Menu

De diagnose is ADD… Eline blogt

ADD

ADDWe proberen zoveel mogelijk samen te doen als er iets geregeld moet worden voor de kinderen. Erik en ik zitten naast elkaar bij de piano-uitvoering van Jens, we spreken gezamenlijk af bij ouderavonden op school, regelen onderling wie de jongens met hun spullen ophaalt of wegbrengt als ze van huis verkassen. Een computer neem je niet makkelijk mee op de fiets, zeker niet als dat andere huis 45 minuten verderop ligt.

Slecht nieuws

In de weken naar de schoolvakantie toe werd al duidelijk dat Jens zou blijven zitten. Voor de tweede keer op deze school… dat was slecht nieuws. Hij heeft het er naar zijn zin, een stap terug naar het VMBO is voor hem een afgang, hoe vaak we ook benadrukken dat hij ook daarmee heel veel mogelijkheden heeft.

Ik zit dus samen met Erik bij de mentor van Jens. Ergens vind ik het vreemd dat we zo vaak een complimentje krijgen dat we dat soort dingen gewoon met z’n tweeën doen, maar blijkbaar is dat lang niet altijd zo vanzelfsprekend. Ik heb genoeg redenen om boos op Erik te zijn en te blijven, maar ik wil de kinderen er zo min mogelijk van meegeven. Hij denkt er gelukkig net zo over.

Vermoeden van ADD

De school geeft aan dat ze ADD bij Jens vermoeden. Dat is al eerder aangekaart, maar we hebben toen het etiketje niet willen plakken. Het kind zat lekker in zijn vel, alleen op school ging het wat minder. Nu hij voor de tweede keer blijft zitten is het echt tijd om in te grijpen. En misschien hadden we dat wel eerder moeten doen…

Ik maak afspraken bij een kinderpsycholoog. Jens wordt uitvoerig getest. Op de basisschool is hij veel gepest, en ook dat komt ter sprake. Ik ben ongelooflijk trots op hem als hij ja zegt op het aanbod daar ter plekke over te praten, want met Erik en mij heeft hij daar nooit over willen uitweiden.

Gedurende een paar weken gaat hij twee keer per week naar Mariëlle, een bijzonder vriendelijke therapeute. Hij komt elke keer doodmoe thuis.

Medicatie

Als de diagnose ‘ADD’ officieel is gesteld, zitten Erik, Jens en ik een week later bij de kinderarts te praten over mogelijke medicatie. Jens wil graag meewerken, hij verlangt naar rust in zijn hoofd. Hij vindt het fijn dat er een diagnose ligt, dat hij snapt waarom hij zo snel afgeleid is en zich moeilijk kan concentreren op zijn schoolwerk. We besluiten samen met de arts voor Concerta te kiezen, een soort van Ritalin. ‘De bijwerkingen kunnen heftig zijn, maar dat verschilt per kind,’ legt de arts uit. ‘Het duurt een paar dagen voordat die verdwijnen’.

Thuis lees ik de bijsluiter goed door. Het liegt er niet om, maar Jens is vastbesloten: hij wil het proberen.

Die vrijdagavond vertrekt hij met zijn spulletjes naar Erik. Met hem bespreek ik nog even het gebruik van de medicijnen. Erik zal erop toezien, zegt hij.

Tot 100 tellen

De avond erop app ik Jens: ‘Hoe is het vandaag gegaan?’ Ik krijg geen antwoord. Ik wacht even, en app dan Erik. Geen antwoord. Ik besluit Frank te bellen, die neemt meteen op.

We kletsen even, ik vraag hoe het met Jens is. ‘Die ligt op bed’, is het antwoord.

‘O, mag ik papa dan even?’

‘Die is vanochtend weggegaan, naar zijn vriendin.’

Ik tel tot drie voordat ik antwoord geef. ‘Oké, wil je Jens vragen of hij me terugbelt?’

Een half uur later spreek ik een matte Jens. Hoofdpijn, moe, nog niets gegeten, want hij heeft geen trek. ‘Maar morgen probeer ik het weer, mam’.

Ik spreek hem wat moed in en tel tot 100 voor ik Erik bel.

 

Eline is vorig jaar na een relatie van 25 jaar gescheiden. Ze heeft een eigen bedrijfje als tekstschrijver en redacteur. De twee jongste kinderen, Jens (16)  en Bob (15), wonen bij haar. De oudste, Frank, (18) woont bij Erik, haar ex.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− zes = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.