Menu

Opvoeden in co-ouderschap, blog van Astrid

co-ouderschap

Ik ben nooit heel erg bezig geweest met de inhoud van het begrip opvoeden. Daar waar andere ouders misschien stapels boeken lezen, heb ik “oei ik groei” na sprong 3 gelaten voor wat het was. Dochter B. bleek niet de Einstein te zijn die ze volgens deze opgroeibijbel zou moeten zijn met 6 maanden, dus vanaf dat moment vertrouwde ik op mijn intuïtie. Soms ben ik streng, soms heel makkelijk. En wissel ik “omdat ik het zeg” regelmatig af met “kom op meis, zullen we er even over praten?”

Eén ding waar ik me wel heel bewust van ben, is mijn taalgebruik. Dat verdient niet altijd de schoonheidsprijs, getuige mijn rijke arsenaal aan krachttermen. Maar, ook daar heb ik aan gewerkt. Dus toen ik een paar jaar geleden nogal pijnlijk van de trap viel, telde ik tot 10 en hield mijn mond. Helaas was dochter B. op dat moment al zo geconditioneerd, dat de gvd die ik er anders uit gegooid had, nu uit haar mond kwam. Ai…. Pijnlijk.

Recent deed dochter in een enthousiaste opwelling een uitspraak waar ik een beetje van schrok, maar die ze niet van mij heeft. Om de eenvoudige reden dat ik het nooit zeg. De vraag van wie ze dat gehoord had, werd beantwoord met: ‘papa’. Ai…. Wederom pijnlijk. Moet ik -nu we zo beroerd met elkaar omgaan- hem ook nog vriendelijk verzoeken of hij z’n dochter wat beter op wil voeden? Nou heb ik het vermoeden dat dochter een Pinokkio doet. De uitspraak die ze deed, past namelijk helemaal niet bij ex. Maar feit is wel dat ik 50% van de tijd geen idee heb hoe ze opgevoed wordt.

Ex en ik zijn onder andere uit elkaar omdat we op een zeker moment een aantal eigenschappen van elkaar steeds minder gingen waarderen. Om mezelf maar even subtiel uit te drukken. Maar breng ik de eigenschappen die hij niet leuk vond aan mij nu ook over op dochter B.? En doet hij niet hetzelfde bij eigenschappen waar ik grote vraagtekens bij had? Ik heb geen flauw idee. En dat maakt me verdrietig. Omdat ik een aantal van die eigenschappen haat. Maar meer nog omdat we er op dit moment niet over kunnen praten. Omdat ieder gesprek met ex steevast op ruzie uitloopt. Omdat ik simpelweg niet eens weet hoe de dagen van dochter B. er uitzien als ze bij haar vader is. En er binnen nu en een paar maanden ook nog eens iemand bijkomt die zich -hoezeer ik dat ook niet wil- toch gaat bemoeien met de opvoeding van mijn kind. Want ex gaat samenwonen.

Bij het wegbrengen van dochter B. probeer ik haar twijfels over het samenwonen bespreekbaar te maken met ex. Als katalysator voor een gesprek dat ze toch echt zelf aan moet gaan met haar vader. Maar wat ze niet durft. Ik doe de inleiding en fluister haar in dat ze het vanaf hier zelf moet doen. Zelfstandigheid: iets dat ik haar zeker mee wil geven in de opvoeding. Mijn goed bedoelde inleiding wordt niet gewaardeerd door ex. Het gesprek loopt zoals gebruikelijk uit op ruzie. Sorry meis, mama heeft haar best gedaan. Op de terugweg in de auto vloek ik de hele wereld bij elkaar. Niemand die het hoort. Opvoeden doen we volgens schema over drie dagen wel weer.

Mijn naam is Astrid, ik ben 46 jaar en supertrotse moeder van een dochter van bijna 8. Sinds mei 2015 gescheiden met 50/50 co-ouderschap. De scheiding en de eerste 1.5 jaar daarna verliepen in goede harmonie. Maar sinds ruim een jaar zijn we alsnog in een vechtscheiding beland en ik begrijp werkelijk niet waarom. Sinds kort ben ik wel weer gelukkig met een nieuwe partner, die helaas eveneens verwikkeld was in een vechtscheiding. Voldoende inspiratiebron voor blogs, waarvan ik hoop dat die ooit opdroogt, 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.