Menu

Kindgebonden budget, kinderalimentatie en partneralimentatie

32 reacties
kindgebonden budget en kinderalimentatie

Kindgebonden budget en alimentatie

Ben je gescheiden en ontvang je naast partner-/kinderalimentatie een kindgebonden budget? Dan is de uitspraak die de Hoge Raad kortgeleden gedaan heeft over de invloed van het kindgebonden budget op partneralimentatie voor jou van belang. Wat de Hoge Raad besloten heeft en hoe het ook alweer zit met kindgebonden budget en kinderalimentatie, lees je hier.

Wat is het kindgebonden budget?

Kindgebonden budget is een toeslag die ouders krijgen als tegemoetkoming in de kosten voor het levensonderhoud van hun kinderen. Of en hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van je inkomen. Het kindgebonden budget is een aanvulling op de kinderbijslag.

Hoe wordt alimentatie berekend?

Om de hoogte van de kinderalimentatie te bepalen, wordt naar twee zaken gekeken: de behoefte van het kind en de draagkracht van de ouder die het kind voornamelijk gaat verzorgen. De behoefte van het kind hangt af van de kosten die ouders maken om in het levensonderhoud van hun kind te voorzien, bijvoorbeeld eten, kleding, school en sportclubs. Deze behoefte wordt afgezet tegen de draagkracht van de ouders, oftewel hoeveel inkomen zij overhouden voor de betaling van alimentatie na aftrek van hun vaste lasten. Hierbij wordt aan de ene kant gekeken naar hoeveel de ouder die alimentatie gaat betalen maandelijks kan missen. Aan de andere kant wordt bekeken wat de ouder die het kind voornamelijk gaat verzorgen nodig heeft als aanvulling op zijn/haar inkomen.

Voor de partneralimentatie geldt hetzelfde principe. Partneralimentatie moet betaald worden als na de scheiding één van de partners flink achteruit gaat in zijn inkomsten, omdat hij of zij niet meer wordt verzorgd door degene met wie hij getrouwd was. Bij de berekening van de partneralimentatie wordt ook een balans getroffen tussen wat de ene partner mist in zijn inkomen en hoeveel de andere partner kan missen om in het levensonderhoud van zijn ex-partner te voorzien.

Hoe zit het met kindgebonden budget en kinderalimentatie?

In 2015 heeft de Hoge Raad al uitgelegd hoe het kindgebonden budget in verhouding staat tot kinderalimentatie. Het kindgebonden budget is wel van invloed op de hoogte van de kinderalimentatie. Het kindgebonden budget wordt opgeteld bij de draagkracht van de ouder die het budget krijgt. De draagkracht van die ouder neemt daardoor toe en de andere ouder betaalt daardoor minder kinderalimentatie. Kinderalimentatie is namelijk, net als het kindgebonden budget, een tegemoetkoming in de kosten voor levensonderhoud voor het kind. Het zou dubbelop zijn als een ouder die kindgebonden budget ontvangt, daarbovenop nog extra kinderalimentatie zou ontvangen.

Is het  kindgebonden budget van invloed op partneralimentatie?

Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad in 2015, is de vraag gerezen of het kindgebonden budget ook de hoogte van de partneralimentatie vermindert. Deze vraag is in juli 2017 door de Hoge Raad ontkennend beantwoord. Het kindgebonden budget is immers bedoeld voor het onderhoud van het kind en niet voor het levensonderhoud van de ouder die het kind verzorgt. Als een ouder kindgebonden budget ontvangt, vermindert dit niet de hoeveelheid partneralimentatie die hij/zij ontvangt.

Door mr. Annebel Koopman

REACTIES

Remco - 29 nov 2018

Hoi ik dacht dat kindgebonden budget niet als inkomen gezien wordt bij de gene die kinderalimentatie ontvangt

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 3 dec 2018

  Beste Remco, hierbij de reactie van de Alimentatiespecialist. Met het kindgebonden budget wordt rekening gehouden als inkomen wanneer het gaat om de vaststelling van het welvaartsniveau voorafgaand aan de verbreking samenwoning, aan de hand van dit welvaartsniveau worden de kosten van kinderen bepaald. Maar het kindgebonden budget wordt niet in mindering gebracht op de behoefte (kosten) van kinderen. Wel wordt het kindgebonden budget als inkomen opgenomen om de draagkracht van de ontvanger van de kinderalimentatie vast te stellen.

