Menu

Eerste Hulp bij Scheiding

eerste hulp bij scheiding

Het besluit is gevallen: jullie gaan uit elkaar. Het verbreken van een relatie wordt – naast bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, ontslag, een verhuizing en pensioen – als een van de heftigste gebeurtenissen in je leven beschouwd. Het oude, vertrouwde valt weg en maakt plaats voor een nieuwe, onbekende toekomst met alle onzekerheden van dien. Er komt veel op je af: waar moet ik gaan wonen, hoe moet het financieel verder en als er kinderen in het spel zijn: hoe moet het verder met het ouderschap?

Emotioneel proces

Een scheiding is doorgaans eerst en vooral een emotioneel proces. Om goed verder te kunnen, is het belangrijk aandacht te besteden aan de achtergrond van de scheiding. Waar is het mis gelopen, is de breuk onherstelbaar of is er toch nog perspectief?

Hoe moeilijk ook, de ervaring leert dat het uiteindelijk makkelijker is verder te gaan als jullie hierover spreken en elkaar inzicht geven in het individuele proces achter jullie scheiding. Dat kost tijd en energie, maar die investering voorkomt vaak een moeizaam, langdurig en kostbaar scheidingstraject.

Zo mogelijk schuiven jullie samen aan tafel bij een mediator om hierover te spreken. Soms is de breuk zo pijnlijk en lopen de emoties zo hoog op dat dit niet haalbaar is. In dat geval raad ik cliënten aan hulpverlening voor zichzelf te zoeken. Een coach kan ervoor zorgen dat er meer rust en inzicht komt en kan begeleiden bij de communicatie met je ex-partner, wat vaak al een positieve weerslag heeft op de onderlinge verhoudingen.

Je blijft altijd samen de ouders van je kinderen

Zeker als er kinderen in het spel zijn, is een zorgvuldige beëindiging van jullie relatie van groot belang. Weliswaar stopt de partnerrelatie, maar ouders van de kinderen blijf je altijd.

Bij voorkeur informeren jullie de kinderen samen op een rustig moment over de scheiding. Geef de kinderen de ruimte hun emoties te uiten. Boosheid, verdriet en angst mogen er zijn. Ook voor de kinderen betekent een scheiding verlies. Laat de kinderen weten dat de scheiding niet hun schuld is, dat ze jullie als ouders niet verliezen en dat jullie samen voor de kinderen zullen blijven zorgen. Het verwerken van dat verlies zal voor hen makkelijker zijn als jullie ze die boodschap meegeven.

Wie woont waar?

Een eerste belangrijk praktisch punt is waar ieder van jullie gaat wonen. Kan een van de twee in de woning blijven of zullen jullie allebei op zoek moeten naar nieuwe woonruimte? Als er een koopwoning op beider naam is, is het verstandig om bij een hypotheekadviseur te informeren naar de mogelijkheden. Dat schept vaak al enige duidelijkheid over wat financieel haalbaar is en wat niet.

Zijn er kinderen waar jullie als ouders de zorg voor hebben, dan worden afspraken over hen in een ouderschapsplan vastgelegd. Overige afspraken over partneralimentatie, de vermogensrechtelijke afwikkeling en de afwikkeling van de pensioenen worden, voor zover van toepassing, in een convenant opgenomen. Lukt het niet om tot afspraken in overleg te komen dan moet de rechter om een beslissing worden verzocht. 

Samen afspraken maken is zelf beslissen

Om tot een convenant en, voor zover van toepassing, een ouderschapsplan te komen, kun je verschillende routes volgen. Eén of ieder van jullie kan een eigen advocaat inschakelen of jullie schakelen samen een (advocaat-)mediator in. Hoe maak je een keuze tussen die twee routes?

Mediation biedt vele voordelen. Het is doorgaans goedkoper en sneller, maar belangrijker nog: je houdt het resultaat in eigen hand. Als er kinderen betrokken zijn, is het voor hen goed te ervaren dat hun ouders in staat zijn samen tot afspraken te komen. De uitvoering van de afspraken verloopt na mediation doorgaans ook soepel. Partijen zijn immers zelf betrokken geweest bij de totstandkoming van die afspraken.

Een nadeel van mediation is dat, wanneer jullie er niet uitkomen, ieder alsnog een eigen advocaat zal moeten inschakelen. De mediator kan in dat geval niets meer voor jullie betekenen. Met een eigen advocaat zul je dan weer opnieuw moeten beginnen. 

Soms moet een rechter beslissen

Als de conflicten na de verbreking van jullie relatie hoog oplopen en je er een hard hoofd in hebt dat jullie gezamenlijk tot afspraken kunnen komen, is het verstandig een eigen advocaat in te schakelen. Jouw eigen advocaat kan zich dan inspannen om te kijken op welke punten eventueel wel afspraken kunnen worden gemaakt.

Voor de punten waarover geen regeling kan worden getroffen, kan jouw advocaat de rechter om een beslissing vragen. Geregeld lukt het goede familierechtadvocaten alsnog om partijen, al dan niet gedeeltelijk, tot afspraken in onderling overleg te begeleiden.

Is jouw relatie net verbroken en vraag jij je af hoe je het nu verder aan moet pakken, bel dan met mij of een van mijn familierecht-kantoorgenoten, +31 (0)70 365 99 33 Wij bieden graag een luisterend oor en denken graag met je mee welke route het beste in jouw situatie past.

Annemarie Braun

ScheerSanders Advocaten

Lees ook de andere blogs van ScheerSanders Advocaten.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × 3 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.