Menu

Ontrouw, hoe schuldig voel jij je?

ontrouw schuldig voelen

Hoe vaak voelen mensen zich schuldig als ze vreemd gaan? Laatst sprak ik een collega over dit onderwerp. Ze zei tegen me: “mensen voelen zich één keer schuldig. Dat is het moment dat ze voor het eerst thuiskomen bij hun partner en gezin. Daarna wordt het normaal voor de vreemdganger”.

De 2 bubbels

Een routine van een leven in 2 werelden. Ik noem de ene wereld de ~Realiteitsbubbel~ van het dagelijks leven. Het werk, het gezin, de kinderen en de sociale verplichtingen. De andere wereld is de ~Roze bubbel~ van verliefd zijn. Vlinders in je buik, de volle aandacht die je krijgt van de ander en het gevoel de MAN of VROUW te zijn die verdwenen was binnen de relatie.

In de ~Realiteitsbubbel~ lieg je tegen de buitenwereld. Je liegt over waar je die dag was. Je liegt over het bericht of de foto die je partner per ongeluk op je telefoon heeft gevonden. Je draait rondjes en liegen wordt makkelijker om te doen, maar moeilijker vol te houden.

In de ~Roze bubbel~ doe je alles goed. Je hebt het recht om vreemd te gaan, omdat je partner toch geen aandacht aan je schenkt. Als niemand het merkt, is het prima. Je voelt je misschien geweldig… maar het kan niet blijven doorgaan en diep van binnen weet je dat.

Je wilt gepakt worden

Na een tijdje begint het aan je te knagen. Een gevoel dat er iets niet klopt of dat je beseft dat je affaire geen toekomst heeft. Toch wil je niet stoppen, omdat de situatie waarin je zit comfortabel is. Je hebt immers het beste van 2 werelden. Langzaam kom je in een neerwaartse spiraal waar je niet meer uit komt. Tot het moment dat je door de mand valt en de affaire bekend wordt.

Als je overspel pleegt, laat je je op een gegeven moment betrappen. Niet ONBEWUST maar (onbewust) BEWUST! Waarom? Omdat er iets veel diepers aan de hand is. Het voelt niet integer meer! Je wilt gepakt worden, zodat iemand anders de beslissingen neemt die jij zelf niet kunt nemen. Je maakt dus fouten, houdt bonnetjes van hotels op zak of betaalt voor restaurants met de kaart van je gezamenlijke bankrekening.

Je hebt de ~Roze bubbel~ laten barsten en de realiteit slaat toe! Vreemd genoeg, wanneer partners uit elkaar gaan vanwege overspel, duurt het langer voor de vreemdganger om de scheiding te verwerken dan degene die niet is vreemd gegaan. Niet omdat ze zich schuldig voelen, omdat ze zijn vreemdgegaan (dat was tenslotte maar de eerste keer), maar omdat ze vanaf dat moment  verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gevolgen van hun keuzes.

Bart van Schagen Relatie- en Scheidingscoach

info@bartvanschagen.nl

Aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 + = vijftien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.