Is je scheiding minder dan een jaar geleden en heb je kinderen? Bij de Stichting Jonge Helden wordt uitgebreid ingegaan op de gevolgen van een echtscheiding voor kinderen. Hieronder worden bijvoorbeeld een heleboel zaken besproken die je vooral WEL moet doen om de gevolgen van de echtscheiding voor je kind zo beperkt mogelijk te houden.
Papa en mama blijven voor je zorgen Overtuig uw kind dat papa en mama voor hem of haar blijven zorgen (als dat zo is), ook al woont u nu apart.
Papa en mama blijven van je houden Vertel uw kind dat beide ouders altijd van hem houden en blijven houden. Ook nu ze niet meer (genoeg) van elkaar houden. De liefde van ouders voor hun kinderen kan nooit overgaan!
Leg de oorzaak uit Leg, als uw kind ernaar vraagt, met een eenvoudige reden de oorzaak van de scheiding uit en overtuig uw kind dat hij niet de oorzaak is. Een voor jonge kinderen duidelijke uitleg kan zijn: “papa en mama zijn niet meer verliefd op elkaar. Papa en mama maken elkaar alleen nog maar verdrietig. Daarom zijn ze gescheiden”.
Vertel dat het niet meer goed komt Kinderen kunnen jarenlang de hoop houden dat hun ouders op een dag weer bij elkaar komen. Zelfs wanneer ouders weer een nieuwe relatie of zelfs een nieuw gezin hebben. Dit kan kinderen belemmeren bij het verwerken en accepteren van de scheiding.
Als u zeker weet dat de scheiding definitief is, vertel uw kinderen dit dan. Het is pijnlijk maar helpt hen wel om verder te gaan!
Danielle (13) was acht toen haar ouders scheidden. Zij vertelt dat het voor haar ook belangrijk was om te weten dat het niet meer goed ging komen:
Extra aandacht Geef uw kind af en toe wat extra aandacht. Zo merkt uw kind dat hij of zij belangrijk voor u is.
Spreek altijd positief of neutraal over uw ex-partner Het zelfbeeld van uw kind wordt afgeleid van het beeld dat het van zijn ouders heeft.
Wijs uw kind op voorjongehelden.nl Op deze website staat heel veel informatie, tips en doe-dingen voor scheidingskinderen van alle leeftijden.
Begraaf de strijdbijl Doe er alles aan om de strijdbijl te kunnen begraven en normaal met elkaar te kunnen omgaan. Dit is van groot belang voor uw kind(eren). Als het u niet op eigen kracht lukt, schakel dan een conflictbemiddelaar in. Vaak helpt het ook om hulp te zoeken zodat u uw woede en wrok daar kunt uiten, in plaats van bij uw ex-partner.
Voorkom veel grote veranderingen Zorg dat er zoveel als mogelijk hetzelfde blijft voor uw kind(eren). Het feit dat u en uw ex-partner niet meer samen zijn, is al zo’n grote verandering. Voorkom bijvoorbeeld, als dat enigszins mogelijk is, een verhuizing, contactbreuk met uw schoonfamilie of verandering van school.
Houd familietradities in stand Het jaarlijkse kerstdiner of met opa en oma Sinterklaas vieren; laat dat op oude voet doorgaan. Tradities geven kinderen een gevoel van veiligheid.
Blijf grenzen stellen Ga geen dingen door de vingers zien, die u anders niet accepteert bij uw kind. Duidelijke grenzen geven een kind veiligheid. Zorg wel voor liefdevolle begrenzing!
Neutraal reageren op negatief gedrag Reageer zo neutraal mogelijk op negatief gedrag van uw kind. Begrens het gedrag, maar probeer niet boos te worden.
Wees eerlijk Kinderen willen graag eenvoudige en eerlijke antwoorden op hun vragen, zonder dat daarbij iemand veroordeeld wordt.
Ontschuldigen Overtuig uw kind er keer op keer van dat de scheiding een beslissing van u als ouders is. Hij of zij kan er niets aan doen!
