Menu

Mijn ex belt soms 50x per dag naar de kinderen. Kan dat?

6 reacties
mijn ex belt de kinderen

Deze vraag kwam binnen via onze gratis vragenrubriek:

Ik zit in een vreselijke oorlog/vechtscheiding, vanaf het begin dat we gingen scheiden. Zijn motto: je wilt scheiden, je kan het krijgen, dan is het oorlog, en ik zal de eerste vader zijn die zijn kinderen zelf opvoed. Eerst zijn de kinderen een half jaar niet gebeld door de papa ook niet op verjaardag.

Toen werd er 3X per dag gebeld. En dat gaf storing ook omdat de kinderen spelen, film kijken, bij de buren zijn etc. Ik wil dan niet steeds de telefoon onder hun neus duwen “praat even met papa”

Ik stelde vaste tijden voor, maar daar wilde mijn ex  zich niet aan confirmeren (controle kan hij niet tegen) Toen nam ik niet meer op bij echt 50X bellen op een dag.

Uiteindelijk is het rustiger geworden.

Door de scheiding, verblijf ik (gedwongen) in het buitenland en was ik onlangs met de herfstvakantie in Nederland en heeft hij me tot de dag dat ik terug ging gestalkt met 30 tot 81 telefoontjes op een dag. Toen ik de terugreis had aangevangen, stopte het.

Mijn vraag is: Is er wetgeving/ zijn er richtlijnen over bellen met de kinderen?

Wat zijn mijn rechten als het gaat om een stukje privacy. Ik vind nl dat mijn ex echt niet elke dag de kinderen hoeft te spreken en hoeft te weten wat wij dagelijks doen.  (bovendien wordt alles wat hij “te weten komt” tegen mij gebruikt in weer een laster email)

Kinderen in het algemeen houden zo wie zo niet zo van telefoneren. Ik heb (n.a.v. het verblijf in NL) een voorstel gemaakt maandag en vrijdag tussen 16.00 en 18.00uur kan hij of kunnen wij bellen.

Het probleem is natuurlijk dat de kinderen 4 en 6 niet altijd willen praten op dat bewuste moment. Meestal praat er 1 en wil de ander niet. Dan gaat mijn ex nu buiten die tijden toch weer elke dag proberen te bellen, moet ik dan wel of niet opnemen.Ik heb geen idee waar ik goed aan doe en wat mijn rechten en plichten zijn.

Kunt u er iets over zeggen?

Nynke van der Storm van De Boorder Schoots advocaten geeft het volgende antwoord:

Uit uw mail maak ik niet op of u alleen het gezag over de kinderen heeft of dat er sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag.

Ik ga er in het onderstaande van uit dat er geen gezamenlijk gezag is.

Op grond van de wet heeft een kind het recht op omgang met zijn (beide) ouders en heeft een ouder het recht op en de verplichting tot omgang met zijn kind, ongeacht de vraag of de ouder gezag heeft.

Daarnaast geldt dat u de verplichting heeft om meneer te informeren over belangrijke zaken die de kinderen aangaan. Is er sprake van gezamenlijk gezag, dan dient u meneer ook te raadplegen als er beslissingen moeten worden genomen, zoals een inschrijving op een school, een voorgenomen verhuizing, medische keuzes en/of een aanmelding op een sportclub. Meneer dient voor dergelijke beslissingen zijn toestemming te geven.

Verder bent u als gezaghebbende ouder verplicht de ontwikkeling van de banden tussen uw kinderen en hun vader te bevorderen. Dit geldt ook als meneer geen gezag heeft.

Helaas bestaat er geen richtlijn over de invulling van het recht en de verplichting tot omgang/contact. Hoe vaak een ouder dus met zijn kind mag bellen, staat nergens vastgelegd. Het is wat mij betreft echter evident dat van de hoofdverzorgende ouder niet verwacht kan worden dat deze de andere ouder 50 keer op de dag in de gelegenheid stelt telefonisch met de kinderen te spreken. Dagelijks bellen is mijns inziens ook nog veel. Voor zover mij bekend, zijn er geen uitspraken van rechters te vinden waarin de hoofdverzorger verplicht wordt dagelijks telefonisch contact met de andere ouder te faciliteren.

Mocht het tot een gerechtelijke procedure komen, dan verwacht ik dat de rechtbank twee of hooguit drie telefoonmomenten per week redelijk acht. Uw voorstel aan meneer om af te spreken dat er elke maandag en vrijdag gebeld wordt tussen 16.00 en 18.00 komt mij dan ook niet onredelijk voor.

