Menu

Leermomentjes in overvloed

leermomenten na de scheiding

Nu we eindelijk de laatste loodjes van de scheiding achter de rug hebben komt er natuurlijk een moment dat je terug gaat kijken op alles wat er de afgelopen tijd is gebeurd. Dan komen de dingen die niet helemaal naadloos gingen het eerste naar boven, en die dingen waren soms best wel leerzaam.

Wat zijn de leermomenten na de scheiding?

En wat hebben we dan geleerd? Nou, dat het geen kwaad kan om, zodra je gaat scheiden of er echt serieus over nadenkt, je echt à la minute bij de woningbouwvereniging in te schrijven als woningzoekende. Ja, óók als je voornemens bent om een andere woning te gaan kopen! De reden waarom ik het zeg: gezien de economische omstandigheden is de kans aanwezig dat je door welke oorzaak dan ook geen nieuwe hypotheek krijgt en ook geen vrije sector huurwoning kunt krijgen. En dan sta je dus mooi op straat… Dan is het héél handig om iets achter de hand te hebben.

Dan nog iets. Als de echtelijke koopwoning moet worden verkocht zal de makelaar jullie vragen om de bekende lijst met roerende goederen in te vullen. Als daar goederen bij zijn die door de eventuele koper overgenomen kunnen worden moet je niet vergeten om ook die in de boedelverdeling op te nemen of om er in ieder geval goede afspraken over te maken. Nu zal het een beetje lastig zijn om die zaken op voorhand te verdelen, maar het zou toch vervelend zijn als ze bij de oplevering van de woning pas ter sprake komen. Nét op het moment dat zowel jij als je ex al veel te veel aan het hoofd hebben zodat er voor je het weet een knallende ruzie ontstaat over zoiets stoms als een stel oude gordijnen…. Voor de goede orde: wij hebben er helemaal geen ruzie over gehad, mijn ex heeft me zelfs geholpen, zowel met de verhuizing als met het netjes en schoon opleveren van ons huis.

En verder? Tsja, iets wat ik bij iemand uit mijn omgeving hoorde: het is natuurlijk helemaal niet gezegd dat je de echtelijke woning op korte termijn kunt verkopen, en dan ook nog voor een voor jullie acceptabele prijs. Wat nu nog in goed overleg gaat kan over anderhalf jaar, als de woning nagenoeg onverkoopbaar lijkt te zijn en de makelaar adviseert om de vraagprijs zover te doen zakken dat de woning flink ‘onder water staat’, wel eens heel anders gaan. Het is dan helemaal niet zo onwaarschijnlijk dat één van beide partners het niet met die prijsdaling eens is, en wat dan? Dan begint het getouwtrek. Hartstikke leuk, helemaal als het niet meer lukt om de hypotheek te betalen en het water jullie bijna tot de lippen staat. Ik raad je dus aan om, samen met de makelaar en/of mediator, ook vast te leggen wat er moet gebeuren in het geval van een dergelijk doemscenario. Natuurlijk, je kunt niet precies voorspellen wat er gaat gebeuren, maar je kunt wel een beetje anticiperen op een mogelijke prijsdaling of betalingsproblemen en zien of je daar iets van op papier zet. En hoe groter de kans op zo’n doemscenario, des te meer reden heb je om daar even aandacht aan te besteden.

Oh ja, denken jullie er ook aan dat er nog zoiets als een boeterente bestaat? De hypotheekrente is momenteel heel laag, dus goede kans dat de bank bij de aflossing van de hypotheek jullie een boeterente berekent. Die is gelukkig wel een mooie aftrekpost voor de belasting, maar je zult ‘m evengoed wel eerst moeten betalen….

Goed, meer dan genoeg voor deze keer. De volgende keer gaan we eens vooruit kijken, in plaats van achterom.

 

Bas, gescheiden in voorjaar 2012, is behalve content manager, professioneel blogger en online uitgever ook de trotse vader van 3 pubers waarvan er na de scheiding nog 2 bij hem wonen. Hij woont in Zutphen en vertelt over zijn nieuwe leven na zijn best wel bewogen huwelijk van ruim 20 jaar.

 

 

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× vier = 36




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.