Diana - 10 jan 2019

Ik kreeg KGB voor 18 maanden voor 3 van onze kinderen. Mijn ex kreeg het ook voor 1 kind maar deze is nu boven de 18jaar. Mijn ex was vrijgesteld (ook de wettelijke minimum van €50,00) van alimentatie voor zijn 3 kinderen en ik heb tot de 18e allimentatie aan hem betaald. Ze woont sinds haar 18e ook bij mij. Vader heeft beperkte omgang opgelegd door de RvK en hoge hof Adam. Nu heb ik een andere baan en krijg ik geen KGB meer. Mijn ex probeert nu geld te vorderen. Hij geeft aan dat ik de KGB voor 18 mnd heb gehad en verplicht ben daar een deel van af te dragen voor de zorglast van de kinderen. Ik kan alleen terugvinden dat je onderling een verdeling dient te maken bij CO-ouderschap. Hoe zit dit? Mijn advocaat zegt dat hij kans heeft, klopt dit?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 11 jan 2019

  Hi Diana, We komen erop terug.

Kees - 30 mrt 2019

Hallo, Mijn ex wil afzien van kinderalimentatie, en dat ik als ouder zijnde mijn kind moet voorzien in alles, kleding etc etc etc. op het moment dat ze bij mij verblijft. We hebben een 60/40 verdeling in dagen en werken toe naar een 50/50. Daarnaast hebben we allebei eenhetzelfde minimum inkomen volgens de berekeningen zou ik maar max 25,- pm hoeven te betalen. Alleen mijn ex heeft dus het kindgebondenbudget en kinderbijslag op haar naam, en zonder kindalimentatie krijgt ze dus ook de volle mep. Is het dan niet zo, dat ze het dan moet verdelen of dat zij geheel verantwoordelijk is voor aanschaf Wat klopt hier niet?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 1 apr 2019

  Hi Kees, hierbij het antwoord van de alimentatiespecialist: Voor de draagkrachtberekening wordt het inkomen van jouw ex verhoogd met het door haar te ontvangen kindgebonden budget, waardoor jouw aandeel in de kosten kinderen tijdens verblijf bij jouw ex-partner en jouw aandeel in de verblijfsoverstijgende kosten (welke door jouw ex worden betaald) lager worden dan wanneer jij het kindgebonden budget zou ontvangen. Het zou zo kunnen zijn dat de benodigde kinderalimentatie dan hoger blijft dan € 25,00, zodat jouw aandeel dan gelijk blijft aan deze minimale bijdrage.

T - 3 apr 2019

Dag, mijn zoon woont om de week bij mij en mijn ex-partner (we woonden samen) mijn zoon staat bij mij ingeschreven ik ontvang kinderbijslag en kindgebonden budget. Er is nog geen ouderschapsplan. Mijn ex heeft een hoger loon dan mij. Is het in dit geval zo dat mijn ex recht heeft op de helft van het kindgebonden budget? Of houdt je rekening met hoogte van je inkomen (naar rato)

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 4 apr 2019

  Bij de berekening van de kinderalimentatie wordt rekening worden gehouden met het inkomen van jullie beide én de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Joris - 17 apr 2019

De bemiddelaar van onze echtscheidingszaak zegt dat de rechter heeft bepaald dat het KGB niet bij het inkomen van mijn vrouw mag worden opgeteld. Mij vrouw krijgt dus kinderalimentatie, kinderbijslag en KGB en zit er nogal warmpjes bij. In ons convenant staat dus een berekening voor de kinderalimentatie waarin geen rekening is gehouden met het KGB. De beschikking door de rechtbank staat gepland voor 1 mei 2019 en ligt dus al bij de rechtbank. Kan ik de berekening nog aan laten passen. Ik begrijp uit de reacties hier dat ik nu dus waarschijnlijk te veel kinderalimentatie betaal

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 17 apr 2019

  Het antwoord van de Alimentatiespecialist is: Voor de bepaling van de draagkracht dient normaliter het KGB bij het inkomen te worden opgeteld. Binnen een vaste termijn voor de zitting (in de meeste zaken 10 dagen) kunnen partijen nog aanvullende documenten indienen bij de rechtbank, bijvoorbeeld aanpassing berekening. Of tijdens de zitting inbrengen. Indien gewenst kan de Alimentatie Specialist binnen één dag een contraberekening verzorgen, te overhandigen aan de mediator.