Zolang u geen afspraken met meneer hebt gemaakt en hij u dagelijks veelvuldig blijft bellen, adviseer ik u hem ter herinneren aan uw voorstel en hem kenbaar te maken dat u dit schema zal aanhouden. Wel zal het in noodgevallen mogelijk moeten zijn dat hij u kan bereiken. U kunt hem laten weten dat hij u dan per sms moet berichten dat het noodzakelijk is dat u hem belt.

Tot slot merk ik op dat als meneer weken lang herhaaldelijk blijft bellen, u de kort gedingrechter kan vragen meneer een contactverbod op te leggen. Een dergelijk verzoek wordt echter niet snel toegewezen. U zal voldoende feiten moeten aanvoeren om duidelijk te maken dat meneer met de wijze waarop hij handelt een (ernstige) inbreuk maakt op uw privacy.

Ik verwacht uw vraag hiermee naar behoren te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Nynke van der Storm

 

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media!

REACTIES

Xz - 13 dec 2018

Oplossing heel simpel Telefoon met nummer voor de kinderen. Kinderen kunnen zelf bellen en hij kan hen bellen op dat nummer. U kan hem bellen via een bij u beide bekend nummer. Dit nummer is voor noodgevallen. Zorg dat dit nummer aan staat en / of regelmatig uitgelezen wordt. Leg dit goed uit. Zet de kindertelefoon uit...op momenten dat u niet wilt dat gebeld wordt. Pas aanzetten op tijden die u afspreekt. Kinderen hebben eerste periode na scheiding veel behoefte aan contact. Dagelijks om 19.00 uur kan dan hele goede afspraak zijn. Na verloop van tijd neemt deze behoefte af. Dus kan het daarna ook minder worden. Afhankelijk leeftijd etc. Denk ook eens aan de co-ouder app en telefoon. Veel sterkte

Aartje - 23 dec 2018

Mijn reactie is natuurlijk niet geplaatst te kritisch zeker

A van Loon - 18 jan 2019

Gd dag, Ik ben die vader waar dit over gaat en we hebben beiden het ouderlijk gezag, inderdaad ik belde zoveel, maar als ex na 1 x bellen op zou nemen dan was over en niets aan de hand ! Ex neemt de telefoon nooit op ook niet op haar voorgestelde tijden, ex pleegt geen enkel overleg met mij de kinderen zitten op een school in Nederland, mij is nooit wat gevraagd over die school nu kreeg ik een waslijst aan de dingen die de kinderen gaan doen, mij is nooit wat gevraagd kortom ex overlegd niets met mij. Ik krijg alleen maar mededelingen zo van teken ff bij het kruisje, ex is aanhanger van de scientology wel dan weten jullie het wel. Maar ex wil dolgraag weten of er ergens een wetje is die het verbied dat een vader contact zoekt met zijn kinderen, want ook dat zou ze nog willen verbieden. Ex is zoveel verplicht maar doet waar ze zelf zin in heeft, en op het antwoord wat ze op haar vraag kreeg zit ex niet te wachten want dat zal ze zelf ook wel weten, kortom door haar toe doen blijft de oorlog voort duren met alle schadelijke gevolgen voor de kinderen !! En de wet, tja als die eens nageleefd zou worden door al die moeders die de kinderen niet willen geven dan zou het stuk rustiger worden, maar alles is vrijblijvend of je moet willen dat je constant de zakken ga vullen van de advocatuur !! Groet Aartje

Semi - 6 aug 2022

dit niet omdat hij de kinderen wil horen maar puur voor controle te hebben over zijn ex( in de meeste gevallen) Ik snap heel goed hoe vervelend het is. Sommige spelen na een scheiding de rol van goeie papa. Wat moet een minderjarig kind praten elke dag aan de telefoon??? Als iedereen zich aan de ouderschapsplan houd zal er geen probleem ontstaan en het ergste is dat kinderen eronder leiden.

Daniël - 28 nov 2022

Voor sami, Controle dat is misschien op uw situatie van toepassing of denkt u dat in uw hoofd.. Maar ik denk dat het is om een band met de kinderen te behouden. We kunnen wel denken ze groeien er wel over heen maar de basis is al kapot. Goed met elkaar omgaan is soms zeer moeilijk maar wel iets om voor te streven.

Ff - 18 jun 2023

Trieste zooitje dat vader verstoting in dit land. Wat een

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.