • Samen afspraken maken. En als je samen afspraken maakt heb je daar in je eigen waarden  en mogelijkheden OOK te respecteren. Wat vind ik? Hoe is het voor mij. Wat is er financieel voor mij mogelijk?  Zo kan het zijn dat de andere ouder het bijv. normaal vindt dat jullie tiener in zijn /haar tussenjaar 2x op reis gaat. Zijn dat  niet jouw waarden en vind je het belangrijk dat je kind zelf gaat werken en 1 reis maakt, maak dat duidelijk. En niet omdat je je kind dit niet gunt maar omdat je je kind graag leert dat niet altijd alles kan en als het graag iets wilt daar dan zelf verantwoordelijkheid voor moet nemen. Wees niet bang voor impopulaire beslissingen, als jij er zelf achter staat zal je tiener dit uiteindelijk ook respecteren.

Als ouder leef je het leven voor, voor je tiener.  En een ouder die zijn eigen waarden niet respecteert zal uiteindelijk ook weinig respect van zijn tiener krijgen.

Communiceren lastig?

Als je vooraf weet dat een gezamenlijk gesprek voor jullie lastig is overweeg dan om eerst met zijn tweeën zonder jullie tiener in gesprek te gaan.

Deze helpende gedachten kunnen je helpen?

  1. Focus je vooraf op positieve punten van de andere ouder in de rol als ouder. Er zijn er altijd 3 te vinden
  2. Denk en handel 100 % in het belang van je kind.
  3. Zet de issues die er nog spelen bij jullie even aan kant.
  4. Waar ben ik nu dankbaar voor als je aan jullie scheiding denkt. Misschien heb je nu wel rust, vrijheid of geen ruzies meer. Focus je hier op.

Voorkomen beter dan genezen!

Hoe kun je voorkomen dat er problemen ontstaan?

Maak in jullie ouderschapsplan afspraken over schoolkosten, studiekosten en tussenjaar. En wees zo concreet mogelijk. Waren je kinderen nog klein toen deze werd opgesteld stond je daar misschien nog niet bij stil maar het is belangrijk om op te nemen dat jullie die bv 50/50 betalen of naar rato van jullie inkomen.  Heb je geen afspraken gemaakt of deze zijn te vaag kan het gebeuren dat de kosten helemaal voor de verzorgende ouder, degene die de alimentatie ontvangt zijn.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN. En je er geen discussie of conflicten over krijgt als het zover is. Tenslotte knipperen we 3x met onze ogen en ze zijn 18 jaar. 

Meer feiten over alimentatie en tieners en jong volwassenen

  • 18 jaar gaat de alimentatie officieel naar het kind, tenzij anders afgesproken
  • 21 jaar stopt de alimentatie meestal tenzij anders overeengekomen
  • 23 jaar stopt de alimentatie meestal als een kind studeert 

  Bron: www.Alimentatiewijzer.nl 

Ervaar je na het lezen van dit blog dat je het lastig vindt om de toekomst van jullie tiener te bespreken omdat er  geen contact tussen jullie als ouders is  of je nog veel boosheid of verdriet ervaart of dat je contact met je tiener niet goed is op dit moment neem dan contact met mij op. In een oriënterend gesprek gaan we samen kijken wat er nodig is en wat ik je kan bieden. En er een mooie toekomst voor jullie volgt.

Harte groet,

Angèle Babeliowsky| Scheidingscoach| puber- en gezinscoach|

tel: 06-41912628  www.angelebabeliowsky.nl

Lees ook de andere blogs van Angèle.

Nieuw! Naast coaching ook trainingen in kleine groepen & 1 days en ouder-kinddagen

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Inzicht alleen is vaak niet genoeg bij relatietherapie, scheidingscoaching of mediation. Hoewel je ontdekt wat er misgaat in de relatie, weet je vaak niet meteen hoe je dingen echt kunt veranderen. Inzicht in relatie Bij de KernAanpak doen we het anders. We kijken niet alleen naar gedrag en bieden inzicht in je relatie, maar onderzoeken Lees verder > inzicht in je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.