Roy kuylenburg - 2 mei 2019

Wie kan voor mij de juiste alimentatie bereken en wat zijn de kosten daarvoor ?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 3 mei 2019

  Beste Roy dat zou bijvoorbeeld de Alimentatiespecialist kunnen doen en de kosten daarvoor zijn circa € 50.

Caroline - 21 jul 2019

Ik krijg geen alimentatie van mijn ex maar wel kgb..mijn 2 kinderen zijn nu 3 weken bij mijn ex ivm de vakantie moet ik hem dan een deel van het kgb geven?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 22 jul 2019

  Beste Caroline, hierbij het antwoord van de Alimentatiespecialist: Neen. Het kindgebonden budget telt mee bij de ontvanger om de draagkracht vast te stellen waarmee de uiteindelijke kinderalimentatie wordt bepaald. Dit kindgebonden budget wordt niet verdeeld tussen de ouders, of hier moeten specifieke afspraken over zijn gemaakt, hetgeen wel voorkomt bij co ouderschap. Opmerking; normaliter is te alle tijden kinderalimentatie verschuldigd, minimaal € 50,00 voor twee kinderen.

JOSKE - 19 nov 2019

Vraag: Kinderalimentatie is afgesproken in ouderschapsplan tot 21 jaar te voldoen aan de verzorgende ouder tot 21 jaar. Kind 17 jaar woont bij verzorgende ouder in praktijk en volgens GBA en is gaan verdienen en daarom is de kinderalimentatie verlaagd Kind gaat 1 dag per week naar school en ontvangt GEEN studiefinanciering. . Echter nu blijkt kind 1300 euro per kwartaal te verdienen en krijgt de verzorgende ouder GEEN kinderbijslag (ongeveer 300 per kwartaal) EN geen kindgebonden budget meer (240 euro per maand). Omdat er nu per kwartaal 1040 minder inkomen is de verzorgende ouder ten behoeve van het kind is het dan nu mogelijk de alimentatie opnieuw vast te laten stellen? Inkomen verzorgende ouder 10.000 bruto per jaar. Inkomen niet verzorgende ouder 60.000 bruto per jaar.

Jansen - 31 mrt 2021

Ex en ik zijn 8 jaar uit elkaar(niet getrouwd geweest) en hebben zoon van 10... beiden gezag. Ex heeft nooit alimentatie betaald omdat hij naar eigen zeggen te weinig verdiend.. dit nooit aangevochten. Ik krijg kbs en kgb aangezien zoon op 2 dagen na bij mij woont. Nu vroeg ik me af of het niet vreemd is dat ex geen cent meebetaald aan zijn kind? Ik heb het niet nodig maar gaat mij meer om principe.. desnoods voor kind op spaarrekening.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 1 apr 2021

  Wat een vervelende situatie. Uit jouw verhaal begrijp ik dat je nooit op juridisch vlak actie hebt ondernomen wat betreft de alimentatie. Hij heeft wel een onderhoudsplicht. Dat betekent dat hij verplicht is een bijdrage te leveren. Dit moet echter wel geregeld worden. Is er ooit een alimentatiebedrag vastgelegd, dan zou je kunnen gaan vorderen. Is dit niet gedaan, dan is het wellicht verstandig om de alimentatie officieel te gaan regelen. Een advocaat kan je hierbij helpen. De advocaat zal de financiële gegevens van de ex opvragen en aan de hand hiervan een berekening maken van de alimentatie die hij moet gaan betalen. Heeft hij een inkomen op bijstandsniveau (rond de 1100 euro per maand) dan nog zal hij een minimale bijdrage van 25 euro per maand moeten betalen. Als je het prettig vindt, kan ik je wel even vrijblijvend laten bellen door een goede advocaat bij jou in de buurt die je hierbij kan helpen. De advocaat kan dan met je doorspreken wat de mogelijkheden zijn en hoe het kosten- batenplaatje er ongeveer uit zal gaan zien. Is dat een idee? Geef dit gerust via de mail even aan. Wil je liever telefonisch contact, dan kan je ook altijd even het contactformulier op de site insturen. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug. https://www.alimentatiewijzer.nl/advies-aanvraag-alimentatie.html

