Menu

Echtscheiding met kinderen: Daniël blogt

echtscheiding

Als je kinderen deelt, dan kan je nooit 100% scheiden waren wijze woorden die ik een paar jaar geleden moest aanhoren. Een van de vele goed bedoelde adviezen die je als scheidende volwassene in ontvangst kan nemen. Mensen blijven mensen en we weten beter wat de ander moet veranderen, dan dat we zelf bereid zijn te veranderen. Dat de persoon in kwestie zijn eigen kinderen al vijf jaar niet ziet ontlokte mij een antwoord in de trant van “Maar jij doet wel je best.” Misschien wat onaardig, maar je kinderen aan hun lot over laten, raakt een gevoelige snaar bij me.

Echtscheiding

Kinderen hebben zo veel mogelijk ondersteuning nodig. Het leven is ingewikkeld genoeg voor ze. Afscheid nemen van ze helpt niet. Zelfs kinderen die geadopteerd zijn of een donor-ouder hebben, gaan op zoek naar de wortels van hun bestaan. Ik zie veel van mijzelf in mijn kinderen, maar de meiden hebben allebei andere eigenschappen van mij over genomen. Als ik niet in beeld blijf, dan komen ze daar nooit achter. En voor mijn ex geldt ongeveer hetzelfde, maar dan andere eigenschappen. Samen slagen we er steeds weer in om onze kinderen te begrijpen en hun gedrag te verklaren. Maar ja, wij stellen het welzijn van de kinderen centraal. En de kinderen zien dat het – ondanks de eigenschappen van pappa – wel goed gaat komen.

Buitenspel

Ouders die strijden voor hun kinderen en de ander buitenspel willen zetten kunnen hier echter wel goede redenen voor hebben. Dat besef ik heel goed. In mijn geval was het omgekeerd. Ik had als kind nooit bij mijn moeder moeten blijven, maar mijn vader vond het makkelijker voor ons als hij weg zou blijven. Makkelijker was het wel voor hem. Maar buiten de korte termijn, heb ik meerdere momenten gehad dat zijn aanwezigheid een verschil had kunnen maken. Mijn moeder bestreed ieder contact fel, dat is zeker waar. Ik neem hem de beslissing op zich niet kwalijk. Maar toen mijn leven als jong volwassene een paar drastische wendingen nam, was hij er niet. Ook toen mijn moeder niet thuis gaf. En jaren later zegt hij dat hij het niet geweten had. Had hij het wel geweten, dan…. Inderdaad, achteraf wel zo makkelijk.

Keuze

De opmerking van mij en het verhaal als uitleg maakte een traan bij de man los. Want het was geen keus van hem. Zijn ex is zo gemeen en zet de kinderen tegen hem op. Ah, die ken ik. En mijn vraag is hoeveel verjaardagkaartjes hij verzonden heeft. En of hij een euro per dag op een spaarrekening gezet heeft voor zijn kinderen. En zo kan je nog meer tekenen van leven bedenken. Als de kinderen ouder worden, dan krijg je misschien een nieuwe kans. En wat je dan kan laten zien, zal meer moeten zijn dan loze woorden. Je kunt niet altijd alles beïnvloeden. Maar wat je zelf doet, daar blijf je zelf verantwoordelijk voor.

Daniel is enige tijd geleden gescheiden. Hij blogt twee wekelijks over zijn leven als gescheiden vader. Daniel heeft een vriendin en woont hij samen met haar en haar kinderen. In 2016 gaan ze trouwen. Het boek over het eerste jaar is 10 april 2015 verschenen en verkrijgbaar bij bij de betere boekhandel. Deel twee komt begin 2016 uit.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− een = 2
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.