Menu

Hoe werkt een spoedscheiding?

spoedscheiding

Bij een echtscheiding denk je al snel aan een langdurig traject. Hoe vaak hoor je wel niet dat er maanden overheen gaan voordat stellen echt gescheiden zijn? En dan nog maar niet te beginnen over vechtscheidingen die soms wel langer dan een jaar duren. Gelukkig kan je nu ook veel sneller scheiden.

Afschaffing flitsscheiding

Tot 1 maart 2009 kon je in Nederland heel snel scheiden door middel van een zogenaamde flitsscheiding. Bij de gemeente liet je je huwelijk omzetten naar een geregistreerd partnerschap en daarna liet je dit geregistreerde partnerschap ontbinden door bijvoorbeeld een notaris. Dit was de snelste manier van scheiden. 

Snel scheiden met een online scheiding

Na afschaffing van de flitsscheiding kwam een nieuwe vorm van snel scheiden: een online scheiding. Je kunt binnen 4 tot 5 weken gescheiden zijn door samen online je scheiding te regelen. Dit is vele malen sneller dan een scheiding via een (gezamenlijke) advocaat of een mediator. Een mediator schakel je in als over bepaalde onderwerpen niet direct samen tot een oplossing komt. In een mediation-traject kun je samen door gedurende een aantal weken meerdere gesprekken te voeren om tot goede gezamenlijke afspraken komen waar je in eerste instantie niet samen uit kwam. Bij een online scheiding regel je in principe alles zelf. Je wordt door een juridisch expert bijgestaan in het opstellen van het echtscheidingsconvenant, het wordt voor je gecontroleerd en beoordeeld. Daarna wordt het uit handen genomen en zorgt de juridisch expert voor het indienen van het verzoekschrift bij de rechtbank. Na akkoord van de rechter wordt het inschrijven in het register van de burgerlijke stand geregeld en krijg je vanzelf het bericht dat de scheiding officieel is. 

Spoed scheiden nu ook mogelijk

Maar wist je dat het nu zelfs mogelijk is om nog sneller te scheiden? Je kunt nu zelfs binnen 8 of 15 dagen je scheiding rond maken. Het klinkt misschien onrealistisch, maar het is echt waar. Is super snel je scheiding regelen het allerbelangrijkste? Dan kan je tegenwoordig ook kiezen voor een spoedscheiding. De allerbelangrijkste voorwaarde hiervoor is dat jullie samen in goed overleg snel de afspraken kunnen maken en dat jullie samen geen minderjarige kinderen hebben. Een spoedscheiding met minderjarige kinderen duurt iets langer, ongeveer 4 tot 5 weken. Dus als jullie behoefte bij beiden hetzelfde is, de zekerheid dat je snel gescheiden bent, dan kan je kiezen voor een spoedscheiding.

Spoed scheiding

Hoe werkt een spoedscheiding

Een spoedscheiding werkt heel simpel. Als allereerste kies je hoe snel je wilt scheiden: binnen 8 dagen of binnen 15 dagen. Deze periode bepaalt de prioriteit die de rechtbank moet geven aan de scheiding wanneer het verzoek tot echtscheiding ingediend wordt. 

Daarna volgt de fase dat je met je aanstaande ex-partner dagelijks met elkaar in overleg moet om afspraken te maken over alles wat geregeld moet worden. Denk hierbij aan het (koop)huis en mogelijke hypotheek, jullie gezamenlijke bezittingen én schulden, pensioenen, verzekeringen, inboedel en mogelijk ook het ouderschapsplan (als jullie samen minderjarige kinderen hebben). 

Wat kost een spoedscheiding

In verband met de prioriteit die aan een spoedscheiding gegeven moet worden en de intensiteit van de begeleiding gedurende een aantal dagen achter elkaar, is een spoedscheiding in verhouding duurder dan een online scheiding of scheiden met een mediator. Er wordt dagelijks door echtscheidingsspecialisten intensief aan het dossier gewerkt waardoor het tarief wat hoger ligt. Maar als snelheid voor jullie belangrijker is dan kosten, dan is het de extra kosten zeer waard.

Via Judex is het mogelijk om snel te scheiden. In samenwerking met een partij als NetjesScheiden is het nu ook mogelijk voor een spoedscheiding te kiezen. Je kunt kiezen uit een pakket waarbij je binnen 8 dagen gescheiden bent of en pakket waarbij je binnen 15 dagen gescheiden bent. Daarna doorloop je een traject dat is opgesplitst in 3 fasen. Alleen bij de eerste fase wordt snel schakelen van jullie beiden verwacht. Iedere dag werk je samen met een scheidingsprofessional om het dossier klaar te maken voor de rechtbank. Fase 2 is de rechtbankprocedure waar je als scheidend paar niets voor hoeft te doen. Het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend en na uitspraak van de rechter volgt derde en laatste fase, het inschrijven van de echtscheiding in het register van de burgerlijk stand. Ook daarvoor hoef je niets te doen. Het allerbelangrijkste bij een spoedscheiding is dat jullie op één lijn zitten over alles waar je afspraken over moet maken en dat jullie snel kunnen schakelen, omdat je bij een spoedscheiding te maken hebt met een slechts een aantal dagen dat het dossier klaar moet zijn.



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − = vijf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.