Menu

Hoera weer trouwen… Regel je nalatenschap!

trouwen nalatenschap

Veel mensen gaan uit elkaar. Eén op de drie huwelijken strandt. Vaak zijn er kinderen betrokken als relaties eindigen.

Hoewel ik cliënten vaak hoor zeggen dat zij “NOOIT” (echt met nadruk) meer zullen gaan trouwen, krijg ik toch nog regelmatig bericht dat een nieuwe liefde is gevonden en er weer getrouwd wordt.

Tegenwoordig wordt er in geval van een tweede huwelijk wel nagedacht over het maken van huwelijkse voorwaarden. 

Minder vaak wordt er nagedacht over wat een tweede huwelijk betekent voor de kinderen in erfrechtelijke zin. En welke problemen kunnen ontstaan als je overlijdt en een echtgenoot en kinderen achterlaat.

Ongehuwd met kinderen

Ben je ongehuwd en heb je kinderen, dan zijn deze kinderen jouw erfgenamen. Je moet wel juridisch ouder zijn van deze kinderen. Dat zijn kinderen die:

  • in jouw huwelijk / geregistreerd partnerschap geboren zijn, 
  • je geadopteerd hebt of 
  • voor of na de geboorte erkend hebt 
  • of van wie gerechtelijk is vastgesteld dat je de ouder bent.

Gehuwd en kinderen (uit een eerdere relatie)

Ga je trouwen en maak je geen testament dan zijn de andere echtgenoot en jouw kinderen samen de erfgenamen. De wettelijke verdeling is dan van toepassing. Dit betekent dat de langstlevende echtgenoot alle goederen van de nalatenschap ontvangt en verplicht is om alle schulden van de nalatenschap te voldoen.

De kinderen hebben een vordering in geld (geen spullen!) op de langstlevende echtgenoot ter grootte van hun erfdeel in jouw nalatenschap.

Als voorbeeld: man en vrouw gehuwd, twee kinderen. De man overlijdt. De vrouw en de twee kinderen zijn gezamenlijk erfgenaam, ieder voor 1/3 deel. Het hele vermogen van de nalatenschap gaat over naar de langstlevende, de vrouw. De kinderen hebben een vordering in geld van 1/3 van de waarde van de nalatenschap.

De vordering is niet direct opeisbaar. In beginsel kunnen de kinderen hun vordering pas opeisen als de langstlevende overlijdt of de langstlevende niet meer zelf kan beschikken over het vermogen.

Stilstaan bij jouw overlijden…

We staan in het algemeen niet graag stil bij de dood. Toch zouden wij er verstandig aan doen dat wel te doen. Wat verwacht je als je overlijdt? Kan jouw echtgenoot (de stiefouder van jouw kinderen) goed overweg met jouw kinderen uit een eerdere relatie? Denk je dat zij samen de waarde van de nalatenschap kunnen bepalen?

En wat als je niet gehuwd bent maar wel kinderen hebt uit verschillende relaties? Die zijn samen erfgenaam. Kunnen zij jouw nalatenschap zonder al te veel problemen verdelen? 

Misschien heb je liever dat jouw kinderen bepaalde spullen krijgen dan geld? Of wil je je kinderen alvast, voor het overlijden van de langstlevende, een geldbedrag geven (een legaat)? 

Bedenk bij minderjarige kinderen dat jouw huidige echtgenote te maken zal krijgen met jouw ex-echtgenote als wettelijk vertegenwoordiger van jouw kinderen uit deze eerdere relatie. 

Testament

Er valt nog best wel het één en ander bij testament te regelen. 

En ja, dan moet je naar de notaris en ja, dat kost geld, maar daarmee zou je de nodige problemen na je overlijden mee kunnen voorkomen of beperken. Duidelijk is in dat geval toch wat JIJ wil en dat kan ook al maken dat jouw erfgenamen zich daarbij neerleggen.

In geval je kinderen hebt uit meerdere relaties, kan het net zo goed belangrijk zijn om te zien of het verstandig is om zelf te regelen hoe jouw nalatenschap verdeeld wordt. Als jij het risico hoog inschat dat jouw kinderen er niet onderling uitkomen, kan een testament behulpzaam zijn. 

Even oppassen

Veel voorkomend misverstand is dat als je op huwelijkse voorwaarden bent gehuwd, je echtgenoot geen erfgenaam is. Niet dus! De langstlevende echtgenoot is altijd met de kinderen erfgenaam. Als er bij testament niets anders geregeld is, geldt de hiervoor genoemde wettelijke verdeling. Jouw hele vermogen, dat bij scheiding inderdaad bij jou blijft, gaat bij jouw dood naar deze langstlevende. Dat zijn dus alle goederen en schulden die van jou zijn! De kinderen hebben dan een vordering in geld.

Als je zou willen, kun je je echtgenoot onterven.

Als je je kinderen onterft, dan kunnen zij nog hun legitieme (vaak kindsdeel genoemd) inroepen. Dan krijgen zij – kort gezegd – nog de helft van wat zij zouden erven als erfgenaam.

Laat je informeren

Heb je kinderen en ga je (opnieuw) trouwen denk dan eens na over het regelen van jouw nalatenschap bij testament. Bespreek dit met een notaris, vraag eventueel nog juridisch advies.

Houd het heft in eigen hand, ook bij overlijden. 

Augusta van Haga

Erfrechtspecialist

ScheerSanders Advocaten

Lees ook de andere blogs van ScheerSanders Advocaten.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × acht =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.