Menu

Beter grenzen stellen en beter communiceren met je ex; 3 tips

beter grenzen stellen

“Ik ben er helemaal klaar mee want hij gaat iedere keer over mijn grenzen heen” briest ze door de telefoon. “Ik ben hier de nanny en hij leeft als god in Frankrijk. Het is respectloos.”

Wat Karin overkomt, zie ik vaker gebeuren in mijn coachpraktijk. Ze voelt zich schuldig naar haar kinderen toe en wil niet dat zij de dupe worden van de scheiding. Dus zegt ze ‘ja’ op elk verzoek van haar ex om de kinderen extra op te vangen.

Zoektocht na je scheiding

Veel mensen hebben moeite met het stellen van hun grenzen stellen in privé- of zakelijke relaties, waardoor ze andermans behoeften laten voorgaan op hun eigen behoeften. Dat kan je enorm uitputten, zeker als je in een hectische scheidingsperiode zit, waarin er veel op je afkomt en er veel geregeld moet worden naast je werk en de opvoeding van kinderen. Er is nauwelijks tijd om stil te staan bij het mislukte huwelijk en hoe je als ouders samen verder moet. Je gunt jullie kinderen een betrokken vader en moeder, maar hoe je dat samen met jouw ex bereikt is een lastige zoektocht tussen alle emoties door.

Wennen aan co-ouderschap

Herken jij dat je de verzoeken van jouw ex-partner steeds weer tegemoet komt, ondanks het feit dat het niet jouw dagen met de kinderen zijn? Misschien voelt het gemakkelijker om aan jouw eigen grenzen voorbij te gaan, dan ruzie te riskeren of jullie kinderen teleur te stellen? Of vind je het lastig om jezelf bovenaan jouw to-do lijstje te zetten? Wellicht is het hebben en genieten van me-time door een co-ouderschap nog niet helemaal ingesleten in jouw nieuwe leven. Dit is iets waar ikzelf ook echt aan heb moeten wennen tien jaar geleden na mijn scheiding.

3 tips om beter grenzen te stellen

Het is essentieel om grenzen te stellen, zodat je ook tijd en ruimte voor jouw eigen behoeften overhoudt in jouw drukke leven. Natuurlijk geef ik je mijn drie beste tips om beter grenzen te gaan stellen richting jouw ex-partner en goed te luisteren naar jouw eigen behoeften.

  1. Check eerst bij jezelf wat je echt wilt zeggen.

Als jouw ex-partner iets aan je vraagt, onderzoek dan eerst wat jij echt wilt en las eventueel een pauze in om daarachter te komen. Ik deel m’n hulpmethode, die mij en al heel veel andere mensen die ik coach hebben geholpen, om nooit meer ‘ja’ te zeggen als je eigenlijk ‘nee’ bedoelt.

Stel jezelf deze 3 simpele vragen als iemand iets aan je vraagt:

  • Wil ik dit?
  • Kan ik dit?
  • Is dit nu goed voor mij?

Als je niet alle 3 de vragen met een ‘ja’ kunt beantwoorden, doe je het niet.

  1. Reageer duidelijk met ‘nee’ als je het niet ingaat op het verzoek van de ander.

Direct en duidelijk ‘nee’ zeggen is belangrijk zodat er geen ruis kan ontstaan bij de ander. Vind je dit lastig? Ik maakte er een paar jaar geleden een gratis e-book met een video-reeks over hoe je dit simpel bereikt. Interesse? Download de gratis toolkit en je zegt nooit meer ‘ja’ als je eigenlijk ‘nee’ bedoelt.

  1. Maak praktische afspraken over communicatie samen als ouders

Ondanks het ouderschapsplan waarin alle afspraken zijn vastgelegd, zie ik vaak dat de communicatie tussen twee ouders toch niet soepel verloopt of zelfs tot nieuwe ruzies leidt. Goede communicatie samen als ouders is van essentieel belang voor je kinderen, dat hoef ik je niet uit te leggen. Maar als je de ander niet meer begrijpt; je nog (te) veel emoties hebt over de scheiding; je nog steeds geraakt wordt door de acties van je ex of er wordt gecommuniceerd via de kinderen: dit is alles behalve constructief voor jullie relatie als ouders, laat staan voor het welzijn van jullie kinderen.

Herken je dit en heb je behoefte aan hulp? Bel me voor een gratis eerste gesprek, waarin we samen kijken naar jouw situatie en onderzoeken waarom jij grenzen stellen zo lastig vindt. Ik help je jouw grenzen te stellen zodat niemand daar meer overgaat waardoor je ex en anderen zelf hun verantwoordelijkheid gaan nemen en jij meer geluk en rust gaat ervaren.

Groetjes, Yvonne

Lifecoach voor gescheiden werkende ouders

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf × = 15




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.