Menu

Alimentatieplicht

alimentatieplicht

Alimentatieplicht

In Nederland geldt bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap een zogenaamde wederzijdse onderhoudsplicht. Je moet delen in elkaars kosten van levensonderhoud en dat van de kinderen. Dus als je gaat scheiden, blijft de onderhoudsplicht gelden. De alimentatieregeling is dan de financiële regeling die wordt getroffen waarbij een van beiden geld krijgt van de ander om te voorzien in zijn/haar levensonderhoud (partneralimentatie) of dat van de kinderen (kinderalimentatie). Dat alimentatie verplicht is in Nederland, is dus een gegeven. De hoogte van de bedragen en voor wie, leggen we hieronder uit.

Kinderalimentatie 

In Nederland is het betalen van kinderalimentatie verplicht tot het kind 18 jaar is. Daarna kan het zijn dat er nog het 21e levensjaar van het kind alimentatie betaald wordt.

De alimentatie wordt betaald aan de verzorgende ouder. Onder de kosten van levensonderhoud verstaan we niet alleen de kosten voor eten, drinken en kleding, maar ook bijvoorbeeld sport of kinderfeestjes.

kinderalimentatie aftrekbaar?

Meestal loopt het betalen van kinderalimentatie door tot het 21e levensjaar van het kind. De meeste kinderen zijn van hun 18e tot hun 21e nog niet in staat zichzelf in hun levensonderhoud te voorzien, omdat de meesten dan bijvoorbeeld nog studeren. Van het 18e tot 21e levensjaar wordt de alimentatie aan de kinderen betaald en niet meer aan de verzorgende ouder. De hoogte van de alimentatie blijft dan ook meestal gewoon zoals het was. Een rechter kan de alimentatieplicht wel ongedaan maken als het kind zijn of haar studie niet serieus neemt en er met de pet naar gooit of wanneer het kind zich erg misdraagt, dat moreel gezien het niet van een ouder gevraagd kan worden alimentatie te betalen. Echter komt dit in de praktijk nauwelijks voor. 

Stel, dat een kind al wel gaat werken vanaf zijn 18e, dan heeft hij/zij een inkomen en is hij/zij in staat zichzelf te onderhouden. In dat geval hoeft er geen kinderalimentatie meer betaald te worden. 

In Nederland geldt een alimentatieplicht van € 25,- per maand per kind bij een netto-inkomen lager dan € 1250,- per maand. Hoe hoog het bedrag voor iedereen is, hangt af van diverse factoren, zoals de woonsituatie, inkomen, enzovoort. Je kunt je het beste laten adviseren door een juridisch expert. Die kan helpen de exacte hoogte te berekenen.

Partneralimentatie

Na een echtscheiding heb je recht op partneralimentatie als je niet in staat bent in je eigen levensonderhoud te voorzien. Met je ex-partner moeten hier dus afspraken over gemaakt worden. Zodra degene die partneralimentatie ontvangt, met een nieuwe partner gaat samenwonen of trouwen, vervalt de alimentatieregeling. Tot 2020 gold dat als degene die alimentatie ontving, geen nieuwe relatie kreeg, de alimentatieplicht na 12 jaar verviel. Nu is dat korter geworden. Iemand moet zijn minder verdienende ex-partner vanaf het moment van scheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie betalen, met een maximum van vijf jaar. Als je vier jaar getrouwd was, moest er dus voor twee jaar betaald worden. Belangrijk om te weten is dat kinderalimentatie altijd voor partneralimentatie gaat. 

Wil je meer weten over alimentatie en de hulp die je daarbij kunt krijgen van experts? Bij Judex vind je hier alle informatie over die je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je kiest voor een online scheiding, kan je hier ook hulp bij vragen over hoe de juiste alimentatiebedragen berekend moeten worden. Wel zo handig!REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − = 2
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.