Menu

Kinderalimentatie, welke vader is onderhoudsplichtig?

4 reacties
kinderalimentatie

Bij het vaststellen van kinderalimentatie is de vader vaak de onderhoudsplichtige, de betaler van de bijdrage in de kosten van levensonderhoud, aan de moeder. Maar hoe zit het met de onderhoudsplicht van de stiefvader?

Meerdere categorieën vaders

Na een echtscheiding is het vaak duidelijk dat de vader onderhoudsplichtig is naar de kinderen die bij de moeder verblijven. Maar indien men niet getrouwd is geweest of geen relatie heeft gehad is het niet altijd duidelijk of de verwekker van het kind onderhoudsplichtig is.

Algemeen

Iedere ouder is onderhoudsplichtig naar zijn kinderen. Men is ouder van een kind indien men een kind heeft erkend (of de erkenning is afgedwongen).

Vaders zijn in meerdere categorieën in te delen, alle zijn onderhoudsplichtig naar hun kinderen tot 21e jaar van het kind:

Categorieën

►Biologische vaders(verwekkers)

►Juridische vaders.

►Stiefvaders

►Vaders over geadopteerde kinderen.

Biologische vader (verwekker)

De man die een kind heeft verwekt ongeacht of sprake is/ was van een relatie is de biologische vader.

Gerechtelijke vaststelling biologische vader

Indien een man vaderschap ontkent is het mogelijk om het vaderschap door de rechter (op verzoek van moeder) vast te laten stellen middels verplicht DNA-onderzoek. Indien inderdaad blijkt dat het de vader betreft is het mogelijk dat de vader verplicht wordt mee te betalen aan DNA-onderzoek en de juridische kosten.

Juridische vader

Een man wordt juridische vader van kinderen die geboren zijn gedurende het huwelijk of geregistreerd partnerschap met de moeder.

De biologische vader (verwekker) wordt juridisch ouder over erkende kinderen.

De man die het kind heeft geadopteerd wordt een juridische ouder.

Stiefvader

Een stiefvader is door het huwelijk of geregistreerd partnerschap onderhoudsplichtig naar de kinderen van zijn partner, die tot zijn gezin behoren (meer dan drie dagen per week in het gezin verblijven).

Vader van geadopteerde kinderen

Ten aanzien van geadopteerde kinderen gelden dezelfde regels als bij biologische kinderen.

Erkenning

Erkenning kan eenvoudig (via de gemeente) met toestemming van de andere ouder, dit kan al tijdens de zwangerschap.

Indien de andere ouder het niet eens is met de erkenning kan erkenning verkregen worden middels vervangende toestemming via de rechtbank;

Erkenning op verzoek van vader aan de rechtbank of erkenning op verzoek van moeder aan de rechtbank, om de vader te erkennen.

Na erkenning van een kind heeft men omgangsrecht met het erkende kind.

Ouderlijk gezag

Men kan ouderlijk gezag aanvragen over erkende kinderen. Men heeft dan de plicht en het recht om kinderen jonger dan 18 jaar te verzorgen en op te voeden. Tevens kan men dan ook beslissingen nemen en officiële handelingen verrichten.

Indien een kind is geboren uit een geregistreerd partnerschap en de vader het kind heeft erkend, krijgt de vader automatisch ouderlijk gezag.

Opmerkingen

Geen onderhoudsplicht voor verwekker indien kind al twee juridisch ouders heeft.

Geen onderhoudsplicht voor spermadonors.

 

Heeft u nog vragen of wilt u de hoogte berekend hebben van de kinderalimentatie, waarbij rekening gehouden wordt met alle onderhoudsplichtigen en ieders verplichtingen naar andere kinderen, stuur een email naar info@alimentatiespecialist.nl of check de website alimentatiespecialist.nl

 

Henk

Alimentatie Specialist

REACTIES

Wanda Bijster - 11 okt 2019

Fijne en duidelijke blog. Maar wat als meisje van 17 baby krijgt van jongen van 15? Zijn de ouders van de jongen dan onderhoudsplichtig? De jongen zelf heeft niets, de ouders een goed renderend bedrijf. De jongen erkent niet maar dit kan afgedwongen worden. Op internet is deze situatie niet terug te vinden, hopelijk weet u raad! Wandabijstersmit@gmail.com

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 11 okt 2019

    Pfoe Wanda, wat een heftige situatie! Ouders zijn verantwoordelijk en financieel aansprakelijk voor kinderen van 15 jaar, dus ook in dit geval van deze jongen.

Loana - 29 jun 2022

Als vader via rechter ouderlijkgezag krijgt en hij het heeft hoe ver kan hij gaan achter mijn rug om

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 29 jun 2022

    Hoi Loana, Wat bedoel je precies met "hoe ver kan hij gaan"?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf × = 45




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.