Jenny - 21 apr 2021

Ik heb een vraag: Ik ben een alleenstaande moeder en vader van mijn kinderen heeft in zijn IB doorgegeven dat hij kinderalimentatie betaald. Heeft dit gevolgen voor mijn KGB en kinderbijslag?? NB hij geeft aan alimentatie 150 voor 2 kinderen.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 22 apr 2021

  Het antwoord van alimentatiewijzer.nl: De kinderalimentatie heeft geen invloed op het Kindgebondenbudget of de kinderbijslag. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn.

Moon - 6 jul 2021

Beste. Ik heb een kind van 21 en 16. Ik krijg kinderbijslag en kgb. Geen alimentatie Ivm co ouderschap. Nu woont jongste al weken bij mij en wilt niet terug. Oudste verblijft bij ex. Heb ik nu wel of geen recht op alimentatie?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 7 jul 2021

  In jullie geval is de omgangswijziging eigenlijk helemaal gewijzigd. Dat betekent dat de alimentatie inderdaad opnieuw bekeken moet worden. De oudste van 21 heeft geen recht meer op kinderalimentatie. Dat zou dus betekenen dat jouw ex kinderalimentatie aan jou moet gaan betalen. Je kan kijken of hij ervoor openstaat om hier onderling een afspraak over te maken. Een alimentatie herberekening kan hier wellicht bij helpen (https://www.alimentatiewijzer.nl/complete-herberekening-alimentatie.html). Wil de ex niet vrijwillig meewerken, dan kan je dit regelen via een advocaat.

E - 7 sep 2021

Mijn vriend heeft volledige zorg voor zijn kinderen omdat de kinderen uit huis zijn geplaatst omdat moeder gek is in gaar hoofd,ze waren dus getrouwd, nu eist zij partneralimentatie en word door haar advocaat gezegt dat de kindgebonden budget ook hier bij gerekend moet worden maar dit kan toch niet? Dit is toch puur voor de kinderen

Ben - 30 jan 2022

Ik verdien beduidend meer dan mijn aanstaande ex vrouw, die partime werkt. De draagkracht behoefte is hierdoor hoger dan er beschikbaar is. Als zij dan kindgebonden budget krijgt, dan heeft dit geen invloed op de kinderalimentatie begrijp ik. Echter de partneralimentatie zakt dan ook niet (gat wordt alleen kleiner)? Is dat correct?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 31 jan 2022

  Het antwoord van Alimentatiewijzer.nl: Het kindgebonden budget is wel degelijk van invloed op de hoogte van de kinderalimentatie. Bij een berekening wordt dit bij haar draagkracht opgeteld, waardoor de alimentatie uiteindelijk lager zal uitpakken. Hierdoor kan het wel zijn dat er aan jouw kant meer draagkracht overblijft voor partneralimentatie, waardoor dat bedrag weer hoger wordt. Onderaan de streep zal dit dus waarschijnlijk weinig invloed hebben ben ik bang.

Nathalie - 29 mei 2022

Ik en mijn ex hebben co-ouderschap. Ik krijg geen partneralimentatie en ook geen allimentatie voor onze zoon. Maar ik ontvang wel KGB en kinderbijslag. In het ouderschapsplan staat dat de kinderbijslag verdeeld wordt. Mijn ex eist ook de helft van het KGB. Heeft hij hier recht op?

  William - 1 jun 2022

  Dat hangt er van af hoe jullie in het plan de kosten voor de kinderen hebben verdeeld.

B. - 31 mei 2022

Ik betaal sinds 2013 kinderalimentatie aan mijn ex. Onze dochter is op basis van 2 weken voor de helft bij mij. Kinderbijslag en KGB wordt ontvangen door mijn ex. KGB is destijds echter niet meegenomen in de berekening/draagkracht. Ik betaal geen partneralimentatie. Betaal ik nu niet al jaren teveel omdat sinds 2015 KGB wel wordt meegenomen? Zo ja hoe hier mee om te gaan?