Danielle heeft lang gedacht dat zij de scheiding had veroorzaakt. Ze heeft de volgende tip voor ouders:
Anticipeer op stress-signalen Als uw kind plotseling slechter gaat slapen, slechter gaat eten of ander ‘afwijkend’ gedrag laat zien, houd hem of haar dan extra in de gaten.
Moedig uw kind aan hulp te vragen Vraag regelmatig hoe het gaat en laat weten dat uw kind altijd bij u terecht kan.
De ouders van Rose scheidden toen ze twee was. Zij vertelt hoe belangrijk het is om je kind te steunen en met je kind te praten:
Luister goed naar uw kind Luister goed naar wat uw kind te vertellen heeft en vang zijn signalen op. Stel hem zoveel mogelijk gerust.
Overtuig kinderen dat gevoelens tijdelijk zijn Verdrietige of boze gevoelens zijn niet voor altijd. Dat kan even zo lijken. Leg uw kind uit dat dat nare gevoel altijd weer verdwijnt.
Geef ze een veilig gevoel Uw kinderen zullen zich soms onveilig voelen. Houd, zeker in het begin van de scheiding, zoveel mogelijk bij het oude. Ga bijvoorbeeld niet opeens zijn kamer veranderen of zijn oude knuffels vervangen door nieuwe.
Zorg dat de omgeving zo harmonieus mogelijk is Stel dat er nog steeds veel conflicten zijn tussen u en uw ex-partner, zorg dan dat uw kind af en toe ergens anders kan spelen als u uw ex-partner ontmoet. Maak geen ruzie waar uw kind bij is.
Verlicht zo mogelijk problematiek ex-partner Als uw ex-partner problemen heeft (bijvoorbeeld psychische- en/of verslavingsproblemen of financiële problemen) negeer dit dan niet. Als scheidingskinderen opgroeien bij een opvoeder met ernstige problemen, lopen zij een groot risico op het ontwikkelen van (ernstige) problematiek.
Ieder gevoel is goed Overtuig uw kind dat hij verdrietig mag zijn als hij zich verdrietig voelt of boos als hij zich boos voelt. Het is belangrijk dat uw kind zijn gevoel naar u toe uit.
Zorg voor een vaste dagindeling en houd u daar aan Houd zoveel mogelijk het vaste dagritme aan. Sla vaste rituelen zo min mogelijk over. Geef dit ook door aan uw ex-partner en/of een eventuele oppas.
Bescherm de persoonlijke omgeving van uw kind Zorg dat uw kind steeds zijn vertrouwde knuffels in bed heeft en favoriete speelgoed in de buurt.
Houd contact met uw kind(eren) als u de uitwonende ouder bent, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn
Rose (18) heeft na de scheiding langzamerhand het contact met haar vader verloren en heeft maar een grote wens: weer contact met haar vader:
Moedig contact met andere ouder aan Maak vaste afspraken wanneer de kinderen uw ex-partner zien en hou u hieraan.
Zorg, indien mogelijk, dat uw kind op regelmatige basis contact heeft met uw ex-partner. Als de veiligheid van uw kind)eren in het geding is, geldt dit uiteraard niet!
Kleine potjes… Praat alleen over de scheiding met uw ex-partner of anderen buiten gehoorafstand van uw kind(eren).
Rust en regelmaat Kinderen hebben behoefte aan rust en regelmaat. Bouw bijvoorbeeld standaard een rustdag in als de kinderen bij uw ex-partner zijn geweest.
Laat uw kind vrij om eigen keuzes te maken Veroordeel uw kind niet om keuzes die het maakt.
Communiceer met uw ex over uw kind(eren) en de opvoeding Ook als u persoonlijk niet meer op goede voet staat met uw ex-partner is het belangrijk dat u samen een manier vindt om informatie over uw kinderen uit te wisselen en opvoedingskwesties met elkaar te bespreken. U bent geen partners meer maar zult altijd samen ouder en opvoeder blijven van uw gezamenlijke kinderen. Neem deze verantwoordelijkheid serieus.
Begeleiding voor uw kind Zoekt u begeleiding voor uw kind, dan kunt u via deze praktijkenzoeker professionele hulpverleners bij u in de omgeving vinden die gespecialiseerd zijn in kinderen, jongeren, rouw en verlies.
REAGEER OP DEZE BLOG