Menu

Hoe gaan kinderen om met de scheiding van ouders?

scheiding van ouders

De verwerking van een scheiding van de ouders is voor kinderen meestal erg moeilijk. Het is een rouwproces en ze moeten hierbij begeleid worden. Wanneer je dit interessant vindt kan een opleiding HBO pedagogiek interessant voor je zijn.

De situatie verandert veel voor kinderen en natuurlijk ook voor de ouders. Er zijn veel spanningen en begeleiding is daarom super belangrijk. Hoe kinderen een scheiding verwerken is afhankelijk van verschillende aspecten, namelijk: het karakter van het kind, de leeftijd en de plaats in het gezin.

Het is goed om de kinderen zo goed mogelijk te helpen zodat zij hier zo min mogelijk veel last van hebben. Wij zetten wat tips op een rijtje hoe je hier het beste mee kan omgaan. 

Een goede voorbereiding

De voorbereiding moet goed zijn, dat voorkomt dat de schok heel groot is. Het komt natuurlijk altijd als een klap maar de ouders moeten goed nadenken en bespreken hoe ze het naar de kinderen willen communiceren.

Doe dat vooral op een rustig moment zodat kinderen de ruzies en conflicten niet meekrijgen. Kinderen nemen namelijk stemmingen en emoties over van hun ouders. De ouders moeten hun eigen problemen goed samen verwerken en de kinderen hierbij niet betrekken. Het is niet de bedoeling dat ze hun persoonlijke problemen gaan bespreken.

Om het proces wat soepeler te laten verlopen kan er een kindercoach ingeschakeld worden. Er is een toenemende vraag van ouders naar effectieve, korte en laagdrempelige hulp. Vandaar dat de kindercoach opleiding steeds populairder wordt. 

Kinderen hebben behoefte aan structuur

Kinderen ontwikkelen zich snel, dat geldt voor alle leeftijden. De ouders moeten duidelijk zijn en niet eromheen draaien. Wanneer kinderen buitenshuis vertrouwde contacten opgaan zoeken is het belangrijk dat de ouders dat stimuleren. Het is voor kinderen soms fijn om met een buitenstaander te praten. Het kind moet naar een veilige plek toe kunnen gaan, juist wanneer er thuis veel spanningen zijn. Het is daarbij ook belangrijk dat de ene ouder de andere ouder niet de schuld gaat geven. Je zorgt er dan namelijk voor dat je het kind in een lastige positie zet. Het is niet de bedoeling dat het kind één kant moet kiezen. 

Duidelijke afspraken maken 

De ouders moeten duidelijke afspraken maken zodat de kinderen ook weten waar ze aan toe zijn. Ze moeten weten wanneer ze bij welke ouder zijn en hoe hun verdeling in de week eruit ziet. Je zorgt ervoor dat de kinderen dan een houvast hebben en niet voor verrassingen komen te staan. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × = achtentwintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.