Menu

Een boodschap van hoop voor verstoten ouders

2 reacties
hoop voor verstoten ouders

Veel afgewezen ouders die mij benaderen zijn ten einde raad. Ze zijn meestal volledig vastgelopen in ‘het systeem’ en vaak heeft de hulpverlening eerder bijgedragen aan verdere verwijdering tussen hen en de kinderen, dan aan een oplossing. Deze ouders vrezen dat ze hun kinderen nooit meer gaan zien. Omdat juist de decembermaand een extra lastige periode is, wil ik verstoten ouders een hart onder de riem steken en hen een boodschap geven van hoop.

Op een avond belde hij aan

Want gelukkig zijn er verhalen van vervreemde kinderen die wel zijn herenigd met hun afgewezen ouder. Ik ken ze van dichtbij! Zo stond een veertienjarige zoon na ruim vijf jaar van geen enkel contact met zijn vader, op een avond plotseling voor zijn deur. De jongen woont sindsdien bij hem.

Of de ruim volwassen dochter die jarenlang nooit ergens op reageerde en nu ineens wel inging op het voorstel van haar moeder om samen een boswandeling te maken met de hond. Daarna bouwden ze het contact voorzichtig weer op.

Geef nooit op!

Wat verhalen als deze gemeen hebben is dat het onduidelijk is welke factoren precies tot het contactherstel hebben geleid. Dat is zowel goed als slecht nieuws. Om met het laatste te beginnen: je kunt vooraf nauwelijks voorspellen wat wel of niet zal werken bij jouw vervreemde kind. Het goede nieuws daartegenover is dat er allerlei mogelijkheden zijn om te proberen een opening te creëren.

‘Ook als er al langer geen contact meer is kunnen verstoten ouders bijna altijd meer doen richting hun kinderen dan ze denken!’

Wat deze verhalen nog meer gemeen hebben is dat ze hoop bieden. Hoop op een betere toekomst. Ze laten zien dat vervreemde (volwassen) kinderen ineens, op een dag, hun weg kunnen terugvinden naar de afgewezen ouder. Daar kunnen deze ouders kracht uit putten om vol te houden en consequent die kleine, maar liefdevolle inspanningen te blijven doen richting hun kinderen.

Houd het lijntje open

De verhalen van contactherstel laten ook zien dat die inspanningen niet zinloos zijn – wat verstoten ouders zich vaak afvragen – en dat vervreemde kinderen daar wel degelijk baat bij hebben. Ook als ze telefoontjes niet beantwoorden, nooit reageren op berichten, uitnodigingen afslaan, cadeaus terugsturen of zich boos, respectloos of haatdragend gedragen. Eerder schreef ik een blog over hoe belangrijk het is om te proberen dat lijntje open te houden.

Naast het houden van hoop, deden de verstoten ouders uit de verhalen nog een aantal dingen die ongetwijfeld hebben bijgedragen hun vervreemde kinderen de weg te laten terugvinden. Deze ouders noemden onder meer:

  • Weet waarmee je te maken hebt. Informeer je goed over wat ouderverstoting is, hoe het ontstaat en wat het doet met het brein van kinderen.
  • Accepteer de situatie, hoe onrechtvaardig, oneerlijk, pijnlijk en verdrietig die ook is voor de kinderen en voor jou.
  • Focus op waar je invloed op hebt en dat is vooral wat je zelf denkt, doet en zegt.
  • Leer ouderverstoting vanuit het perspectief van jouw vervreemde kind te bekijken en belast hen niet met jouw emoties, pijn en verdriet.
  • Reageer altijd kalm, begripvol en empathisch en laat jouw vervreemde kind op alle mogelijke manieren weten dat je aan ze denkt, van ze houdt en dat jouw deur altijd openstaat.
  • Verlang geen excuses of begrip. Realiseer je dat vervreemde kinderen slachtoffer zijn en niet verantwoordelijk zijn voor hun afschuwelijke gedrag, hoe pijnlijk ook voor de afgewezen ouder.
  • Zoek steun bij iemand die begrijpt wat je doormaakt of sluit je aan bij een lotgenotengroep.

Zorg goed voor jezelf

Tot slot, niemand zal zeggen dat het proces dat verstoten ouders doormaken gemakkelijk is. Des te belangrijker om helder te kunnen blijven denken en weloverwogen beslissingen te nemen. Blijf daarom goed voor jezelf zorgen. Neem voldoende rust en ontspan. Doe aan yoga, meditatie of mindfulness. Beweeg, ga sporten, dansen, zingen en naar buiten. Doe leuke dingen, geniet van het leven en wees die fijne ouder naar wie vervreemde kinderen graag willen terugkeren!

Heb jij ook te maken met ouderverstoting? Wil je graag (praktische) tips en advies voor jouw specifieke situatie? Of heb je misschien een andere vraag?

Kijk op www.moniquemeulemans.nl wat ik voor je kan betekenen of mail naar: monique@moniquemeulemans.nl

Monique Meulemans

Lees ook de andere blogs van Monique.

REACTIES

Edwin - 8 jan 2024

Best onverwacht nam de oudste (19 jaar) uit zichzelf ineens contact met mij op. Of zij en haar vriend langs mocht komen. Ja, natuurlijk!

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 11 jan 2024

    Fijn Edwin!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 + = veertien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.