  William - 1 jun 2022

  Ik betaal ook 'teveel' kinderalimentatie en wel voor 3 kinderen, maar ik troost mij met de gedachte dat mijn kinderen dan alles hebben wat ze nodig hebben, en daar gaat het toch tenslotte om ? De kwestie is niet van hoe betaal ik zo weinig mogelijk kinderalimentatie, maar wel hoe zorg ik er voor dat mijn kinderen niets te kort komen.

Nynke - 4 apr 2023

Twee van onze kinderen wonen sinds kort meer bij mijn ex, iets meer dan 50%. De ene week bij hem plus maandag en dinsdag van de volgende week, en de rest van de week bij mij. 5 dagen in 14 dagen. De vakanties zijn 50/50. Ik ontving alimentatie, maar dat hebben we stopgezet. De kinderen zijn nog bij mij ingeschreven, dus ik ontvang nog KB en KGB. Ex wil nu graag de kinderen bij hem laten inschrijven, zodat hij KB en KGB krijgt. Hij verdient meer dan ik, en ik ga er dan flink op achteruit. Als ze bij hem ingeschreven staan, moet ik hem dan ook nog kinderalimentatie betalen? En zou het gecompenseerd kunnen worden met partneralimentatie? Hoe zou ik dit kunnen laten berekenen? Hij wil nu geen nieuwe berekening laten maken....

GH - 1 dec 2023

beste, Omdat mijn dochter 18 jaar wordt, ontvang ik geen kindergebonden budget meer voor haar. Nu betaal ik maandelijks zowel kinder- als partneralimentatie terwijl mijn inkomsten (dus mijn draagvlak) afneemt. Wat betekent dit voor de door mij te betalen kinder- en partneralimentatie? Moet deze ook naar beneden worden bijgesteld? Bedankt voor uw reactie. Mvg, GH

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 4 dec 2023

  Het antwoord van alimentatiewijzer.nl:“Kinderalimentatie Kinderalimentatie loopt meestal door als je kind 18 wordt. Ouders blijven dus bijdragen in het levensonderhoud van het kind. Alleen betaal je de alimentatie vanaf dan rechtstreeks aan je kind. De hoogte van de alimentatie blijft in principe hetzelfde. Bijbaantjes of studiefinanciering hebben geen invloed op het bedrag.” Dit heeft er mee te maken dat er (als het goed is) rekening is gehouden met het opstellen van de berekening dat dit af zal lopen. Dit zal je dus na kunnen gaan in de berekening. Nu heb ik het over de kinderalimentatie. Je kunt wel met kind zelf overleggen of zij open staat om het bedrag aan te passen en uit te leggen dat jouw draagkracht naar beneden is gegaan, want dat is natuurlijk ook gewoon een feit. Voor de partneralimentatie geldt dat je het aan kan passen. Doe dit in goed overleg. Is dat overleg er niet, dan kun je overwegen juridische stappen te nemen. Daar kunnen wij bij helpen als nodig is, laat het dan gerust weten. We kunnen je dan vrijblijvend in contact brengen met een advocaat.

Elke - 9 dec 2023

We zijn een samengesteld gezin. Mijn partner en ik wonen samen, met mijn dochter (van een andere papa) en ons zoontje. We ontvangen voor beide KGB. Maar hoe zit dat nu? Want mijn man betaald hoge alimentatie. Kijkt de belastingdienst hier wel naar, om de hoogte van het KGB te bepalen voor onze 2 (inwonende) kinders? Want ons gezinsinkomen (We zijn een kostwinnaarsgezin) is nu dus veel minder dat wat de belastingdienst van zijn werkgever doorkrijgt, en natuurlijk met de belasting aangifte doen. (Zo'n kleine 300,00 euro maar liefst) Dus zeg, hij verdient 2500,00 euro netto - 300,00 = 2200,00 euro. Maar we ontvangen op de 2500,00 euro KGB, toch? En niet op ons besteedbaar gezinsinkomen van nog maar 2200,00 euro? (En ook geen huur en zorgtoeslag) Hoe zit dit nu precies?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 + twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.