Menu

Ouderschapsplan opstellen: hoe werkt dit?

ouderschapsplan opstellen

Ouderschapsplan opstellen: hoe werkt dit?

Ga je scheiden en heb je samen minderjarige kinderen? Dan ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dit dien je dan vervolgens samen met het echtscheidingsconvenant in bij de rechtbank wanneer jullie het verzoek tot echtscheiding aanvragen. 

Wat leg je vast in een ouderschapsplan?

Wat we als eerste nog willen meegeven: óók bij een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract (met ouderlijk gezag) moet je een ouderschapsplan opstellen.

En dan over de inhoud. Wat leg je vast in een ouderschapsplan? Eigenlijk leg je hierin vast alle afspraken die jullie maken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Hierbij moet je onder andere denken aan: 

  • Het ouderlijk gezag: als ouder ben je wettelijk vertegenwoordiger van je kind tot het meerderjarig is. Je hebt hiermee bepaalde rechten en plichten voor de verzorging en opvoeding. Bovendien heb je ook het gezag over het vermogen van het kind. 
  • De woon- en verblijfsplaats: hiermee leg je vast waar de kinderen gaan wonen. 
  • De omgangsregeling: welke omgangregeling kiezen jullie? Dit hangt voor een groot deel af wat de woon- en verblijfplaats wordt. Gaan ze bij mama wonen en om de week een weekend naar papa? Of wordt het iedere week om en om? Kies voor een omgangsregeling het beste past jullie situatie en de kinderen. De omgangsregeling leg je vast in een weekschema in het ouderschapsplan. 
  • Het contact tussen ouder en kind: hiermee leg je vast hoe het contact tussen de ouders en het kind/de kinderen na de scheiding is. Als het kind bij de ene ouder is, moet het altijd contact kunnen opnemen met de andere ouder. 
  • Het contact tussen de ouders: ook na de scheiding moet je als ouders met elkaar kunnen communiceren. Dit heet de zogenaamde “informatie- en communicatieplicht omtrent alle zaken die met de kinderen te maken hebben”, bijvoorbeeld over school, sport en medische zaken. Daarnaast moet je samen vastleggen hoe je bepaalde beslissingen neemt. Sommige onderwerpen kan je makkelijk via de telefoon of WhatsApp, andere dingen kan je beter even face to face bespreken.
  • Financiën: totdat de kinderen 21 jaar zijn, is kinderalimentatie verplicht. Je bent als ouders verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en de opvoeding. Maar niet alles valt hier onder, bijvoorbeeld een cadeautje voor een kinderpartijtje van een vriendje horen hier niet bij. Maak hier dus ook goede afspraken over.
  • Overige zaken: in het ouderschapsplan kan je nog veel meer vastleggen. Bijvoorbeeld hoe jullie omgaan met zakgeld, vakanties, verjaardagen en feestdagen. Maar ook hoe jullie in de toekomst een eventuele nieuwe partner voorstellen aan de kinderen. 

Eigenlijk kan je over alles afspraken maken, het is wat jullie prettig vinden wat jullie graag vastgelegd zien. Een groot voordeel van veel zaken vastleggen, is dat je er nooit discussie over kunt krijgen. Alles ligt duidelijk vastgelegd in het ouderschapsplan. 

feestdagen scheiding

Een ouderschapsplan opstellen

Hierboven hebben we al benoemd wat er in een ouderschapsplan moet komen. Het opstellen van een goed ouderschapsplan doe je niet even in een middagje, dat kost tijd en moeite. Een goed ouderschapsplan geeft jullie een goede basis om na de scheiding zo goed mogelijk samen voor de kinderen te zorgen. Maar het is wel heel belangrijk om dit goed te doen. En de hulp van een juridisch specialist, zoals bijvoorbeeld een mediator is daarbij wel zo prettig. Je kunt dan samen stap voor stap alle afspraken maken. Sommige afspraken zijn waarschijnlijk makkelijk te maken, over andere dingen moet je soms even nadenken. De mediator kan jullie bij wat moeilijkere zaken ook advies geven. Door het stap voor stap te doen, weet je zeker dat je niets overslaat en dat het ook juridisch in orde is. Houd bij iedere afspraak altijd voor ogen wat het beste voor de kinderen is. Dat kan soms betekenen dat je het niet altijd 100% eens bent, maar wel het beste voor de kinderen. In dat geval zal je dus moeten inschikken.

Een ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Bij Judex bieden ze speciale pakketten, speciaal voor scheidende stellen met kinderen. Naast alles rondom de kinderen wordt uiteraard ook alles geregeld rondom financieel en juridisch gebied. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + 8 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.