Menu

Cathy vertelt over haar scheiding van een man met autisme

1 reactie
scheiding van een man met autisme

Na de komst van onze twee kinderen veranderde ons leven drastisch.
Mijn partner trok zich steeds verder terug, vluchtte op zijn vrije dagen met zijn motor. Ik verweet hem dat, voelde me erg in de steek gelaten en hij verweet het mij dat ik teveel aandacht gaf aan de kinderen. Daardoor wilde de kinderen minder bij hem zijn vind hun vader. Ik beschermde ze teveel, waardoor onze dochter haar vader zelfs af wees, vond hij. Het was echter niet bespreekbaar dat ook hij een aandeel had in deze situatie. Bij onze dochter werd de diagnose autisme gesteld, dat luchtte mij op. Ik was niet meer de enige oorzaak voor haar gedrag en het afwijzen van haar vader.

Er kwam steeds meer spanning in onze relatie. Intimiteit en fysiek contact verdween volledig. We hadden geen seks meer. Dat zat hem duidelijk dwars, hoorde ik via zijn vrienden terug. Maar de zin verdween voor mij steeds als ik denigrerend terecht werd gewezen, hij mij duidelijk liet weten dat ik waardeloos was en het echt niet goed deed als moeder en als partner. Langzaamaan ging ik dat ook steeds meer geloven, ging steeds meer aan mijzelf twijfelen. Steeds probeerde ik zin te maken en deed mijn best om me klaar te maken voor intieme momenten, maar iedere keer weer waren er weer talloze respectloze opmerkingen, waardoor de goede wil werd weggedrukt.

Er over praten was heel lastig. Iemand met autisme ziet nooit zijn eigen aandeel in het geheel en legt alle schuld buiten zichzelf. Die schuld lag dus altijd bij mij. Als ik voorzichtig, met afgewogen woorden, probeerde iets bespreekbaar te maken, was het resultaat altijd dat het mijn probleem was, dat ik zoveel meer fout deed, dat ik geen recht van spreken had. Ik was een heel moeilijke vrouw om mee samen te leven zei hij.
Na verloop van tijd besprak ik het dan ook niet meer, trok me huilend terug op mijn slaapkamer. Ging steeds meer aan mijzelf twijfelen.

Hoe eenzaam kun je je voelen in een relatie? Ik was écht eenzaam en voelde me ontzettend alleen en in de steek gelaten. Ik deed er alles aan om onze relatie weer nieuw leven in te blazen, maar het had geen effect. De moeite was tevergeefs.
Waar de kinderen bij waren hield ik me groot, als er familie of vrienden waren liet ik niks merken. Voor de buitenwereld waren wij een hartstikke leuk stel en heel gelukkig.

Ik ben in die tijd ook veel vriendschappen kwijt geraakt. Ook mijn broertje heeft in die tijd alle contacten verbroken. Ik liep niet te koop met onze situatie, maar moest af en toe even mijn verhaal kwijt, maar niemand nam mij serieus. Mijn partner zagen zij als een normale man en ook aan onze dochter was door de buitenwereld niks te zien. Ik was een overbeschermende moeder en blijkbaar teveel gedoe om af en toe naar mijn verhaal te luisteren. Het oordeel was geveld en de gevolgen waren pijnlijk. Uiteindelijk was ik alleen. Alleen mijn ouders geloofden in mij en steunden mij. Als zij er niet waren geweest had ik misschien de moed om te leven wel niet meer gehad. Het zou zoveel makkelijker zijn als ik er niet meer was, dan zou de pijn, het verdriet en de eenzaamheid stoppen. Ik voelde me niet alleen eenzaam en alleen, ik was het ook.

Cathy is 43 jaar. Moeder van een zoon (7) en een dochter (11). Anderhalf jaar geleden gescheiden van een man van wie men vermoedt dat hij een vorm van autisme heeft. Maandelijks schrijft ze over haar huwelijk en welk effect dat op haar leven had en nu nog heeft. Langzaam wordt ze weer zichzelf. Vooral hoopt ze lotgenoten te laten weten dat ze niet de enige zijn. “Ik schrijf deze blog, omdat ik zelf zó naar lotgenoten en informatie zocht, toen ik in een ellendige situatie zat. Ik kon nauwelijks iets vinden over relaties met autisme. Voelde me zo eenzaam en alleen. Hoop dat ik hiermee ook andere mensen kan helpen, geruststellen en informeren; er zijn meer mensen die hetzelfde ervaren weet ik inmiddels.”

REACTIES

Profielfoto van

Amsterdam-Brabant - 19 mrt 2017

Heftig verhaal , heel heftig .... Jullie zijn nu gescheiden officieel ? Hoe vaak zie of spreek je je ex man nog ?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend Wat nu? Je loopt over van verdriet, woede en onbegrip. Marloes geeftLees verder > Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend.
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.