Menu

Helft pensioen na scheiding automatisch naar ex

pensioen na scheiding

Partners die uit elkaar gaan, moeten voortaan automatisch de helft van elkaars pensioen toebedeeld krijgen. ‘De verdeling kan en moet eenvoudiger’, stelt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een toelichting bij het plan.

Zelf melden binnen 2 jaar

Eenvoudiger

Veel Nederlanders hebben geen flauw benul van welke gevolgen een scheiding heeft voor hun pensioen. De verdeling moet daarom eenvoudiger, vindt Koolmees. Hij hoopt dat de nieuwe regels in 2020 in werking kunnen treden. Volgend jaar wil de minister het uitgewerkte voorstel in de Tweede Kamer bespreken.

De wet geldt alleen voor partners die gehuwd zijn of officieel geregistreerd. Hun aantal daalt. Bijna één op de vier samenwonende stellen (23 procent) woont tegenwoordig samen zonder regeling of met een samenlevingscontract. In 2060 geldt dit naar verwachting zelfs voor één op de drie.

Hoewel partners tegenwoordig minder vaak financieel afhankelijk zijn van elkaar dan vroeger, ziet het kabinet geen reden de pensioenscheiding helemaal af te schaffen. In 2014 had 62 procent van de vrouwen met een AOW-uitkering een aanvullend pensioen. Bij de mannen was dat 93 procent. Door beloningsverschillen en omdat zij minder uren werken, ligt het aanvullende pensioen van vrouwen bovendien stukken lager. Gemiddeld gaat het om 8700 euro bruto per jaar. Mannen ontvangen het dubbele bedrag.

Hoe wordt het geld verdeeld?

Behalve de automatische verdeling wil het kabinet nog iets anders veranderen aan de pensioenverdeling na een scheiding. Op dit moment is ‘verevening’ de standaardoptie. De verdeling van het opgebouwde pensioen vindt dan pas plaats op het moment dat de uitkering ingaat. Nadeel hiervan is dat de gescheiden partners financieel afhankelijk blijven van elkaar.

Besluit de vroegere kostwinner bijvoorbeeld dat hij later wil stoppen met werken, of komt hij vroegtijdig te overlijden, dan heeft dat ook gevolgen voor de pensioenuitkering van zijn ex. De minister wil daarom dat ‘conversie‘ de standaard wordt. Het tot dan toe opgebouwde pensioen wordt bij de scheiding al verdeeld, zodat beide ex-partners een eigen pensioenaanspraak krijgen. Zo worden alle pensioenbanden direct verbroken.

Bron: Volkskrant, Koen Haegens

Lees over dit onderwerp ook:

Verdeling van pensioen bij scheiding

Pensioen na scheiding

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 + = acht

Vlog

We hebben continue strijd over de kinderen. Over echt álles! Ik wil echt niet dat hij in mijn huis komt als Lisa weet terug naar mij komt. En ik mag ook niet binnenkomen bij hem. Wat kan ik doen? Roos van Succesvol Scheiden het Gooi vlogt eLees verder > vechtscheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.